23. listopadu 2018 • 09:25

Viděl kamaráda padnout a raději skončil. To riziko už nechci, říká Guay

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
Dostál: Moc se mi líbí Kovář. Staňkovi pomohla Slavia, kdo ale jako trojka?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kanadský sjezdař Erik Guay ukončil před víkendovými závody Světového poháru v Lake Louise s okamžitou platností kariéru. Sedmatřicetiletý mistr světa v superobřím slalomu původně plánoval, že ještě absolvuje jednu kompletní sezonu, nyní ale změnil názor.



K jeho překvapivému rozhodnutí přispěl i těžký pád krajana Manuela Osborna-Paradise, který si ve středečním tréninku na sobotní úvodní sjezd sezony SP zlomil lýtkovou a holení kost na levé noze.

"Už nemá smysl dál podstupovat takové riziko," řekl otec čtyř dcer. První trénink v Lake Louise ještě absolvoval, ke čtvrteční druhé jízdě už ale nenastoupil. "Upřímně řečeno jsem se asi rozhodl ve startovní bráně, když Manny spadl. Stálo mě to hodně přemáhání, abych vůbec vyrazil, a když jsem pak jel do hotelu, hodně jsem o tom přemýšlel. Nechtěl jsem udělat impulzivní rozhodnutí," uvedl na narychlo svolané tiskové konferenci.

Guay se vždy specializoval na rychlostní disciplíny. Ve Světovém poháru slavil pět vítězství, třikrát vyhrál sjezd a dvakrát superobří slalom. V roce 2010 ovládl i celkové pořadí SP v super-G. O rok později se stal v Ga-Pa mistrem světa ve sjezdu. Od loňského šampionátu ve Svatém Mořici je úřadujícím mistrem světa v super-G, ve sjezdu přidal stříbro.

"Jsem velice pyšný na všechno, čeho jsem dosáhl, na každý závod, do kterého jsem měl tu čest nastoupit, mám krásné vzpomínky. Titul mistra světa je bezpochyby životním výkonem a spolu se ziskem křišťálového glóbu to jsou mé vrcholy," dodal s ohlédnutím na 18 sezon ve Světovém poháru. V prestižním seriálu vybojoval pětadvacet umístění na stupních vítězů.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud