14. dubna 2021 • 13:13

Talent Švancer bude létat za Rakousko. O penězích to nebylo, říká šéf lyžařů

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Akrobatický lyžař Matěj Švancer bude od příští sezony reprezentovat Rakousko. "Přestup" dvojnásobného juniorského mistra světa z Krasnojarsku, kde ještě startoval v českých barvách, potvrdil předseda Svazu lyžařů České republiky Lukáš Heřmanský. Mezinárodní lyžařská federace (FIS) by měla změnu schválit na červnovém kongresu v Portoroži.



„Dělali jsme vše, aby v Česku vydržel do olympiády v Pekingu, ale tohle je Matějovo rozhodnutí, a to jsme respektovali a nechtěli mu bránit,“ řekl Heřmanský na setkání s novináři.

Sedmnáctiletý talent Švancer se sice narodil v Praze, ale od malička žije v Rakousku, kde nyní studuje sportovní gymnázium a má výuku uzpůsobenou lyžařské kariéře. K rakouskému týmu měl zamířit už po minulé sezoně, ale nakonec ještě rok zůstal v české reprezentaci.

Svaz i resort Dukla nabídly Švancerovi co nejlepší možné podmínky. „Ale o penězích to nebylo,“ konstatoval Heřmanský s tím, že k jižním sousedům táhlo mladíka především srdce. „Za podporu tady moc děkuji, ale jako lyžař jsem se narodil v Rakousku, v Česku jsem lyžoval asi jen čtyřikrát za život,“ uvedl Švancer nedávno pro deník MF DNES.

V českých barvách získal Švancer na juniorském MS zlato ve slopestylu a v Big Airu, předtím slavil triumf i na mládežnické olympiádě. Letos v lednu si vytvořil maximum v závodech Světového poháru, když v rakouském Kreischbergu skončil v Big Airu šestý.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud