Martin Hašek
7. února 2009 • 15:52

Malysz se znovu vrací do formy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Chystáte se do Liberce na mistrovství světa? Vezměte s sebou polský slovníček, bude se vám hodit. Očekávání návalu fanoušků ze země severních sousedů roste s lepšícími se zprávami o formě jejich Orla z Wisly - Batmana polského, který je stejně uctíván jako papež Jan Pavel II.



Adam Malysz přijede do Liberce a vítat ho bude les červenobílých vlajek.
Ve světě skokanů není od neporazitelnosti k těžké depresi daleko. A tak se i fenomén Adam Malysz dostal na dno. A není to tak dávno.

Před necelými dvěma měsíci na Turné čtyř můstků Malysz v Oberstdorfu prohrál k. o. souboj s Romanem Koudelkou, a když v Garmisch-Partenkirchenu nepostoupil do druhého kola, odjel domů přemítat o smyslu své další kariéry. „Byl jsem nalomený. Nevěděl jsem co dělat,“ připustil Malysz pro stránky skijumping.pl. „Napadlo mě - je tohle konec mého skákání?“

KDY ZÁVODÍ NA MS?
20. února - kvalifikace na středním můstku
21. února - závod na středním můstku
26. února - kvalifikace na velkém můstku
27. února - závod družstev
28. února - závod na velkém můstku
Mohlo to tak dopadnout. Ovšem Malysz není zvyklý se tak rychle vzdávat. Místo hořekování odjel do Finska za svým bývalým trenérem Hannu Lepistöem, který do minulé sezony vedl polský národní tým. Výsledky? Ze závodníka na odpis je ovšem znovu právoplatný člen světové špičky.

V Zakopaném byl osmý a dvanáctý, ve Vancouveru si už vyskočil dvakrát a jednou se octl jen těsně pod stupni vítězů. Malyszovo vzepětí může pomoci i organizátorům libereckého šampionátu, kteří na skokanské závody nasadili poměrně vysoké vstupné mezi 1200 - 1500 korunami.

„Chtěli bychom, aby Malysz skákal dobře, aby to Poláky motivovalo,“ připouští mluvčí šampionátu Zdeněk Soudný. „Když jsem byl na tiskové konferenci ve Varšavě, všichni se mě ptali: Kdy skáče Malysz?“

Téměř fanatická podpora fanoušků k Malyszovi patří od jeho první slavné sezony. Před osmi lety na Turné čtyř můstků si získal celou zemi, když vyhrál s rekordním náskokem přes 100 bodů a stal se prvním polským šampionem v historii. Mezi soutěžemi mu pravidelně telefonoval tehdejší polský premiér Jerzy Buzek. A jeho éra pokračovala, polští fandové z něho šíleli.

Městečko Wisla na polské straně Beskyd, kde se skokan narodil, se stalo poutním místem. Suvenýry s Malyszovými obrázky se staly výnosným obchodním artiklem. Ostrůvky polských fanoušků čekávaly na svého hrdinu pod můstky po celé mapě Evropy.

„Pamatuju si roky, když Adam soupeřil se Svenem Hannawaldem o první místo. V Zakopaném Adam nevyhrál, pro fanoušky to bylo hrozné zklamání a po Hannim házeli rajčata,“ vzpomíná reprezentant Jakub Janda. „Ale už trošku otočili a naučili se fandit všem. Mě mají rádi. Jsem kousek od hranic a v televizi se snažím mluvit trošku polsky. Jsou vděční.“ Po zlatých letech zažil Malysz útlum, před dvěma lety se ale pod vedením Lepistöea vrátil na vrchol. Tehdy znovu vyhrál mistrovství světa i Světový pohár. Tentokrát má jejich partnerství přinést úspěch na mistrovství světa v Liberci.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud