1. února 2019 • 20:15

Zlatá Samková! Na MS jasně vyhrála a má z něj první medaili v životě

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Olympijská vítězka ve snowboardcrossu Eva Samková je i mistryní světa. Prvního cenného kovu ze světového šampionátu se dočkala v americkém Solitude, kde všem jízdám suverénně kralovala. Pětadvacetiletá rodačka z Vrchlabí zkompletovala svoji zlatou sbírku. Je trojnásobnou juniorskou mistryní světa, vítězkou univerziády, celkovou královnou Světového poháru a v první řadě olympijskou vítězkou ze Soči 2014. Vloni v Pchjongčchangu přidala bronz.



Svěřenkyně trenéra Marka Jelínka kralovala v Solitude čtvrteční kvalifikaci a v dnešních vyřazovacích jízdách soupeřkám vždy rychle odjela.

Oproti olympiádě se jezdilo v trati po čtyřech, Samková ale žádné souboje nepřipustila. Ve čtvrtfinále jela po startu druhá, po prudkém sjezdu se před první klopenou zatáčkou dostala do čela a v klidu si dojela pro postup.

S tradičně nakresleným knírkem, tentokrát zlatým, měla proti sobě v semifinále největší sokyně - pětinásobnou mistryni světa Lindsey Jacobellisovou z USA a olympijskou vítězku z Pchjongčchangu Michelu Moioliovou. Samková byla znovu po startu druhá, ale vedoucí Jacobellisovou po skvěle zvládnutých 'velbloudích hrbech" předjela, do klopenky se zase vřítila v čele a první místo jistě udržela.

Eva Samková slaví svůj triumf na stupních vítězů
Eva Samková slaví svůj triumf na stupních vítězů

Ve finále se dostala na první pozici ještě rychleji než v předchozích rozjížďkách a už na konci sjezdu ukázala soupeřkám záda. Na Češku se snažila dotáhnout Britka Charlotte Bankesová, ale Samková si první místo pohlídala a už před cílem se radovala ze zlata. Pro bronz si dojela Moioliová. Závod mužů vyhrál domácí Mick Dierdorff.

Na mistrovství světa startovala Samková popáté a dosud nejlépe zajela při premiéře v roce 2011, kdy byla v La Molině pátá. O dva roky později skončila sedmá, posléze šestá a předloni v Sierra Nevadě až dvanáctá.

Po dvojnásobné světové šampionce Ester Ledecké (paralelní slalom a paralelní obří slalom) je Samková druhou českou zlatou medailistkou z MS na snowboardu.

Titul mezi muži získal domácí Mick Dierdorff. Stříbro získal Hanno Douschan z Rakouska a bronz vybojoval Ital Emanuel Perathoner.

Snowboardcross:

Muži:

1. Dierdorff (USA), 2. Douschan (Rak.), 3. Perathoner (It.), 4. Eguibar (Šp.), 5. Vedder (USA), 6. Brochu (Kan.), ...v kvalifikaci 39. Kubičík, 43. Žerava, 44. Vintr, 45. Koudelka (všichni ČR).

Ženy:

1. Samková (ČR), 2. Bankesová (Brit.), 3. Moioliová, 4. Gallinaová (obě It.), 5. Jacobellisová (USA), 6. Bruttová (It.), ...v kvalifikaci 27. Hopjáková (ČR).

Eva Samková slaví svůj triumf na stupních vítězů
Eva Samková slaví svůj triumf na stupních vítězů

Jací jsou Eva Samková a Roman Koudelka řidiči? Více čtěte ZDE>>>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud