2. ledna 2013 • 15:51

Žerty skikrosařů: Šampiona Krause si soupeř spletl se servismanem

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zářivost svého slavného jména musí obrušovat skikrosař Tomáš Kraus. Legendární postava svého sportu úspěšně čelí nájezdům o generaci mladších závodníků, na začátku zimy ho ale někteří z nich nepoznali. Kraus je však učí si svou tvář pamatovat. V posledním závodě se dostal až do finále.



Je dvojnásobným mistrem světa, čtyřikrát vyhrál celkové pořadí Světového poháru. Některým nováčkům, kteří do skikrosu nakukují s vyhlídkou blížící se olympiády v Soči, však ani tyhle zásluhy nestačily.

„Letos přišel jeden mladý Ital a ti staří Italové mu namluvili, že můj servisman jsem já,“ líčí Kraus se smíchem.

„A on si dal na startu pivo, netrénoval, zvedal nám jenom startovní bránu. Ten Ital furt chodil, kýval hlavou a říkal: To není možný... Oni mu říkali: Počkej, až ho uvidíš, na startu! On nepotřebuje furt trénovat. Italovi to vydrželo asi měsíc, že to nevěděl. Takových je samozřejmě málo, ale někteří jsou opravdu hodně mladý...“

Krausovi bude v březnu už devětatřicet, na začátku letošní zimy ale ukázal, že ho veteránský věk neomezuje. Ve třech ze čtyř úvodních závodů Světového poháru skončil v nejlepší desítce a před Vánoci v italském San Candidu se dokonce dostal do finále. Tam dojel čtvrtý, ačkoli během finálové jízdy už držel i druhé místo.

„Já jsem samozřejmě rád, že začátek byl takový, jaký byl,“ hodnotí Kraus. „Čtyři závody byly testem připravenosti všech závodníků. V létě jsem hodně makal a potřeboval jsem to potvrdit. Zdá se, že k potvrzení došlo.“

Být jeden z davu je blbý

V San Candidu se Kraus dostal do finále poprvé po téměř dvou letech a v předolympijské sezoně si znovu začíná budovat bývalý respekt.

„Když jde s vámi někdo na start, je to o tom, jak se cítí. Když cítí, že jste jeden z davu, tak je to blbý. Když cítí, že jste jeden z těch, s kterými budou mít hodně práce, tak je to dobrý. A to se mi zdá, že teď nastává,“ pochvaluje si Kraus.

Skikrosová sezona Světového poháru pokračuje už příští týden ve francouzském Les Contamines, 23. a 24. února pak elitní soutěž zavítá i do Harrachova, kam se závody přesunuly ze Špindlerova Mlýna.

„Podle mě se to tam dá udělat stejně,“ říká Kraus. „Špindl je dlouhodobě mým oblíbeným místem. Na druhou stranu, v Harrachově jsem už před dvěma lety jel novinářský pohár. Pořádají tam výborně lety a skoky na lyžích. I trať je tam široká, dá se tam toho udělat hodně. Toho se vůbec nebojím.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud