21. března 2022 • 16:45

Odměny za zimu: Ledecká dosáhla na rekordní příjmy, další dvě přes milion

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
1
  • Video se připravuje ...

    Většina těchto peněz stejně zase skončí jako nezbytné palivo pro pokračování její kariéry. Sněhová obojživelnice Ester Ledecká ale aspoň bude mít z čeho brát. Během olympijské zimy se její příjmy za další vydařenou sezonu dostaly v přepočtu na hranici pěti milionů korun. Vydělala si tak přibližně o třetinu víc než vloni a českým závodníkům na sněhu a ledu v příjmech jasně vládne. Na kolik si v korunách a v nezdaněných částkách přibližně přišla hlavní jména?

  • ESTER LEDECKÁ: 5 milionů

    Sama tuhle sezonu označila za svou nejlepší v kariéře a součet odměn dává STR za pravdu. Minulou zimu si přišla na asi 3,63 milionu korun, teď je rovnou na pěti. Může za to především bonus ve výši 2,4 milionu korun od Národní sportovní agentury za olympijské zlato v paralelním obřím slalomu. Odměna za zlato ze ZOH se ve srovnání s minulou olympiádou v Pchjongčchangu zvedla z 1,75 milionu korun. Ledecká ale solidně vydělávala i ve Světovém poháru. V tom lyžařském si přišla na víc než 2 miliony korun, na prkně si za jedno vítězství a jedno druhé místo ve dvou závodech vyjela přes 400 000. Ledecké se peníze hodí, protože má zároveň velké náklady na provoz svého týmu. V minulosti je vyčíslila na 1,2 milionu korun na měsíc.

    Ledecká: Čtvrté místo mi přijde jako zázrak. Bavit se o zranění je smutné
    Video se připravuje ...

  • MARKÉTA DAVIDOVÁ: 1,85 milionu

    Mezinárodní biatlonová unie IBU drží pool za odměny ve Světovém poháru na sedmi milionech eur (přes 170 milionů korun) za sezonu a Markéta Davidová si dík svým výsledkům přišla na pěkný podíl. Zimu začala vítězstvím ve vytrvalostním závodě v Östersundu, za což dostala 15 000 eur (skoro 400 000 korun), za zisk malého glóbu ve stejné disciplíně dostala bonus 10 000 eur (250 000 korun). Za celou zimu si přišla na 74 750 eur, tedy asi 1 850 000 korun. To je o něco méně než za minulou zimu, kde ale Davidové pomohla sedmisettisícová prémie ze zlatého MS. Tentokrát dostane navíc ještě prémie za čtvrté místo v závodě s hromadným startem a šesté místo z individuálního závodu na olympiádě od českého svazu.

    Markéta Davidová převzala v Oslu malý glóbus, již dříve ovládla hodnocení v inidividuálním závodu Markéta Davidová převzala v Oslu malý glóbus, již dříve ovládla hodnocení v inidividuálním závoduFoto Profimedia.cz

  • MARTINA SÁBLÍKOVÁ: 1,46 milionu

    Většinu výdělku pro rychlobruslařskou legendu tvoří odměna 1,2 milionu korun od Národní sportovní agentury za bronzovou medaili v olympijském závodě na 5000 metrů. Sáblíková prožila zdravotně náročnou zimu, v úvodu nemohla tělo dostat do maximální zátěže, v lednu se při tréninkovém pádu nepříjemně pořezala na noze a musela vynechat mistrovství Evropy. Přesto se občas dostala na placené pozice, jako při třetím místě na trojce Světového poháru v Calgary nebo ve finále Světového poháru v Heerenvenu. Zásadními částkami si přilepšila také čtvrtým místem v celkovém pořadí Světového poháru ve vytrvalostních disciplínách (5000 dolarů) a pátým místem na MS ve vícebojích (4000 dolarů). Celkem si tak vydělala asi osmkrát víc než před rokem.

    Martina Sáblíková se svými medailemi Martina Sáblíková se svými medailemiFoto ČTK

  • EVA SAMKOVÁ: 355 tisíc

    Snowboardkrosařce Evě Samkové pokazily sezonu prosincové zlomeniny obou kotníků. I tak ale vydělávala. Stihla totiž vítězný závod v olympijském středisku Secret Garden a páté místo v Montafonu. Na peníze dosáhla také v týmovém závodě v Montafonu, kde skončila s Janem Kubičíkem druhá. Právě v cíli tohoto závodu se bohužel zranila a sezona pro ni předčasně skončila.

    Samková do Her kvůli zranění bohužel nezasáhla Samková do Her kvůli zranění bohužel nezasáhlaFoto Barbora Reichová

  • MARTINA DUBOVSKÁ: 270 tisíc

    Slalomářka má za sebou o něco málo horší zimu než před rokem. Do top desítky se dostala jen díky šestému místu na úvod sezony ve svém oblíbeném finském středisku Levi. Pak byla většinou ukotvená ve druhé desítce. Za zimu tak vydělala 11 500 švýcarských franků, což je asi o pětinu méně než v minulé sezoně. 

    Martina Dubovská zakončila sezonu sedmnáctým místem Martina Dubovská zakončila sezonu sedmnáctým místemFoto Reuters

  • MICHAL NOVÁK: 220 tisíc

    Běžec na lyžích se dostal do žebříčku především díky povedenému úvodu zimy, v němž se dostal do top ten ve stíhacím závodě v Ruce a při bruslařské patnáctce v Lillehammeru. Druhá část sezony mu zcela nevyšla, dvě životní pátá místa z jejího začátku ho ale v žebříčku prize money českých sportovců vystřelila vysoko.

    Český reprezentant v běžeckém lyžování Michal Novák Český reprezentant v běžeckém lyžování Michal NovákFoto Instagram @michalnovak_

  • KOLIK SI V ZIMĚ VYDĚLALI

    Marco Odermatt (Švýc.), alpské lyžování, 13,6 milionu korun

    Aleksander Aamodt Kilde (Nor.), alpské lyžování, 11,2 milionu korun

    Petra Vlhová (SR), alpské lyžování, 9,8 milionu korun

    Mikaela Shiffrinová (USA), alpské lyžování, 9,7 milionu korun

    Johannes Hösflot Klaebo (Nor.), běžecké lyžování, 3,5 milionu korun

    Rjoju Kobajaši (Jap.), skoky na lyžích, 7,2 milionu korun­*

    *Kobajašiho ještě čeká finále SP v Planici

    Petra Vlhová vyhrála v Aare obří slalom Petra Vlhová vyhrála v Aare obří slalomFoto Reuters

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud