Martin Hašek
1. října 2008 • 12:00

Janda: Beru to jako dobré znamení

TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Bývalý šampion skokanů se zdá být zase na správné cestě. Jakub Janda vyhrál závod Kontinentálního poháru a chystá návrat do elitní série Grand Prix.



V místě jeho úspěchu byl i slovinský kouč Vasja Bajc, s nímž podle zákulisních informací Janda spolupracuje.

Co vám závod v Oberstdorfu naznačil?
„Beru to jako dobré znamení. V pátečním prvním závodě to bylo docela divoké. Měl jsem trošku problémy, zkušební skoky mi vůbec nevyšly. Byl jsem z toho špatný. Přičítal jsem to tomu, že jsem v Norsku onemocněl a ležel v horečkách.

Co se stalo, že se to ve druhém závodě povedlo?
„Koncentroval jsem se, na co jsem měl. Když jsem po prvním kole vedl, říkal jsem si, to snad ani není možný! A po druhém jsem vedl taky."

Co jste cítil na můstku?
„Žádná pohoda to nebyla. To, že jsem pár dnů netrénoval, bylo znát. Bral jsem antibiotika, nemoc mi sebrala hodně sil."

Konec minulé sezony vám moc nevyšel, jak jste si užíval tenhle úspěch?
„Léto není důležité. Mně jde o zimu. Ale takovýhle výsledek mě povzbudil. Byl to závod, v němž jsem si nevěřil. Foukalo hodně zezadu, nebyl jsem v ideálním stavu. A najednou to všechno pěkně sedlo. Byl jsem ze sebe sám překvapený."

A co ostatní?
„Třeba kontrolor vybavení Horst Tillmann mě vzal na prohlídku, a co předvedl, to jsem dlouho nezažil. Trochu jsme se chytli."

Kvůli čemu?
„Asi to byl pro všechny šok, že jsem byl první den devatenáctý a druhý den vyhrál. Říkám Horstovi, tak já jednou vyhraju a ty mě takhle neskutečně kontroluješ. Dokonce mě vyvlékl z kombinézy. Přitom byla nová a v pátek mi na ni dal plombu. A o den později ji znovu celou přeměřoval."

Dotklo se vás to?
„Vyříkali jsme si to. Ptal jsem se ho, jestli to nebyla kontrola na objednávku. On říkal, že hraje fér. Já mu odpověděl, že já přece taky vždycky hraju fér. Nevím, co si myslel."

Co stojí za vaším vzepjetím? V zákulisí se už dlouho mluví, že vám znovu pomáhá slovinský trenér Vasja Bajc, s kterým jste zažil největší úspěchy. A není tajemstvím, že trenér turecké reprezentace v Oberstdorfu byl...
„Byl se podívat na Turka. Jeden kluk, který skáče za Oberstdorf, má turecké občanství. Přitom se Vasja objevil i na závodech."

Vracíte se do elitní série Grand Prix, v pátek vás čeká závod v Klingenthalu a v sobotu závěrečný závod letní Grand Prix v Liberci. Povzbudilo vás vítězství z Oberstdorfu?

„Nabilo mě to velice pozitivně. Ale Kontinentální pohár se Světovým nejde porovnávat. I když v Oberstdorfu byli i lidi ze špičky, třeba Loitzl a Fettner. Kdyby mi to takhle šlo i dál, bylo by to dobré."

Články odjinud


Články odjinud