13. října 2020 • 17:00

Hnilička jedná o výjimkách pro fotbal či Oktagon. Tréninky venku po šesti

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička řeší s ministerstvem zdravotnictví výjimky pro mezinárodní sportovní akce, které by se v Česku měly uskutečnit v nejbližší době. Týká se to tenisového turnaje WTA v Ostravě, který by měl začít 19. října, zápasů fotbalové Evropské ligy za účasti Slavie, Sparty a Liberce a galavečeru MMA Oktagon 17, jenž je naplánovaný na tuto sobotu do Brna. Už je jasné, jak budou moct čeští sportovci trénovat. Profesionálové mohou od středy trénovat maximálně po šesti, uvedla NSA.



V přípravě na venkovních sportovištích, která jsou zatím otevřená, se fotbalisté i další týmy budou muset rozdělovat do skupinek. Vláda v pondělí s platností od středy omezila shromažďování na maximálně šest lidí. To platí prakticky plošně, přičemž sportovci výjimku nemají ani s ohledem na to, že je tato činnost jejich zaměstnáním.

„Platí to, že i profesionálové stejně jako normální lidi mohou trénovat v maximálním počtu šesti osob venku. Tohle je výklad, který nyní máme,“ řekl mluvčí NSA Jakub Večerka.

Výjimky, o jejichž udělování ve čtvrtek při zastavování sportu v Česku hovořil ministr zdravotnictví Roman Prymula, jsou nejakutnější záležitostí. Tenis a bojová umění mají začít za několik dnů, první kolo Evropské ligy je naplánované na 22. října a druhé o týden později. „Pořadatelé potřebují oficiální potvrzení,“ uvedl Hnilička.

Zmraženy zůstávají tréninky uvnitř, což se týká ledního hokeje, halových míčových sportů a řady individuálních sportovních odvětví. Vnitřní sportoviště zůstávají uzavřena i pro profesionály, v hektické době posledních dní zatím výjimku nedostali.

Někteří se přesunuli na kempy do zahraničí, jako to udělali například plavci nebo judisté. Do Polska se vydal i nejlepší český squashista Daniel Mekbib. „Na jak dlouho, ještě nevím, ale minimálně na dva týdny,“ uvedl v tiskové zprávě. Na jarní uzávěru v Česku nechce ani vzpomínat. „Místo toho, abych útočil na turnajích na svá osobní maxima, tak jsem seděl doma a díval se na Netflix. To už opravdu nechci opakovat,“ prohlásil.

Mezinárodní squashové turnaje se už rozeběhly a i čeští reprezentanti na nich chtějí hrát. Třeba za tři týdny má řada z nich naplánovaný podnik do Salcburku, takže byť jen avizovaný dvoutýdenní tréninkový výpadek je pro jejich formu devastující.

V kritické situaci jsou i badmintonisté, kteří svůj sport venku provozovat nemohou. Adam Mendrek se chystá na olympijskou kvalifikaci a také na německou bundesligu. S tou má problémy, protože mu Němci nechtějí uznávat české testy. „Nedůvěřují jim. Musel bych pokaždé do karantény před zápasem, minimálně na tři dny, plus se nechat otestovat v Německu. Nabízeli mi také možnost, že bych se do Německa vrátil a zůstal tam trénovat dlouhodobě, ale mám již v Česku závazky a chci zůstat tady,“ posteskl si.

Od pondělka jsou v Česku zastaveny veškeré amatérské i profesionální sportovní soutěže. Toto opatření je zatím platné do 25. října. Ministr Prymula v minulém týdnu prohlásil, že pak se minimálně profesionální soutěže uvolní, ale vzhledem k pondělnímu přijetí ještě přísnějších restrikcí se to může změnit.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud