16. ledna 2023 • 11:35

Djokovič má zdravotní trable, zrušil tréninky: Bojuju s tím. Cíl ale nemění

Autor: Matěj Setíkovský, inf
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Loni ho zastavily australské úřady, před startem letošního Australian Open má problémy se zraněním. Srbský tenista Novak Djokovič v Melbourne před útokem na 22. grandslamový titul zrušil už druhý trénink. V minulém roce nedostal šanci o výhru bojovat kvůli svému názoru a odmítání očkování proti covid-19. Do milované Austrálie nedostal víza a byl vyhoštěn. Letos se vrátil a ovládl turnaj v Adelaide, nyní ho ale trápí hamstring. Po té co odstoupil domácí miláček Nick Kyrgios, tak panují obavy, aby předčasně neskončila další hvězda mužské dvouhry.



Tu nekonečnou ságu z ledna loňského roku máte jistě v živé paměti. Novak Djokovič dorazil do Austrálie, aby získal další grandslamový titul do sbírky. Místo soubojů s Nadalem, Medveděvem či Tsitsipasem se utkal s místními úřady.

Ty mu nakonec nevystavily víza a kvůli tomu, že nebyl očkován proti koronaviru, ho deportovaly ze země. Letos je situace zcela odlišná, přísná pravidla neplatí a tenisté nemusí být očkovaní. Nebudou dokonce ani testovaní, takže teoreticky mohou hrát i nakažení.

Podstatné na tom však je, že další z miláčků Austrálie je zpátky. Djokovič zde slavil devětkrát a je rekordmanem turnaje. Po odstoupení domácího Nicka Kyrgiose se tak většina místních fanoušků nejspíš těší na 35letého Srba. Minimálně tedy početná srbská komunita, která zde žije.

I jeho účinkování je však v ohrožení. Všechny totiž vystrašilo, když zrušil již druhý trénink a přiznal problémy s hamstringem, kvůli nimž možná není ve stoprocentní kondici. Zároveň však může jít o obyčejné šetření sil po té, co předminulou neděli (8.1.) odehrál náročné finále a ovládl turnaj v Adelaide. Sebastiana Kordu zdolal po bitvě 6:7, 7:6 a 6:4.

„No, abych byl upřímný, posledních sedm dní jsem s tím trochu bojoval. Ale snad to není tak velký problém. Zatím jsem byl schopný se připravovat a hrát tréninkové sety, což je pozitivní znamení,“ prohlásil o víkendu před startem AO Djokovič.

Ale drobné úlevy v návaznosti na to, co ho čeká, přiznal. „Samozřejmě jsem trochu opatrnější. Netrénuji úplně naplno, šetřím energii na příští týden,“ přiznal následně.

Hraje o hodně. Ve sbírce má 21 grandslamových zářezů. Jeho rival, Rafael Nadal, který už úspěšně postoupil do druhého kola, jich má 22. „Stále hraji profesionální tenis, protože chci být nejlepší, chci vyhrávat největší turnaje na světě. V tom není žádné tajemství,“ nastínil jasný cíl pro první grandslam sezony. 

Otázka je, jestli se mu podaří ho naplnit. Proti němu nestojí jen Nadal, ale i nová generace: Ruud, Tsitsipas, Medveděv, Shapovalov, či třeba Zverev. A také zdravotní potíže...

První kolo by měl odehrát zítra dopoledne SEČ proti Robertu Carballesovi Baenovi. Nastoupit i postoupit by (zatím) měl, ale jestli po celý náročný turnaj zůstane fit, je s otazníkem.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud