Jan Jaroch
12. ledna 2024 • 15:15

Čísla nelžou: Djokovič se stále lepší, legenda žasne. Vydává se na misi 25

Autor: Jan Jaroch, inf
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mezi sto dvaceti osmi muži v hlavní soutěži Australian Open stojí jediný, který už melbournský grandslam dokázal vyhrát. Ne jednou nebo dvakrát. Rovnou desetkrát. A nestárnoucí triumfátor Novak Djokovič míří na další metu. Pokud bude za dva týdny na Laverově stadionu slavit znovu, vyhraje pětadvacátý grandslam a vytvoří absolutní rekord, o nějž se nyní dělí s Margaret Courtovou. Kvůli svým názorům na homosexualitu neoblíbená Australanka vévodí žebříčku už půl století.



I v šestatřiceti je světová jednička Djokovič zřetelným favoritem tenisové slavnosti v Melbourne Parku, kde ovládl poslední čtyři ročníky, jichž se zúčastnil. Opět se hovoří, že není zcela zdravý. Na United Cupu měl potíže s pravým zápěstím a v semifinálovém zápase Srbska s domácími Australany podlehl 4:6, 4:6 Alexi de Minaurovi. Na nejmenším kontinentu světa prohrál po šesti letech a 43 vítězných mačích.

Červené světlo na alarmu ale může zůstat zhasnuté. Kolikrát už Srb dokázal u řeky Yarry triumfovat, aniž byl stoprocentní? Bolavý loket, dvoucentimetrová trhlina v břišním svalu či natažený hamstring? Ani s takovými šrámy ho nikdo nezastavil, až se stal terčem kritiky, že zraněním přidává, aby uměle vytvořil drama.

Loni bylo skutečné, když jeho táta Srdjan raději po skandálu ze setkání s proputinovskými fanoušky vynechal finále a jeho syn pak vzlykal z přestálého stresu s ostatními blízkými v lóži. „Úplně jsem se emocionálně sesypal,“ přiznal poté, co Stefanose Tsitsipase skolil 6:3, 7:6, 7:6, s 22 grandslamy vyrovnal výkon Rafaela Nadala a poražený Řek ho označil za nejlepšího muže, který kdy vzal raketu do ruky.

Článek pokračuje pod grafikou

Po roce už jsou srbsko-španělské závody minulostí. Jde jen o to, na kolika titulech z majorů se Srb zastaví. Účastmi na menších podnicích už Djokovič šetří (loni odehrál pouze 12 turnajů), na grandslamech však jede do roztrhání těla.

Data ukazují, jak se se svou hrou věčně nespokojený Djokovič lepší. Společnost Tennis Data Innovations srovnala jeho tenis v roce 2015 a loni. Ukázalo se, že jeho první podání za tu dobu zrychlilo o 8 kilometrů v hodině, umisťuje ho o 6 centimetrů blíž lajnám, o 8 procent víc jeho returnů míří do bekhendové třetiny kurtu a míče hraje o 60 centimetrů hlouběji v kurtu, čímž bere soupeřům čas na jejich údery. A jeho forhend létá o víc než tři kilometry v hodině prudčeji. Suma sumárum – z geniálního obranáře se vyvinul v agresivního hráče, jenž zkracuje body a útočí při první příležitosti. „Jsem teď nejlepší verzí sebe sama,“ prohlásil o sobě na sklonku roku.

„V šestatřiceti by už člověk neměl hrát na takové úrovni. Kde ještě bere motivaci? Jak je možné, že ještě není vyčerpaný?“ žasne Srbův bývalý trenér Boris Becker.

V příštích dvou týdnech se Djokovič vydá za dalším grálem, který mu hodlá sebrat řada mladých vyzyvatelů. Potenciální soupeř pro semifinále Jannik Sinner se jeví největším z nich, světová dvojka ze Španělska Carlos Alcaraz je v závěsu.

Djokovič však neustále ukazuje, že jeho éra ještě nekončí, byť se spekuluje, že sezona 2024 může být poslední, kterou odehraje v plném zápřahu. A nebojí se před ní mluvit o největších cílech – třeba o Golden Slamu, olympijském zlatu a titulech ze všech čtyř grandslamů v jednom roce. „Pořád můžu vyhrát olympiádu i všechny grandslamy. Vždycky jsem měl jen ty nejvyšší cíle a to se nezmění,“ prohlásil v listopadu, když posedmé vyhrál Turnaj mistrů.

Další dobrodružství nejlepšího z nejlepších právě začíná.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud