22. dubna 2013 • 13:42

Bojovný výkon Šafářové nestačil, fedcupové finále si zahraje Itálie

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

České tenistky budou letos ve finále Fed Cupu chybět a nezískají cennou trofej potřetí za sebou. Rozhodla o tom dnešní porážka Lucie Šafářové ve čtvrté dvouhře semifinále v Itálii s domácí Robertou Vinciovou. Česká hráčka v souboji týmových dvojek, který byl kvůli nedělnímu dešti přeložen na dnešek, podlehla po boji 3:6, 7:6 a 3:6. Obhájkyně titulu prohrály v Palermu 1:3, závěrečná čtyřhra už se hrát nebude.



Češky prohrály ve Fed Cupu poprvé po sedmi zápasech, předchozí porážku utrpěly před třemi lety také v semifinále v Itálii. Od té doby soutěž dvakrát ovládly, třetí prvenství ale nepřidají. Domácí Italky jim zároveň oplatily prohru z loňského semifinále a mohou se těšit na finále s Ruskem.

Po výhře Petry Kvitové nad Sarou Erraniovou v jediném odehraném nedělním duelu české tenistky věřily, že se jim poprvé povede dokonat obrat z 0:2. Začátek ale Šafářová nevyšel. V šestém gamu měla první krizi a nakonec jí to stálo celý set.

Stav 0:30 při svém servisu ještě stačila srovnat, pak ale nabídla soupeřce brejkbol dvojchybou a Italka ho využila, když šťastně trefila forhendem základní čáru. V následné hře za stavu 2:4 pro změnu česká dvojka vedla 30:0, vypracovala si také brejkbol, ale Vinciovou podrželo podání.

Češka zahrála další dvojchybu a o fiftýn později přišla hned o svůj první servis v druhé sadě. Pětadvacátá hráčka světa Šafářová ale nesložila zbraně a ve čtvrtém gamu si vzala podání zpět. V prořídlém hledišti ji mohutně povzbuzovaly dvě skupinky českých fanoušků, kteří na Sicílii zůstaly.

Šafářová zpřesnila hru, zvýšila důraz a zatlačila světovou dvanáctku do obrany. Tři vítězné míče za sebou jí vynesly za stavu 4:3 tři brejkboly a poslední z nich proměnila. Následně měla možnost sadu dotáhnout do vítězného konce, ani jeden ze dvou setbolů ale nevyužila. Při druhém dala dvojchybu.

Italka vyrovnala na 5:5 a v dlouhé jedenácté hře získala po boji brejk. Šla podávat na výhru v celém souboji, Šafářová ale zabojovala a Vinciová, žijící v Palermu, jí darovala hru dvojchybou. Rozjetá česká dvojka v tu chvíli excelovala a zcela ovládla tie-break. Nijak ji nerozhodilo, když v jeho úvodu ztratila servis, pak totiž zazářila čtyřmi body po sobě.

Úvod rozhodující sady Češce opět utekl, prohrané podání jí ale Vinciové nabídla zpět, když při brejkbolu znovu zahrála dvojchybu. Šafářová pak na dvorci chvíli působila lepším dojmem, jenže v osmém gamu udělala dvě chyby a nepříznivý stav 0:40 při vlastním podání byl nad její síly. I když o game později odvrátila dva mečboly, třetí už Italka využila.

Itálie - ČR 3:1 po čtvrté dvouhře
Vinciová - Šafářová 6:3, 6:7 (2:7), 6:3.I


 

 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud