Pavel Novotný
6. června 2016 • 04:58

Jak si Djokovič získal Paříž: Nakreslil srdce do antuky, slavil se sběrači

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Olomouc - Sparta: Krejčího hlavička jako kulka za Stoppenova záda, 0:2!
Hradec Králové - Slavia: Zmrzlý předběhl Harazima a zvyšuje na 2:0 pro sešívané
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po ničem netoužil víc. K tenisové nesmrtelnosti chyběla Novaku Djokovičovi jediná věc - dobýt French Open, které mu jako jediné z grandslamových turnajů odolávalo. V neděli se sen světové jedničky proměnil ve skutečnost. Srb získal svůj už dvanáctý grandslamový titul a jako osmý tenista v historii se tak může pyšnit kompletní sbírkou z turnajů velké čtyřky. A nejen tím. Po triumfu nad Andy Murraym (3:1 na sety) si získal i náročné francouzské fanoušky.



Přesně před rokem stál na pódiu a se slzami v očích tleskal svému finálovému přemožiteli Stanu Wawrinkovi. Pařížské publikum tehdy Novaka Djokoviče odměnilo dlouhým potleskem ve stoje, který předčil i ovace pro samotného švýcarského šampiona.

Po suverénním a precizním výkonu, ve kterém zaváhal jen v prvním setu, mohl na loňské zklamání Djokovič zapomenout. V neděli už svíral Pohár mušketýrů on a hrdě poslouchal srbskou hymnu.

„Už když jsem přijel, cítil jsem se jinak než obvykle. Všechno vlastně začalo již loni po finále s Wawrinkou. Po něm jsem ucítil velmi silné spojení s francouzskými fanoušky. Prohrál jsem, ale oni mě tehdy odměnili respektem a ovacemi jako vítěze. Tahle reakce mě opravdu hluboce zasáhla, získal jsem k tomuto turnaji nový vztah,“ zářil spokojeností čerstvý šampion.

VŠE O FRENCH OPEN ČTĚTE ZDE >>>

A domácí publikum triumf devětadvacetiletého dominátora vřele ocenilo. Djokovič si pařížské fanoušky získal nejen svým nezdolným úsilím konečně triumfovat v hlavním městě Francie, ale i řadou spontánních reakcí, kterými si náročné příznivce přetáhl na svou stranu.

Poprvé vzbudil rodák z Bělehradu pozornost během finálového zápasu diskusí s rozhodčím, který nedovolil opakovat výměnu poté, kdy lajnový sudí nesprávně nahlásil Murrayho podání jako chybné, a přiznal bod skotskému tenistovi. Naštvané fanoušky, kteří v ten moment stáli na Srbově straně, uklidňoval gestem až samotný Djokovič.

VIDEO: Dojatý Novak Djokovič na tiskové konferenci

Slova díků ve francoužštině

Největší díl přízně však od francouzského publika sklidil po proměněném mečbolu. Emocemi přemožený Djokovič nevěřícně padl na zem a když přijal gratulaci od zklamaného Murrayho, vrátil se znovu na kurt, aby po vzoru svého kamaráda a trojnásobného vítěze Roland Garros Gustavo Kuertena vyryl do pařížské antuky obrysy obřího srdce.

Nadšený Srb, který mluví pěti jazyky, získal další kladné body při pozápasovém rozhovoru, kdy hrdému publiku vyjádřil svoje pocity v jejich rodné mateřštině.

"Je to velmi mimořádný okamžik, nejspíše největší v mé kariéře. Chtěl bych proto poděkovat všem blízkým za to, že mi odpouštějí a tolerují všechno možné v běžném životě. Ze srdce děkuju," řekl nadšeným fanouškům.

Poklonu svému přemožiteli vysekl i Andy Murray. "Tento den patří jen době. Je neskutečné, čeho jsi dosáhl za poslední rok. Je to absolutně výjimečné a těžko to bude někdy někdo opakovat. Lidé si budou vážit toho, že zde dnes mohli u této mimořádné události být a já si toho vážím také. Jsi borec, vyhrál jsi zcela po zásluze.“

Dodržený slib

S atakem na přízeň fanoušků však "Nole" neskončil. Poté, co si zazpíval hymnu na počest vítěze, se vydal slavit svůj velký triumf spolu se sběrači, což vyvolalo u domácích diváků další vlnu potlesku. Nebylo to přitom zdaleka poprvé, co Djokovič vtáhl do dění mladé fanoušky.

Už po osmifinálové výhře nad Španělem Robertem Bautistou pobavil srbský suverén oslavou postupu spolu s jedním ze sběračů, diváky poté rozesmál i pozápasovým rozhovorem s domácí legendou Fabricem Santorem, kterému "ukradl" nepromokavou čepici a nasadil si ji na hlavu. (VÍCE ZDE >>>)

Do zapomnění tak upadla Djokovičova kritika chybějí střechy a světel, do které se pustil během předcházejících dnů, kdy turnaj trápila nepřízeň počasí s častými odklady zápasů.

Na mnohem větší problém si světová jednička mohla zadělat během čtvrtfinálového zápasu s Tomášem Berdychem , kdy jím hozená raketa málem zasáhla jednoho z čárových rozhodčích. (VÍCE ZDE)

To vše je zapomenuto. Novak Djokovič tak dodržel svůj nejdůležitější slib, který dal  své první trenérce Jeleně Genčičové těsně před její smrtí. Totiž že jednou vyhraje French Open.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud