6. června 2023 • 22:50

Djokovič se přiblížil rekordnímu titulu. V Paříži překonal i Navrátilovou

Autor: ČTK, inf
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Srbský tenista Novak Djokovič postoupil podvanácté v kariéře do semifinále Roland Garros a stále živí naději na rekordní 23. grandslamový titul. Třetí hráč světa porazil po třech hodinách a 43 minutách Rusa Karena Chačanova 4:6, 7:6, 6:2, 6:4. V boji o finále vyzve světovou jedničku Carlose Alcaraze. Dvacetiletý Španěl přehrál Řeka Stefanose Tsitsipase hladce 6:2, 6:1, 7:6 a při třetím startu na pařížské antuce postoupil poprvé mezi čtyři nejlepší.



Šestatřicetiletý Djokovič útočí v Paříži na třetí titul po letech 2016 a 2021. Může využít absenci zraněného obhájce titulu Rafaela Nadala a osamostatnit se před ním v čele historického žebříčku podle počtu grandslamových vítězství. Nyní mají oba na kontě 22 triumfů.

Djokovič postoupil do 45. grandslamového semifinále v kariéře a nechal v této statistice za sebou Martinu Navrátilovou (44). Více semifinálových účastí mají v „open éře“ jen Švýcar Roger Federer (46) a Američanka Chris Evertová (52).

Rodák z Bělehradu zahrál v duelu s Chačanovem jedenáct es a zaznamenal 57 vítězných míčů. Jedenáctý hráč světa Chačanov jich měl o 19 méně.

Djokovičovi v utkání chvíli trvalo, než vyzrál na soupeřův servis. V prvním setu nedokázal Chačanova ani jednou brejknout a soupeř se ujal po 58 minutách hry vedení. Ani ve druhé sadě Srb nezískal jediný brejk a Rusa zdolal až ve zkrácené hře, kterou ovládl jasně 7:0. Djokovič vyhrál na grandslamu už 119. tie-break, vícekrát to dokázali jen Američan John Isner (124) a Federer (152).

Teprve poté se Djokovič dostal do herní pohody. Ve třetím setu soupeře dvakrát brejkl a vývoj otočil. Ve čtvrté sadě sice přišel o vedení, od stavu 4:4 ale vyhrál zbývající dvě hry a při vlastním servisu proměnil hned první mečbol.

Alcaraz naopak Tsitsipase zasypával vítěznými míči od úvodu a na kurtu jasně dominoval. Čtyřiadvacetiletého řeckého tenistu, který si v roce 2021 v Paříži zahrál finále, v prvním setu držel ve hře výborný servis, na přesné a tvrdé údery španělského soupeře ale nemohl najít účinnou zbraň.

Zdramatizovat zápas dokázal finalista letošního Australian Open až v závěru třetího setu. Nejprve při svém podání za stavu 2:5 odvrátil dva mečboly, vzápětí si vypracoval první dva brejkboly v utkání a snížil na 4:5. Při svém dalším servisu odvrátil třetí mečbol, vyrovnal skóre a duel dotáhl do tie-breaku. V něm už Alcaraz utkání ukončil.

Úřadující šampion US Open při své premiéře na Roland Garros v roce 2021 vypadl ve třetím kole. Vloni ztroskotal ve čtvrtfinále na Alexandru Zverevovi.

Turnaj Roland Garros v Paříži (antuka, dotace 49,6 milionu eur):

Muži:

Dvouhra - čtvrtfinále:
Djokovič (3-Srb.) - Chačanov (11-Rus.) 4:6, 7:6 (7:0), 6:2, 6:4.
Alcaraz (1-Šp.) - Tsitsipas (5-Řec.) 6:2, 6:1, 7:6 (7:5).

Junioři:

Dvouhra - 2. kolo:
Hrazdil (ČR)
- Sakamoto (12-Jap.) 7:6 (9:7), 6:4.

Čtyřhra - 1. kolo:
Mrva, Bondioli (5-ČR/It.)
- Nandal, Saar (Indie/Švéd.) 6:4, 6:1.
Hrazdil, Camus (ČR/Austr.) - Kalina, Jakubenko (ČR/Ukr.) 7:6 (7:2), 6:4.

Ženy:

Dvouhra - čtvrtfinále:
Sabalenková (2-Běl.) - Svitolinová (Ukr.) 6:4, 6:4, Muchová (ČR) - Pavljučenkovová (Rus.) 7:5, 6:2.

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Melicharová-Martinezová, Perezová (6-USA/Austr.) - Bouzková, Sorribesová (ČR/Šp.) 7:5, 6:3.

Juniorky:

Dvouhra - 2. kolo:
Valentová (11-ČR)
- Mesterová (Rum.) 6:1, 6:2.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud