Jan Jaroch
10. června 2023 • 18:01

Famózní bitva! Muchová ve finále Roland Garros padla, slaví Šwiateková

Autor: Jan Jaroch, inf
Vstoupit do diskuse
5
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z PAŘÍŽE | Sacrebleu! Nevyšlo to. Tak těsně. Finále Roland Garros hrozilo pro Karolínu Muchovou zprvu debaklem. Proti světové jedničce Ize Šwiateková prohrávala 2:6 a 0:3. Pak rodačka z Olomouce zosnovala další velký comeback, ve třetím setu vedla 2:0 a 4:3 s brejkem. Přesto je letošní šampionkou antukové Paříže polská tenistka po triumfu 6:2, 5:7, 6:4.



Hrálo se ve velkém parnu, dámy se na tribuně ovívaly vějíři, pánové slamáky. A pod nimi se na oranžové hlíně potily dvě poslední tenistky, které zbyly ze 128hlavého zástupu na začátku turnaje. Dobrých čtrnáct tisíc diváků na Chatrierově dvorci vidělo bleskový start polské favoritky. Šwiateková potřebovala jen deset minut k tomu, aby pláchla do vedení 3:0 a znepokojené publikum se postavilo za Muchovou. Nikdo nepřišel proto, aby viděl rychlý zápas. A ne že by Roland Garros nemělo pestrou historii jednostranných dámských finále. Například pouze 34minutový duel Steffi Grafová – Nataša Zverevová.

Muchová se ze všech sil snažila zbrzdit světovou jedničku, která mluví s kadencí kulometu a ve stejném tempu také hraje. A když se dostane do zóny, je těžké proti ní urvat jediný game. Špatná kombinace, uvážíme-li, že českou senzací turnaje musely prostupovat tréma z prvního grandslamového finále kariéry i následky tříhodinové semifinálové bitvy proti Aryně Sabalenkové. Za první set spáchala Muchová 14 nevynucených chyb, zeď z Varšavy jen 5. Snažila se sice znovu mixovat hru, Šwiateková však diktovala od základní čáry, hnala soupeřku zleva doprava, byla naprosto precizní a mnohem lépe se hýbala. Stav 2:6 byl naprosto spravedlivým vyjádřením dění na dvorci.

Postupem času se dominance Polky ještě stupňovala, až se do myšlenek vkrádalo dva roky staré finále z Říma, kdy jiné Češce Karolíně Plíškové nadělila debakl 6:0, 6:0.

Karolína Muchová se při slavnostním vyhlášení neubránila slzám
Karolína Muchová se při slavnostním vyhlášení neubránila slzám

Stejně jako za stavu 2:5 ve třetí sadě se Sabalenkovou nepřestala ale Muchová bojovat ani tentokrát, i když na tabuli svítilo zoufalé skóre 2:6, 0:3. Do míčků začala švihat jako někdo, kdo nemá už co ztratit, nádherným vítězným forhendem po lajně vzala poprvé Šwiatekové servis, dokonce srovnala i na 3:3.

A dostala pod tlak světovou jedničku, která už měla jednu ruku na poháru Suzanne Lenglenové. Stále jen 22letá tenistka začala projevovat slabost. Poprvé se zavztekala, první dvojchybu zápasu předvedla proti brejkbolu a lepšící se Muchová šla podávat za stavu 5:4 na zisk druhé sady.

Nezvládla to, při vlastním podání uhrála jediný fiftýn. Vzápětí však znervóznělé soupeřce provedla to samé a dala si druhou šanci. Bylo potřeba ohromného úsilí, zázračných zákroků na síti a celkem tří setbolů, aby se Muchová stala první hráčkou, která vezme světové jedničce v Paříži set – 7:5.

Po hodině a 55 minutách se začala hráčka I. ČLTK snažit o mnohem víc - aby byla také první v historii, kdo Šwiatekovou v grandslamovém finále porazí (dosud bilance 3:0). Odstartovala k tomu skvěle – osmi vyhranými míči za sebou a vedením 2:0 ve třetí sadě. Jenže na bláznivé horské dráze do historie se jelo dál.

Polka ukázala povahu šampionky a vrátila úder – 2:3.

Muchová zase převzala iniciativu, chodila si pro body a kontrovala svým pátým brejkem ve finále – 4:3.

Za chvíli už se ale Šwiatekové psycholožka Daria Abramowiczová bila do hrudi a vyzývala svou hráčku ke kuráži, když ta otočila na 4:5. Tenoučkou linii úspěchu a neúspěchu překročila Muchová na špatnou stranu špatným závěrečným gamem. Vyhozeným forhendem dala Polce dva mečboly, vzápětí udělala dvojchybu. Po 2 hodinách a 46 minutách byl konec mače, Šwiateková dojatě klesla na kolena, Muchová obešla síť a přišla ji obejmout.

Rodačka z Varšavy slaví čtvrtý grandslamový titul, Muchová dosud největší utkání života, byť těsně, prohrála. Při slavnostním vyhlášení se česká tenistka neubránila slzám...

Náplastí jí může být posun na životní 16. místo v žebříčku i šek na 27 milionů korun.

Vstoupit do diskuse
5
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud