Jan Jaroch
27. srpna 2018 • 04:10

Příběhy US Open: Máma Serena, Delpo, nová střecha i tikající nepřítel

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
  • Co  čeká fanoušky na letošním US Open?Co čeká fanoušky na letošním US Open?FOTO: AP Photo, Twitter.com, Profimedia.cz

    Druhý kurt se zatahovací střechou, časomíra, jež bude tenistům poprvé na grandslamu mezi výměnami nemilosrdně počítat 25 sekund. To jsou novinky pro letošní US Open, které slaví svůj padesátý profesionální ročník. Loni během turnaje Serena Williamsová porodila, letos se vrací coby jedna z největších favoritek. Jsou tu však i další velké příběhy pro Big Apple.

  • Serena zaútočí rok po porodu

    Serena Williamsová při dětském dni před startem US OpenFoto AP Photo

    „Čeká mě ještě spousta práce, pořád jsem teprve na začátku comebacku,“ prohlásila Serena Williamsová, když ji ve 2. kole podniku v Cincinnati přemohla Petra Kvitová. Byla to pro americkou legendu třetí porážka z posledních čtyř utkání, což nezažila skoro deset let.

    Jenže znáte to, Serena hraje nejlépe na největších akcích, což znovu dokázala při Wimbledonu, kde padaly favoritky jak mouchy a ona zůstala pevná až do finále. A kurty ve Flushing Meadows jsou pro ni molem, po kterém se tuze ráda promenáduje.

    Už od roku 1999, kdy tam krátce před osmnáctinami získala premiérový titul. Nyní jde domácí ikona za první grandslamovou trofejí v roli matky, to je velkolepá story jak ušitá pro New York. Opepřená ještě možným sestrovražedným bojem proti Venus ve 3. kole.

    24 tolikátý grandslamový turnaj kariéry může vyhrát Serena, čímž by vyrovnala historický rekord Australanky Margaret Courtové.

  • Delpo: kdy jindy, když ne teď?

    Juan-Martin Del Potro se v utkání s Berdychem nemohl spolehnout ani na svůj servisFoto Profimedia.cz

    Byly časy, kdy už za kariérou Juana Martína del Potra padala opona. Chronicky zraněná zápěstí, nekončící seriál operací a pokusů o comeback. Už skoro dva roky je tahle vlídná argentinská věž schopna zase tlouct bez obav do míčů, což znamená vrcholnou pohotovost pro nadšené a hlasité jihoamerické fandy, kterých má vždy v New Yorku v zádech stovky.

    Už je to 9 let, co Delpo vyhrál v New Yorku svůj první a zatím pohříchu i poslední grandslamový titul. Letos hraje ale nejlepší sezonu v poslední pětiletce (bilance 37:10) a v žebříčku se vyhoupnul už na 3. místo. A jelikož je US Open jeho nejsilnějším grandslamem, musí se hodně silně počítat s Argentincovým nájezdem na titul. Protože Delpo a US Open, to je osudové spojení. To se projevilo i loni, když tenhle milovník psů zastavil Federera a prodral se do semifinále.

  • Nole, víc než Rafa

    Novak Djokovič porazil ve finále v Cincinnati Rogera Federera 6:4, 6:4.Foto Reuters

    Těžce zkoušený Novak Djokovič oblékl opět brnění neporazitelného tenisového rytíře a pro US Open je ještě větším favoritem než světová jednička a obhájce titulu Rafael Nadal.

    Pohár z Wimbledonu, třináctý grandslamový a zkompletování sbírky z turnajů série Masters – to jsou počiny, jež jednatřicetiletému srbskému vladaři dávají podle bookmakerů největší šance stanout v neděli 16. září na Ashově stadionu s pohárem v náručí. A to i přesto, že bude útočit ze šestého místa světového žebříčku. „Vůbec bych se nedivil, kdyby vyhrál, naopak mu věřím,“ prohlásil Srbův bývalý kouč Radek Štěpánek.

    5 Tolik finálových zápasů prohrál Novak Djokovič ve Flushing Meadows, uspěl v nich jen v roce 2011 a 2015.

  • Udeří zase Berdychovy klony?

    Finalisté mužské dvouhry na Australian Open - Marin Čilič a Roger FedererFoto Profimedia.cz

    Jsou nenápadní vystupováním, zároveň však výrazní svými výsledky. Kevin Anderson a Marin Čilič se stali za posledních rok a kousek velkými grandslamovými hybateli. S jejich účastí proběhla čtyři z posledních pěti grandslamových finále – Čilič (Wimbledon 2017, Australian Open 2018) a Anderson (US Open 2017, Wimbledon 2018).

    „Věřím, že můžu jít zase hodně daleko, třeba i turnaj vyhrát,“ prohlásil vytáhlý Chorvat, šampion z Flushing Meadows z roku 2014. Stejně jako on, i vytáhlý Jihoafričan Anderson je stylem hry sázejícím na hrubou sílu podobný absentujícímu Tomáši Berdychovi. Ten o něm kdysi hovořil jako o svém klonu. Zatím to platí doslova, i Anderson oba své největší zápasy kariéry prohrál.

  • Pozor, tikající nepřítel

    Tommy Robredo v kvalifikaci na US Open. Za ním ukazuje shot clock 13 vteřin do vypršení limitu...Foto Twitter.com/@TennisPublisher

    Nebyla by to Amerika, aby neměla něco nej. US Open se mezi grandslamy honosí rolí největšího experimentátora a průkopníka. Jako první dalo rovné prize money ženám, zavedlo tiebreak či hawk eye. Letos v hlavní grandslamové soutěži debutuje další novota – shot clock.

    Podávající má 25 vteřin mezi výměnami na to, aby uvedl míč do hry. Staré pravidlo brané hodně benevolentně teď bude vynucováno s pomocí časomíry, kterou vidí diváci, rozhodčí i hráči na výsledkové tabuli. Notoricky pomalým borcům jako Rafael Nadal či Novak Djokovič se to nelíbí, nikdo další ale příliš neprská.

    Takový Nick Kyrgios nedávno zvládl odservírovat celý svůj game za 37 vteřin, což může být světový rekord. Pokud podávající překročí časový limit, přijde napomenutí. V dalších případech už automaticky ztrácí první podání. Shot clock má učinit přítrž i dalším prostojům, bude odpočítávat 5 minut na rozehrávku, 30 vteřin mezi gamy, 90 vteřin mezi změnami stran či 2 minuty mezi sety. Časomíra byla zkoušena na turnajích předcházejících US Open, po něm zase zmizí. Mohla by se ale stát stálou součástí tenisu od příští sezony.

  • Druhá střecha, to je plus

    Pohled na kurt Louise Armstronga při tréninku Simony HalepovéFoto Profimedia.cz

    Dusno jak v prádelně či přívalové deště, to když se na New York ženou zbytky rozpadajících se hurikánů, takové počasí převládá na posledním grandslamu sezony. Není divu, že se kvůli němu často stával z nalinkovaného programu trhací kalendář. Před dvěma lety však debutovala zatahovací střecha nad hlavním Ashovým kurtem, největším ryze tenisovým stadionem na světě.

    A letos byla dokončena poslední fáze přeměny ošumělého areálu v newyorské čtvrti Queens na moderní sportoviště. Světlo světa spatřil kompletně přestavěný kurt Louise Armstronga, druhý největší v areálu. Vejde se na něj 14 000 diváků a díky zatahovací střeše se i na něm bude hrát nehledě na rozmary počasí. Dvě střechy, těmi se mohou na grandslamech chlubit jen v Austrálii a Americe.

    České zápasy na US Open sledujte ONLINE zde »

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud