Jan Jaroch
12. ledna 2014 • 13:40

Legendy, nástup! Djokovič, Federer a další hledají svého Lendla

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Než podal Ivan Lendl pomocnou pravici Andy Murraymu a udělal z něj grandslamového šampiona, tradovalo se, že se tenisové legendy nestávají úspěšnými kouči. Dnes jsme svědky boomu, který vábí hvězdy minulosti opět ke kurtům. Poptávka po know-how vítězů je v současném tenise větší než kdy jindy.



Na tribunách tenisových stadionů to letos bude vypadat jako v osmdesátých letech. Ivan Lendl, ryšavý Boris Becker, uhlazený Stefan Edberg či maličký Michael Chang se posadí kousek od sebe a očima budou hypnotizovat tenisák, který ve své době tak mistrovsky ovládali. Nyní se pokoušejí předávat své učení mladým, jejichž čas je právě teď.

Pro úspěch se vyplatí obrátit každý kámen. A pokud můžete „vysát mozek“ muži, který na světových dvorcích dokázal fantastické věci, není důvod váhat.

„Andy Murray rozjel s Ivanem tenhle trend, úspěch se dostavil, a tak nasadil tuhle myšlenku hráčům do hlavy. Je to pochopitelné,“ říká bývalý daviscupový kapitán Vladislav Šavrda k současnému boomu.

Čtyři z nejlepších deseti tenistů dnes koučují či jim radí v rolích konzultantů grandslamoví šampioni (viz grafika). Připočtěte k nim ještě Gorana Ivaniševiče (vede Marina Čiliče) a Štěpánkova kouče Petra Kordu a už máte téměř Síň slávy.

„Tenis je dnes ohromně vyrovnaný a kdo jiný vám má už něco nového poradit, než ti, co to tak skvěle uměli,“ souhlasí Jan Kukal.


Legendy se letos pokusí zatřást nejvyššími příčkami žebříčku. V nejprominentnější roli se ocitá ryšavý Němec. Den poté, co loni na podzim odevzdal Novak Djokovič první místo Rafaelu Nadalovi, zvedl jeho manažer telefon. „To je Boris? Chceme tě!“ A Boris Becker, šampion Wimbledonu v sedmnácti letech, kývl.

Není velkým tajemstvím, že jeho finanční situace není zrovna růžová a výdělek trenérů top hráčů se šplhá přes milion dolarů. Mnozí se však táží, jakou odpověď Djokovič hledal, když oslovil Boom Boom Borise.

Srb baží po French Open a Becker byl na antuce slabší. Podával jak z kanónu a vrhal se na síť, jenže Djokovičova hra je na základní čáře.

V roli televizního komentátora navíc Becker působil jako mistr klišé, jehož postřehy nebyly zrovna úchvatné. A když již v minulosti Djokovič spolupracoval na volejích s Markem Woodbridgem či na podání s Toddem Martinem, nadělalo to víc škody než užitku.

„Ale pozor, Becker je inteligentní, má svoje charisma a vypadá, že má do tenisu velkou chuť,“ podotýká Kukal. „Navíc u Djokoviče je pozadí širší. Srb to nemá lehké marketingově. Becker mu může pomoct v německy mluvících zemích nebo i v Anglii, kde je velice populární.“

Experti si víc slibují od spolupráce Roger Federer – Stefan Edberg. Švýcar přiznává, že tenis začal hrát i kvůli svému dětskému idolu ze Švédska. A nyní se mu ho podařilo přemluvit a dostat na svou stranu.

„Edberga znám osobně, je to velice seriózní borec. Federer už není tak rychlý a pohyblivý, u úderů je dnes o krok pozadu. Ze základní čáry už prostě nebude moct hrát, bude muset chodit na síť a nejlepší voleje všech dob měl Edberg. Může mu hodně pomoct,“ přemýšlí Kukal.

Nová krev, nové vidění dvorce, nové myšlenky od starých mistrů. To je cesta, jak oživit tenisový stereotyp, a stále víc tenistů je ochotno tuhle cestu nastoupit. A chtějí se u toho i bavit.

„Můj trenér je lepší než tvůj, nanananana,“ začal s hecováním na Twitteru Andy Murray. „Už jsem viděl lidi, jak chodí na kurty se vzájemnými statistikami zápasů Edberga, Lendla a Borise. Je to legrace,“ smál se Djokovič. „Pro náš sport je návrat hrdinů jen dobře…“

SPOJENÍ HVĚZD MINULOSTI S TĚMI SOUČASNÝMI

Novak Djokovič + Boris Becker

Novak Djokovič + Boris Becker Novak Djokovič + Boris BeckerFoto spo
Velmi překvapivý tah, který přinutil mnohé odborníky významně povytáhnout obočí. Becker má prakticky nulové trenérské zkušenosti, vzhledem k Djokovičovu stylu hry navíc svého svěřence bude jen těžko předělávat na útočníka kempujícího u sítě.

Soudí se, že hlavní náplní práce ryšavého Němce bude především motivátorská role. Djokovičovým největším cílem je zkompletování grandslamové sbírky a ovládnutí French Open, při antukovém mistrovství světa však Becker nikdy k prorokům nepatřil.

Roger Federer + Stefan Edberg

Roger Federer + Stefan Edberg Roger Federer + Stefan EdbergFoto spo
Týden si spolu během prosince zatrénovali v Dubaji, pak Roger Federer svůj dětský vzor přemluvil, aby se stal jeho poradcem. Sedmačtyřicetiletý Edberg by měl s dlouholetou světovou jedničkou a vítězem rekordních 17 grandslamů strávit při turnajích nejméně deset týdnů v roce.

„Stefan byl mým dětským idolem. Těším se na čas, který strávíme společně. Mám se od něj co učit,“ prohlásil Federer. Společně by se poprvé měli představit na Australian Open. Edberg se bude na Federerově přípravě podílet společně s jeho dlouholetým koučem Severinem Lüthim.

Kei Nišikori + Michael Chang

Kei Nišikori + Michael Chang Kei Nišikori + Michael ChangFoto spo
Bývalá světová dvojka Michael Chang působí nově jako poradce japonského tenisty Keie Nišikoriho, jemuž má především pomoci s psychickou přípravou. Hlavním trenérem 17. hráče světového žebříčku zůstává Dante Bottini.

Chang ho bude doprovázet na některých turnajích a bude mu radit v přípravě na grandslamové turnaje. S Nišikorim by měl strávit šampion Roland Garros maximálně dvacet týdnů v roce.

Richard Gasquet + Sergi Bruguera

Richard Gasquet + Sergi Bruguera Richard Gasquet + Sergi BrugueraFoto spo
Gasquet se nečekaně rozešel s dosavadním koučem Riccardem Piattim během listopadového Turnaje mistrů a hledal náhradu. V další sezoně se bude připravovat pod vedením dvojnásobného vítěze Roland Garros Sergiho Bruguery ze Španělska. Bruguera ukončil kariéru v roce 2002 a nyní provozuje s otcem Luisem tenisovou akademii v rodné Barceloně.

Marin Čilič + Goran Ivaniševič

Marin Čilič + Goran Ivaniševič Marin Čilič + Goran IvaniševičFoto spo
Chorvatští krajané částečně spolupracují již od jara roku 2010, od té doby však Čilič žádný výkonnostní růst neprokázal a po posledním trestu za prohřešek proti antidopingovým pravidlům figuruje aktuálně až na 37. místě žebříčku. Ivaniševičova současná trenérská role ale údajně nabírá na významu. „Letíme letos do Austrálie hodně brzy. Tak časně jsem tam nelétal ani jako hráč. Bereme věci hodně vážně,“ prohlásil nedávno wimbledonský šampion.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud