23. října 2014 • 15:16

Senzační Petra! Kvitová vyřídila Šarapovovou a má šanci na postup

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenistka Petra Kvitová se udržela na Turnaji mistryň ve hře o semifinále. Wimbledonská vítězka dnes v Singapuru předvedla oproti svému úvodnímu duelu skvělý výkon, porazila světovou dvojku Rusku Marii Šarapovovou 6:3, 6:2 a v Bílé skupině má na kontě výhru a porážku. V pátek bude hrát s Caroline Wozniackou z Dánska, která je po vítězství nad Polkou Agnieszkou Radwaňskou 7:5 a 6:3 neporažena, ale jistý postup ještě nemá.



První semifinalistkou turnaje je z Červené skupiny Rumunka Simona Halepová bez ohledu na její páteční zápas se Srbkou Anou Ivanovičovou. Rozhodla o tom výhra světové jedničky Sereny Williamsové nad Eugenií Bouchardovou z Kanady dvakrát 6:1.

I Williamsová je blízko postupu. Připravit o semifinále by ji mohlo dvousetové vítězství Ivanovičové nad Halepovou, po kterém by se porovnával poměr získaných her Američanky a Srbky.

Jistotu postupu dá Kvitové dvousetová výhra nad Wozniackou a pokud vyhraje 2:1, musí doufat ve vítězství Šarapovové nad Radwaňskou. Při prohře s Wozniackou postoupí jen v případě, že získá set a Šarapovová porazí Radwaňskou 2:0. Zápas Kvitové s Wozniackou se v pátek bude hrát jako druhý v pořadí, a tak už česká tenistka bude vědět, jak musí zápas dopadnout, aby splnila cíl v podobě postupu do semifinále.

V utkání s Wozniackou může Kvitová teoreticky i prohrát, ale musí získat minimálně set a doufat, že Šarapovová porazí Radwaňskou. V tom případě by se o druhé postupující vedle Wozniacké rozhodlo mezi Češkou, Ruskou a Polkou. Pokud Kvitová Wozniackou porazí a vyhraje i Radwaňská, bude poměr setů a míčů rozhodovat o dvou semifinalistkách mezi touto trojicí.

"Po první prohře jsem se dnes cítila dobře a jsem ráda, že jsem vyhrála druhý zápas a jsem tady pořád ve hře o semifinále," řekla Kvitová v rozhovoru na kurtu. Šarapovovou porazila v celém utkání poprvé od finále ve Wimbledonu v roce 2011.

"Už nedávno v Pekingu jsem proti Marii hrála dobře a tušila, jak na ni vyzrát, ale prohrála jsem. Teď nejspíš přišel čas ji konečně porazit," řekla Kvitová.

Kvitová kromě úvodu zápasu utkání dominovalaFoto Reuters
Kvitová v úterý podlehla po nevýrazném výkonu Radwaňské a i proti Šarapovové začala nervózně. Při svém podání prohrávala 0:40 a při třetím brejkbolu udělala dvojchybu.

Za stavu 0:2 to s ní nevypadalo dobře, ale potom ukázala bojovnost a rozehrála se. Začala dobře returnovat, pomáhala si servisem, v ostrých výměnách si připravovala útoky a zahrávala vítězné míče. Díky tomu získala pět her v řadě a vývoj zápasu otočila. Ve zbytku duelu už prohrála pouze dva gamy.

Vedle tradičně agresivní hry ukázala Kvitová i dobrou obranu a působila soustředěně a sebejistě. Ve druhém setu Češka rychle vedla 3:0, pak odvrátila dva brejkboly a nepustila Rusku zpět do setu.

Za stavu 5:0 přišla o podání a pak nevyužila dva mečboly při servisu Šarapovové. "Chceš být první, která do toho mázne. Neboj se a pojď si pro to," burcoval kouč David Kotyza před další hrou svoji svěřenkyni. Ta sice nehrála Rusce do bekhendu, jak radil kouč, ale servis si udržela a zápas ukončila.

"Ani jsem nevěděla, kolik to ve druhém setu je, jen že vedu. S Marií se musí hrát pořád, protože ona to začne pálit, jako to začala, a klidně se vrátí do utkání. Tohle jsem věděla, že musím dodržet," řekla Kvitová Radiožurnálu a iDnes.

Je to doma! Kvitová udržela šanci na postup ze skupiny.Foto ČTK
První nebo druhou hráčku světa porazila Kvitová popáté v kariéře a poprvé po více než třech letech. Naposledy to dokázala třikrát ve své životní sezoně 2011.
V pátek bude Kvitová čelit Wozniacké, která vrátí nespočet míčů a proti níž Šarapovová v třísetové bitvě pohořela kvůli 76 nevynuceným chybám.

S Wozniackou má Kvitová vyrovnanou bilanci 4:4, naposledy spolu hrály loni. Na Turnaji mistryň se s Wozniackou střetla v roce 2011 a tehdejší světovou jedničku porazila.

Wozniacká byla bezchybná

Wozniacká i proti Radwaňské předvedla skvělý pohyb a téměř bezchybnou hru. V prvním setu sice dvakrát doháněla ztrátu podání, ale v koncovce byla Dánka jistější a ovládla i druhý set.

"Byl to zápas plný dlouhých výměn, skvělých úderů a jsem ráda, že jsem ho zvládla. Jsem připravena na vše, běhat tady od rána do večera," řekla Wozniacká.

Po Kvitové a Šarapovové bude dnes ještě v Červené skupině hrát světová jednička Serena Williamsová z USA s Eugenii Bouchardovou z Kanady.

Dvouhra:

Bílá skupina:

Kvitová (3-ČR) - Šarapovová (2-Rus.) 6:3, 6:2,
Wozniacká (8-Dán.) - A. Radwaňská (6-Pol.) 7:5, 6:3.

TABULKA BÍLÉ SKUPINY
1. Wozniacká 2 2 0 4:1 2
2. A. Radwaňská 2 1 1 2:2 1
3. Kvitová 2 1 1 2:2 1
4. Šarapovová 2 0 2 1:4 0

Červená skupina

S. Williamsová (1-USA) - Bouchardová (5-Kan.) 6:1, 6:1.

TABULKA ČERVENÉ SKUPINY
1. Halepová 2 2 0 4:0 2
2. S. Williamsová 3 2 1 4:2 2
3. Ivanovičová 2 1 1 2:2 1
4. Bouchardová 3 0 3 0:6 0


Maria Šarapovová vládla jen na začátku utkání
Maria Šarapovová vládla jen na začátku utkání

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud