9. prosince 2023 • 19:07

Předčasné zděšení? Praha neplánuje zrušení kurtů na Štvanici, tvrdí město

Autor: mm
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
První Čech, který prorazil Nadalovu antukovou auru: Lehečkův úžasný večer
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nová studie využití ostrova Štvanice pobouřila vedení místního klubu. Generální manažer Vladislav Šavrda hovořil o tom, že přijdou o sedm kurtů za Negrelliho viaduktem včetně víceúčelového hřiště na kondiční přípravu. „Je to zděšení,“ neskrýval tenisový boss. „Žádné masivní rušení kurtů nebo likvidaci tenisového klubu I. ČLTK Praha hlavní město neplánuje,“ reaguje magistrát v prohlášení.



Ztráta sedmi kurtů? To nebyl jediný šok pro představitele klubu, který má ve svém středu wimbledonskou šampionku Markétu Vondroušovou nebo Karolínu Muchovou. Vedení Prahy 7 v rámci revitalizace Štvanice plánuje v brzké době omezit vjezd automobilů do areálu.

„Myšlenka, že by nám vzali z našich šestnácti kurtů sedm plus hřiště na kondici, mi připadá neuvěřitelně drzá a absolutně nepřijatelná,“ řekl mimo jiné Vladislav Šavrda během čtvrteční tiskové konference.

„Praha neplánuje zrušení sedmi kurtů na Štvanici. Tvrzení o rušení kurtů jsou ze strany generálního manažera I. ČLTK Vladislava Šavrdy přinejmenším zavádějící. Hlavní město si pouze nechalo dopracovat soutěžní návrh Štvanice z roku 2013,“ stojí v prohlášení magistrátu. „Tato studie pracuje s několika možnými směry revitalizace ostrova Štvanice, jedná se však o dlouhodobé vize a žádnou z nich město zatím neurčilo jako preferovanou. Směr revitalizace ostrova, kterým by se mělo hlavní město vydat, bude diskutován s veřejností a místními aktéry. Bude také prostor se k případným změnám vyjádřit ze strany veřejnosti.“

Nově přes ostrov vede Štvanická lávka, která je novou klíčovou spojnicí pro místní obyvatele, pěší a cyklisty v duchu města krátkých vzdáleností, čímž přirozeně dochází ke zvyšování návštěvnosti Štvanice.

„Do budoucna by měl ostrov plnit především funkci krátkodobé městské rekreace v nejširším pojetí a využívat jedinečný potenciál ostrova v centru Prahy. V plánu je například úprava břehů, aby se zlepšil přístup občanů k řece, úprava komunikací na ostrově, odstraňování zbytečného vizuálního smogu a řešení parkování, které je dnes neregulované a výsledkem jsou mimo jiné auta parkující na zeleni. Vzhledem k tomu, že Štvanice se nachází v centru města, uvažuje se o zpoplatnění parkování a jeho přesunutí na vhodnější místa,“ stojí dále v prohlášení.

Dosud však ke studii nebylo přijato žádné rozhodnutí Rady hlavního města Prahy. Diskuze na téma dlouhodobého směru revitalizace se teprve uskuteční.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud