9. září 2008 • 08:18

US Open: Skvělý tenis, ne však od Čechů

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když loni Roger Federer počtvrté za sebou vyhrál US Open, jen málokdo by vsadil na to, že na další grandslamový titul bude čekat rovných dvanáct měsíců.



Sezonu, v níž přišel o dlouholetou nadvládu ve světovém tenise, si nakonec přece jen osladil velkým singlovým titulem. Na tenisový trůn se v New Yorku vrátila i královna Serena Williamsová.

Švýcarský tenista letos ztratil gloriolu neporazitelnosti, ale možná na svou stranu získal další fanoušky. Už není téměř neosobním strojem na úspěchy, ale chybující lidskou bytostí. Pondělní triumf v New Yorku už není samozřejmostí jako řada jeho předchozích úspěchů, ale příběhem znovuzrození sesazeného krále.

Jen nedošlo na další duel s novopečenou světovou jedničkou Rafaelem Nadalem, na který se tenisoví fanoušci těšili už od maratonského finále ve Wimbledonu. Španělský hrdina padl v semifinále, kdy podlehl Andymu Murraymu.

Britský tenista poprvé v kariéře postoupil do finále grandslamu a ukázal, že umí podávat stabilní výkony. Letos byl už na Australian Open a olympiádě jako čerstvý vítěz velkého turnaje považován za možného černého koně mužské dvouhry, jenže v obou případech se loučil hned v prvním kole.

Tentokrát svůj potenciál prodal a odměnou je mu posun na čtvrté místo světového žebříčku. Podle mnohých expertů má namířeno ještě výš.

V ženské dvouhře se radovala Serena Williamsová a k titulu a 1,5 milionu dolarů si jako bonus po pětileté přestávce připsala první místo ve světovém žebříčku.

Možná tak zahájila další éru nadvlády amerického sesterského dua. Před dvěma lety se přitom zdálo, že slavná Američanka opustí tenisovou scénu zadními vrátky. Kvůli zdravotním problémům a ztrátě motivace se propadla až na 140. místo světového žebříčku a nad její další kariérou se vznášel velký otazník.

Zvrat přišel v lednu 2007, kdy se jako 81. hráčka světa objevila na Australian Open a opět získala grandslamový titul. Od té doby znovu patřila především na velkých turnajích k hlavním favoritkám.

Letos prohrála sesterské finále ve Wimbledonu, ale v New Yorku triumfovala. V nesmírně vyrovnané situaci v ženské tenisové špičce, která po odchodu Justine Heninové postrádá lídra, ji to vyneslo do čela žebříčku WTA.

Na prvním místě vystřídala Srbku Anu Ivanovičovou, která se po titulu na Roland Garros trápí. Bezprostředně po korunovaci na pařížské antuce nezvládla přechod na trávu a ve Wimbledonu vypadla už ve třetím kole s Číňankou Čeng Ťie.

Kvůli zranění palce přišla o olympiádu a tréninkové manko se na jejím výkonu projevilo i v New Yorku, kde šokovala ve druhém kole porážkou s neznámou Francouzkou Julií Coinovou.

Z českého pohledu byl poslední grandslam sezony velkým výbuchem, vůbec poprvé letos neměl český tenis zástupce mezi posledními šestnácti ve dvouhrách. Na nepřízeň losu si mohl stěžovat jen Radek Štěpánek, kterého ve třetím kole vyřadil pozdější vítěz Federer, ostatní se k těžkým soupeřům ani nedostali.

Nejlepší český tenista Tomáš Berdych mohl hrát v osmifinále s Nadalem, ale vypadl hned v prvním kole s domácím Samem Querreym. Dvaadvacetiletý svěřenec Jaroslava Navrátila loni do poslední chvíle bojoval o účast na Turnaji mistrů, ale v této sezoně přišel výkonnostní pokles a pád na 28. místo.

Berdych zatím nenaplnil pověst talentovaného hráče, který se měl podobně jako jeho vrstevníci Novak Djokovič ze Srbska nebo Andy Murray trvale usadit v nejužší světové špičce.

Na wimbledonskou účast ve čtvrtfinále nenavázala Nicole Vaidišová. Na londýnské trávě se zdálo, že by se devatenáctiletá Češka mohla odrazit ode dna výkonnostní propasti a bodovat trpělivějším herním stylem.

Pak však znovu upadla do výsledkové krize, kterou jen potvrdila vyřazením ve druhém kole newyorského grandslamu s Francouzkou Severine Brémondovou.

Další česká tenistka Lucie Šafářová byla před startem US Open ve skvělé náladě po titulu na turnaji ve Forest Hills, ale ve Flushing Meadows se ukázalo, jak málo triumf na podniku nejnižší kategorie WTA znamená.

Berdychova přítelkyně se s grandslamem loučila hned v prvním kole.
Náplastí na katastrofální výsledky ve dvouhrách mohla být účast Lukáše Dlouhého ve finále mužské čtyřhry, kam se probojoval společně s Indem Leanderem Paesem.

Debly se však hrají stranou zájmu televizních společností i tenisové veřejnosti, takže tento úspěch nebude mít velký ohlas. Ostatně i sám Dlouhý se na konci loňského roku rozešel s Pavlem Víznerem, protože se chtěl více zaměřit na dvouhru. Jeho snaha o výrazný posun v singlovém žebříčku však zatím vyzněla naprázdno.

Pořadatele porazila tropická bouře Hanna, která areál ve Flushing Meadows zasáhla v sobotu a vynutila si odložení mužského finále až na pondělí. Jako riskantní se ukázal program newyorského grandslamu, kde se semifinále mužské dvouhry hrají až v sobotu místo jinde obvyklého pátku.

Když museli organizátoři odložit duel Nadala s Murraym na neděli, ocitli se v situaci, kterou nemohli vyřešit jinak než prodloužením turnaje. Terčem kritiky se stali i za to, že se program často protáhl až dlouho přes půlnoc.

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud