Pavel Janega
30. června 2017 • 04:59

Sparťanská posila Ben Chaim: Rychlík jako Bale! Na jaře běhal 34,2 km/h

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sparta vzala 76 milionů a udělala z posily Tala Ben Chaima nejdražšího hráče v dějinách klubu a české ligy. Co v něm za takový balík získala? „Hlavně rychlost. Ben Chaim je neuvěřitelně rychlý,“ shodují se oslovení experti, kteří ho měli spoustu let na očích. A potvrzují to i konkrétní data.



Oficiální statistiky izraelské ligy uvádějí, že Tal Ben Chaim dosáhl na jaře nejvyšší rychlosti 34,2 kilometrů za hodinu. Pro lepší představivost: tohle číslo je na úrovni třeba Alexe Oxlade-Chamberlaina z Arsenalu nebo hvězdy Atlétika Yannicka Carraska.

Dokonce v letošní sezoně atakuje ještě zvučnější jméno, byť s častými zdravotními problémy, Garetha Balea z Realu Madrid (34,3 km/h).

Z toho lze rozpoznat Ben Chaimovu výbušnost, díky níž dokáže rozkmitat nohy neuvěřitelným způsobem. „Jeho rychlost je strhující,“ potvrzuje izraelský novinář Dor Blech. A dokáže ji využít – v předchozím ročníku zaznamenal osmnáct branek ve všech soutěžích. „Jak je rychlý, umí pronikat obranou po levém křídle,“ říká jiný expert Jacob Ziv.

Kanonýr Janko, rychlík Ben Chaim. Podívejte se, co umí posily Sparty
Video se připravuje ...

To je ostatně pozice, s níž Ben Chaim ve Spartě počítá, čas od času v Maccabi nastoupil také na pravé straně. „Ale tam hraje nerad. Stejné je to s pozicí na podhrotu. Tal je nejnebezpečnější zleva,“ je přesvědčený Ziv. „A zejména, pokud mu dáte balon do běhu… Šikovný driblér,“ doplňuje Blech.

Jeho dovednosti zaujaly i západoevropské kluby. V lednu Ben Chaima vedení Maccabi neuvolnilo do belgických Brugg kvůli bojům o titul a Fiorentina ho chtěla ještě za trenéra Fernanda Souzy, tehdy však odmítla zaplatit výstupní klauzuli 2,9 milionu eur. „Stejně jako Nantes před dvěma týdny,“ zjistili oslovení novináři.

Na druhou stranu, nemalujme všechno narůžovo. Rezervy najdeme u sedmadvacetiletého fotbalisty v defenzivní činnosti. „Když je potřeba, zápas vám dokáže odbránit, ale pak už není tolik zdatný v ofenzivě. Proto ho Maccabi v sezoně 2015/2016 úkolovalo, aby zůstával v útoku a vstřelil osm gólů,“ vypíchl podstatný detail Ziv.

Dalším minusem je nedostatečná psychická odolnost a koncentrace. Ben Chaima snadno vyvedete z míry jedním nepřiměřeným zákrokem. Začne se hádat a znervózní.

„V Izraeli už mu rozhodčí ani nepískali penalty, protože si pořád na něco stěžoval, někdy přitom oprávněně,“ všiml si Ziv. „Ale jinak je to hodný kluk, žádný potížista. Oženil se, má malého syna. A když Maccabi zvítězilo v důležitém zápase, rád organizoval párty, na kterých zpíval se spoluhráči.“ Třeba si zazpívá i ve Spartě.

Kompletní představení zahraničních posil Sparty a Slavie najdete v pátečním vydání deníku Sport.
Elektronickou verzi si můžete přečíst ZDE >>>

Titulní strana pátečního vydání deníku SportFoto sport

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud