Ivo Pospíšil
1. září 2015 • 17:31

NOMINACE basketbalistů na ME: Vypadl Balvín, hrát bude Američan

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bez Ondřeje Balvína, zato s rodilým Američanem Blakem Schilbem a touhou postoupit ze základní skupiny se čeští basketbalisté chystají na blížící mistrovství Evropy. To startuje už tuto sobotu a svěřenci Ronena Ginzburga „v rižské skupině“ vyzvou jako první Estonsko. „V přípravě jsme se postupně zlepšovali. Nadešel čas ukázat naší kvalitu,“ říká Ginzburg.



Takovou šanci dlouho neměli. Vlastně dlouho neměli ani tak perspektivní a silný tým. V přípravě čeští basketbalisté sice vyhráli jen dva zápasy, přesto před blížícím mistrovství Evropy cítí, jak jejich síla postupně graduje.

„Zlepšovali jsme se každým týdnem. Na začátku to nebylo ideální, hráči se připojovali později a v Polsku či Německu jsme nebyli ještě sehraní, ale pak jsme to lepšili. V Řecku jsme to dokázali a náš nejlepší zápas byl poslední ve Španělsku. Měl jsem z toho dobré pocity i přes porážku a snad si to nejlepší necháváme na ME, kde to bude něco jiného. První dva zápasy proti Estonsku a Ukrajině budou ty nejdůležitější,“ říkal rozehrávač Tomáš Satoranský.

Opora národního týmu Satoranský: Věřím, že na ME postoupíme ze skupiny
Video se připravuje ...

Češi v základní skupině narazí postupně na Estonsko, Ukrajinu, Lotyšsko, Belgii a Litvu, přičemž jejich hře pomůže i rodilý Američan Blake Schilb, který dostal české občanství.

„Jsem rád, že mohu reprezentovat Česko na tomto turnaji. Byl to dlouhý proces, ale podařilo se to. Poznal jsem řadu super kluků a jsem rád, že budu součástí tohoto týmu. Na papíře to vypadá, že nám příprava nevyšla, ale herně jsme se postupně zlepšovali,“ říkal Schilb.

V konečné nominaci naopak chybí pivot Ondřej Balvín.

„Bylo tam hodně otázek, když jsem to na konci všechno shrnul, rozhodl jsem se, že Balvín nebude pokračovat. Bylo to těžké rozhodnutí, finální nominace je vždy nejtěžší, ale věřím, že jseme rozhodli správně," objasnil Ginzburg.

Kapitánem bude Jiří Welsch a nejbližším cílem je postup ze skupiny. Koketuje se i s možným zapojením do boje o olympijskou kvalifikaci, kterou si zajistí prvních sedm týmů.

„Pro nás bude ale teď prioritní soustředit se na postup ze skupiny. Pak se může dít cokoliv a osmifinále je jen o jednom zápase. V přípravě jsme však věděli, že ani ve skupině to nebude jednoduché. Bude jedna z těch nejvyrovnanějších,“ říká Satoranský a Ginzburg dodal:

„Ani já nepřemýšlím nad Riem, ale nad prvním, druhým a třetím zápasem ve skupině. Teprve až pokud bychom se tomu přiblížili, má cenu se tím zabývat. Do té doby ne,“ dodal reprezentační kouč.

Konečná nominace basketbalové reprezentace na ME:

Rozehrávači: Tomáš Satoranský (Barcelona/Šp.), Jakub Šiřina (Opava), Jiří Welsch (Nymburk).

Křídla: Pavel Pumprla (Obradoiro/Šp.), Vojtěch Hruban, Luboš Bartoň (oba Nymburk), David Jelínek (Usak Sportif/Tur.), Blake Schilb (Paris-Levallois/Fr.).

Pivoti: Patrik Auda (Kutno/Pol.), Petr Benda, Pavel Houška (oba Nymburk), Jan Veselý (Fenerbahce/Tur.)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud