24. dubna 2015 • 17:48

Kličko jde na věc! V Americe se postaví proti bývalému údržbáři

Autor: ČTK, frc
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Další zářez na pažbě, další krok k legendám, další důkaz, že v boxu momentálně není lepší těžká váha. Vladimir Kličko se v neděli ráno utká v newyorské Madison Square Garden o světové tituly s neporaženou domácí nadějí Bryantem Jenningsem. Kde je problém? V USA to ale týden před superšlágrem Floyd Mayweather-Manny Pacquiao příliš nevzrušuje.



Těžká váha byla dříve to nejlepší, co box nabízel. Současnost ale ukazuje, že jsou staré pořádky dávno pryč. Vladimir Kličko je přitom šampion, který vládne pevnou rukou už dvanáct let. Jenže zatímco v Evropě je za krále, který vyprodává arény pro padesát tisíc diváků, v USA má jeho souboj s domácím Bryantem Jenningsem tuctový význam.

Důvod je jednoduchý. Ukrajinský obr není pro náročný zámořský trh zárukou parádní show. V posledním duelu sice knockoutoval po agresivním výkonu Bulhara Kubrata Puleva, za což se od serveru ESPN dočkal i ocenění knockout roku. Jenže jelikož v předchozích duelech až příliš dominoval, dostal nálepku muže, se kterým si moc zábavy v ringu neužijete…

Do USA se proto vrací po sedmi letech. V Madison Square Garden v New Yorku má jeho výkon vidět zhruba 10 tisíc fanoušků. Ačkoliv budou ve hře tři významné tituly WBA, IBF, WBO a soupeř je neporažený, je scénář téměř jasný – výhra Klička. S přehledem. „Ukážu styl Klička, takže ukážu dominanci,“ věří si sám hlavní aktér. Zda těmito výroky ale láká fanoušky, je otázka.

Amerika navíc žije v poslední době hlavně očekávaným duelem nejbohatšího sportovce světa Floyda Mayweathera se šampionem rekordních osmi váhových kategorií Mannym Pacquiaem. Jejich měření sil proběhne 2. května v Las Vegas a má jít o podobnou událost, jako když sváděly legendární bitvy Muhammad Ali a Joe Frazier.

Zápas Klička přebije souboj jiných hvězd

Kličko je v jejich stínu. Navzdory tomu, že je jeho zápis v historii nezpochybnitelný. Pro devětatřicetiletého boxera to bude už 27 souboj o titul. Pokud uspěje, přiblíží se ikoně Joe Louisovi. Ten úspěšně obhájil v rekordních 25 duelech za sebou. Kličko má na kontě o tři obhajoby méně, jeho aktuální série momentálně čítá 17 vyhraných titulových duelů od roku 2006 v řadě, za druhým Larrym Holmesem v této statistice zaostává o dvě.

„Nechci se srovnávat s žádným z těchto velikánů těžké váhy. Stále k nim vzhlížím,“ řekl olympijský vítěz z Atlanty, jenž v profiringu absolvoval 66 zápasů s bilancí 63 vítězství (53 k.o.), tři porážky.

Téměř dvoumetrový šampion, by s Jenningsem neměl mít problémy. Američan se boxu naplno věnuje teprve šest let. Dříve hrával basketbal a pracoval jako údržbář ve Federální rezervní bance ve Filadelfii. V žebříčku těžkých vah v USA mu patří čtvrté místo, ale jeho příběh a management ho dostaly až do zápasu o post jedničky.

„Líbí se mi jeho minulost. Je to úžasný příběh, rozhodně to pro něj bude životní zápas,“ řekl Kličko. „Určitě ho nepodcením. Bude doma, má obrovskou motivaci, je to trochu hyperaktivní typ boxera, hodně se pohybuje, ale doufám, že nebude kolem moc lítat a bude bojovat, jako bojoval Pulev,“ dodal Kličko.

Sám ale ví, že by ze stínu šampionů Mayweathera s Pacquiaem na americkém trhu vystoupil jedině ve chvíli, kdy by šokujícím způsobem prohrál.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud