7. září 2015 • 19:00

Změna na čele Vuelty. Rodríguez porazil Arua a vede o sekundu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Španělský cyklista Joaquim Rodríguez se po náročné 16. etapě se sedmi vrchařskými prémiemi stal novým lídrem Vuelty. Člen týmu Kaťuša těsně porazil v závěrečném stoupání dosud vedoucího Fabia Arua z Itálie a o pouhou sekundu ho vysvlékl z červeného dresu.



Po 184 kilometrech kopcovitého terénu si pro vítězství dojel Lucemburčan Fränk Schleck, jenž dotáhl do úspěšného konce sólový únik. Druhý byl s odstupem 1:10 minuty Kolumbijec Rodolfo Torres, třetí skončil Ital Moreno Moser.

"Přijel jsem sem s tím, že se pokusím o nějaké slušné celkové umístění, ale zapletl jsem se do několika pádů, takže jsem musel změnit plány. V týmu jsme o téhle etapě mluvili, věděl jsem, že mi bude sedět," uvedl Schleck.

Skupinu favoritů na celkové vítězství v závěru dlouho táhl Španěl Mikel Landa z týmu Astana, zatímco největší rivalové Rodríguez a Landův kolega Aru se drželi v pozadí. Necelý kilometr před cílem v prudkém stoupání na Alto Ermita de Alba se konečně jako první ze skupiny oddělil Rodríguez, jenž po svém nedělním triumfu ztrácel v průběžném pořadí na Arua pouhou sekundu.

Španělský cyklista nejprve Itala setřásl, Aru se mu poté dokázal opět přiblížit, ale červený trikot zachránit nestačil. Rodríguez projel cílem jako celkově devátý o dvě sekundy před italským soupeřem a vyměnil si s ním pořadí. Třetí zůstal Polák Rafal Majka, jenž na vedoucího "Purita" ztrácí 1:35 minuty.

Po volném úterý se pojede ve středu v Burgosu možná rozhodující individuální časovka, v níž může promluvit do konečného pořadí i průběžně čtvrtý Tom Dumoulin. Vynikající nizozemský časovkář se dnes téměř do posledních metrů držel s nejlepšími a ztrácí 1:51 minuty.

"Dnes to bylo lepší, než jsem čekal. Měl jsem dobré nohy a na nejlepší jsem neztratil ani půl minuty, což je výborné. Všechno je otevřené," uvedl Dumoulin, úřadující bronzový medailista z MS v časovce.

"Mým cílem jsou stupně vítězů a, proč to neříct, třeba i vítězství. Musím jen doufat, že zajedu skvělou časovku. Nakonec, výhru na Vueltě mám ve svých rukou," řekl Rodríguez, jenž skončil v předchozích dvou letech na domácím závodě pokaždé čtvrtý.

Cyklistický závod Vuelta - 16. etapa Luarca - Quirós (185 km):

1. F. Schleck (Luc./Trek) 5:49:56, 2. Torres (Kol./Colombia) -1:10, 3. Moser (It./Cannondale) -2:00, 4. Bennett (N. Zél./LottoNL) -3:00, 5. Rolland (Fr./Europcar) -3:10, 6. Fraile (Šp./Caja Rural) -3:30, 7. Verona (Šp./Etixx-Quick-Step) -4:26, 8. Warbasse (USA/IAM Cycling) -6:02, 9. Rodríguez (Šp./Kaťuša) -8:51, 10. Aru (It./Astana) -8:53.

Průběžné pořadí:

1. Rodríguez 67:52:44, 2. Aru -1, 3. Majka (Pol./Tinkoff-Saxo) -1:35, 4. Dumoulin (Niz./Giant) -1:51, 5. Nieve (Šp./Sky) -2:32, 6. Chaves (Kol./Orica) -2:38, 7. Moreno (Šp./Kaťuša) -2:49, 8. Quintana (Kol./Movistar) -3:11, 9. Valverde (Šp./Movistar) -3:58, 10. Meintjes (JAR/MTN) -5:22.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud