Ivo Pospíšil
30. prosince 2014 • 07:00

Boj o život, boj o naději. Tak šlo 12 měsíců od Schumacherovy nehody

Vstoupit do diskuse
0
  • Nejistota kolem zdravotního stavu Michaela Schumachera trvá dálNejistota kolem zdravotního stavu Michaela Schumachera trvá dálFOTO: Profimedia.cz

    Bojuje. Nevzdává to. A jeho zdravotní stav se, byť pomalu, zlepšuje. Z jednotky intenzivní péče se přes rehabilitační kliniku přesunul do sídla v Glandu a rok poté, co Michael Schumacher vyhrál po nehodě na lyžích a těžkém zranění hlavy bitvu se smrtí, nachází se nyní v domácí rekonvalescenci. Při vědomí a komunikuje očima. Deník Sport rekapituluje nejtěžší životní měsíce rekordmana F1.

  • Leden

    Tady je místo, kde došlo k tragické Schumacherově nehoděFoto EPA
    Doba drsného boje o život. Po nehodě na lyžích, kdy Schumacher 29. 12. 2013 utrpěl těžké zranění hlavy, podstoupil v nemocnici v Grenoblu kvůli hematonům na mozku (a nitrolebečnímu tlaku) dvě operace. Jeho stav je stabilizovaný ale kritický. Z vyšetřování vychází najevo, že Němec vjel před pádem na kamenitou sjezdovku, nejel však více než 20 km/h. V den jeho pětačtyřicátých narozenin (3. 1.) se před kliniku sjíždí tisícovka příznivců – lékaři později začínají s jeho ležícím tělem cvičit.

  • Únor

    Tisková mluvčí Sabine Kehmová začíná ve vyjádřeních vypouštět slovo „kritický“ a lékaři začínají Schumacherovi snižovat dávky sedativ, přičemž začínají s postupným probouzením z komatu. Vše se ale děje velmi pozvolně, pilotův stav komplikuje zápal plic a začíná se nahlas mluvit o tom, že kvůli poškození mozku nebude ani po probuzení tím kým dřív. Přivést zpět k vědomí ho má nejen hlas jeho příbuzných, ale i pouštění audio pásků se zvukem motorů nebo oblíbené hudby.

  • Březen

    Startuje nová sezona F1 a týmy napříč paddockem vzkazují Schumacherovi podporu. Ferrari se fotí s nápisem Forza Michael (Sílu, Michaele), v Mercedesu si zase budoucí mistr světa lepí na bok své formule štítek Keep fighting Michael (Nepřestávej bojovat, Michaeli). Stav legendy se ale nemění, a ač se má podle expertů pacient začít budit z komatu do měsíce, co do něj upadl, u Schumiho se k dalším krokům přistoupilo později. Zhubl o 20 kilogramů (55 kg) a rovněž mu ochablo svalstvo.

    Michael Schumacher v počátcích své kariéry ve formuli 1Foto Profimedia.cz

  • Duben

    „Michael Schumacher vykazuje známky probouzení a vědomí.“ Takovou informaci vypustila na začátku dubna pilotova mluvčí Sabine Kehmová a svět si výrazně oddychl. Nejen, že podle tohoto stanoviska udělal německý pilot krok k probuzení z komatu, ale začal i vědomě reagovat na vnější podněty, což byl výrazný rozdíl od hrozícího vegetativního stavu. Podle bývalého pilota Jeana Alesiho začal reagovat nejen na bolest, ale i hlasy. V GP Bahrajnu nesla úvodní zatáčka jeho jméno.

  • Květen

    Michael Schumacher odpočívá během závodu formule 1Foto Profimedia.cz
    Jenže po salvě nadšení další zprávy nepřicházejí – management kolem německé ikony se uzavřel, což vedlo ke spekulacím o nejhorším. Zvláště, když bývalý šéflékař F1 Gary Hartstein publikoval křivku, dle níž by se měli pacienti z komatu probouzet do půl roku, jinak je jejich šance minimální. „Mám strach (a jsem o tom i přesvědčen), že o Michaelovi už žádnou dobrou zprávu neuslyšíme,“ vzkázal Hartstein. Neznámý byl rozsah poškození mozku či (ne)závislost na dýchacím přístroji.

  • Červen

    Čeká Corinnu s Michaelem ještě šťastná budoucnost? Jeho manželka věří, že anoFoto Profimedia.cz
    Konečně! 16. 6. 2014 vydává Sabine Kehmová zprávu že: „Michael už není v bezvědomí a opustil fakultní nemocnici v Grenoblu, aby pokračoval ve své dlouhé fázi rehabilitace.“

    Začal reagovat na doteky, jeho oči se pravidelně otevírají a zvládne i dýchat sám. Experti však nadšení mírní, že nejde o nic nového a Hartstein obviňuje Kehmovou z cynického využívání termínu, které se dají vyložit jako pravda i lež. Při transportu i kdosi odcizí lékařské dokumenty a nabízí je za 1,4 milionu korun.

  • Červenec

    Vychází detaily z přísně utajeného převozu Schumachera na rehabilitační kliniku do Lausanne, kdy podle ošetřovatelů zraněný pilot nemluvil, avšak komunikoval očima. Švýcarská média rovněž potvrzují, že u Němce nastala rekonvalescence zaměřená na obnovování pamětí a učení se. „To nejhorší máme za sebou,“ uznává manželka Corinna, která se i začíná poprvé od nehody usmívat. Začíná se mluvit o tom, že by Schumi mohl v budoucnu sám ovládat ústy elektrický vozík.

  • Srpen

    Čím dál reálnější se stává Schumacherův návrat do sídla v Glandu, které mezitím manželka Corinna přestavěla (za 340 milionů korun) na specializovanou kliniku s přístroji pro čtyřiadvacetihodinovou péči. Vše ulehčuje i blízkost nemocnice v Lausanne, jež je od Němcova domu jen půl hodiny jízdy a je tedy příznivá pro pravidelné návštěvy lékařů. Švýcarská policie navíc zatkla údajného zloděje lékařské dokumentace, který následně ve vězení spáchal sebevraždu.

  • Září

    Po 254 dnech od nehody a 89 od převozu na rehabilitační kliniku se Michael Schumacher přesouvá domů. „Přesto je před námi stále dlouhá a těžká cesta,“ vzkázala Sabine Kehmová. V jakém stavu byl propuštěn, zveřejněno nebylo, přesto se podle expertů musí znovu naučit komunikovat, hýbat, pamatovat si a mluvit. Návrat do známého prostředí je přesto důležitý impulz za zlepšením a nic na tom nezměnila ani snaha ruské televize, která chtěla vysílat od Schumiho domu živý přenos.

    Luxusní sídlo Michaela Schumachera, kde se nyní zotavuje z následků pádu na lyžích, prochází rozsáhlými úpravamiFoto Profimedia.cz

  • Říjen

    „Michael bojuje. Formuli už asi řídit nebude, ale i bez ní se dá vést normální život.“ Pozitivní prognózu vyřkl po návštěvě u Schumacherových rodinný přítel a šéf FIA Jean Todt. Bylo to však období, kdy svět řešil havárii Julese Bianchiho, jenž utrpěl po nárazu do jeřábu v Japonsku difúzní axonální poranění mozku. Bouři vzbudil až výrok novináře Jeana Louise Monceta, jenž řekl, že za Schumiho poranění mohla kamera GoPro na helmě. Ač to brzy vzal zpět, akcie firmy těžce klesly.

  • Listopad

    Přestože se s návratem domů začaly informace o Schumiho stavu tenčit, s novými přišel kamarád Philippe Streiffel, jenž prohlásil, že: „Nemůže mluvit, je ochrnutý na vozíku a má potíže s pamětí či mluvením.“ Totéž potvrdil i šéf anesteziologicko-resuscitačního oddělení nemocnice v Grenoblu Jean Francois Payen. „Viděl jsem u něj zlepšení, ale chce to čas. Bavíme se tu o škále jednoho roku až tří let,“ K výročí prvního titulu (13. 11. 2014) mu opět začala fungovat oficiální webová stránka.

  • Prosinec

    Zdravotní stav Michaela Schumachera zůstává i rok po jeho smrti nejasnýFoto EPA

    Nicméně že by to bylo tak dobré, že by Schumacher začal poznávat své příbuzné (jak Streiffel řekl), to asi nebude. „Nevím, kde bere informace. Pochybuji, že mluvil s doktorem Saillantem nebo snad Corinnou. A co s něj a Michaela týče, nemyslím, že by byli i přátelé,“ zpražila naděje Kehmová, dle níž Schumi dělá pokroky „v závislosti na obtížnosti aktuálního stavu.“ Dobrou zprávou je, že rok po nehodě zůstávají s pilotem všichni sponzoři – je ovšem jasné, že tahle bitva bude pokračovat dál…

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud