31. srpna 2016 • 17:24

Svět se klaní Čáslavské (†74): Postavila se invazi, byla jako Kennedyová

Autor: pan
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Obrovská bolest a zármutek zaplavily ve středečních ranních hodinách nejen Česko. Po statečném boji se zákeřnou rakovinou slinivky zemřela v 74 letech jedna z velkých sportovních legend Věra Čáslavská. Smrt sedminásobné olympijské vítězky však vzbudila vlnu reakcí i v zahraničí. "Odešla legenda, která vzdorovala i okupantům," píší média po celém světě.



Největší sportovní slávu sklízela Věra Čáslavská na olympijských hrách v Tokiu, kde získala tři zlaté medaile a především v Mexiku, odkud si přivezla hned čtyři nejcennější kovy. Média v obou zemích si Čáslavskou připomněla, stranou však nezůstaly ani v dalších částech světa.

"Zemřela šampionka, která uchvátila fanoušky nejen skvělými výkony, ale i krásným vzhledem a vystupováním. Zásadním způsobem přispěla k rozvinutí vztahu mezi Japonskem a Československem, za což dostala v roce 2010 Řád vycházejícího slunce."
j-cast.com (Japonsko)

"Věra Čáslavská byla osobností, která se nebála demonstrovat proti invazi sovětské armády do Československa v roce 1968. Věděla, že za to může pykat, přesto našla odvahu."
yahoo.co.jp (Japonsko)

"Byla jednou z nejpopulárnějších žen planety koncem 60. let spolu s Jackie Kennedyovou."
20minutes.fr (Francie)

VIDEO: Nezapomenutelný protest Věry Čáslavské


"Zemřela žena, která se odmítla podrobit sovětské okupaci v roce 1968, svým jednáním a činy vždy vystupovala proti invazi spojeneckých vojsk do Československa."
agentura Reuters

"Gymnastice dala Věra Čáslavská nový rozměr, ukázala zcela nové prvky obtížnosti, symbolizovala svoji éru. Publikum uchvátila krásou a elegancí."
jiji.com

"Když stála na olympiádě v Mexiku v roce 1968 na stupních vítězů, odvrátila při stoupání sovětské vlajky a hymně hlavu v jasném gestu nesouhlasu s invazí ruských vojsk do tehdejšího Československa. Nejen tímto postojem se zapsala do srdcí fanoušků."
yahoo.com

"Zemřela jedna z nejslavnějších žen své doby Věra Čáslavská. Česká gymnastka byla královnou šedesátých let, která svým významem překročila hranice sportu."
repubblica.it (Itálie)

"Byla skutečnou legendou československého sportu. Věra Čáslavská získala pro svoji zemi jedenáct olympijských medailí a stala se tak nejúspěšnějším olympionikem v historii Československa. Žádný jiný český nebo slovenský sportovec nikdy ničeho podobného nedosáhl." 
Rádio Svobodná Evropa

FOTOGALERIE: PŘIPOMEŇTE SI NEJSLAVNĚJŠÍ CHVÍLE VĚRY ČÁSLAVSKÉ>>>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud