Jan Podroužek
20. října 2011 • 11:43

Jak se točí Okresní přebor: Houslice musí prohrát

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mezi hráči Slavoje Houslice to pořádně vře. „Jardo, tak se pohni, akorát tam chodíš jako sedlák,“ řve Jirka Luňák po Jardovi Kuželovi. „Vlez mi na záda,“ odpálkuje ho hned Kužel. Takových slovních výměn bylo při natáčení filmu Okresní přebor, který bude časově předcházet stejnojmennému seriálu, požehnaně.



Stačilo ale říct „Stop!“ a hlavní hvězdy Ondřej Vetchý a David Novotný už se spolu při pauzách smály. Na jeden natáčecí den do Tlustic nedaleko Berouna pozvali tvůrci filmu i deník Sport.

Ve scénáři stálo – zápas se Houslicím nedaří. Byl to ten den, kdy mají herci důvod říkat, že jsou rozervané osobnosti. I když… Kamarádi Jakub Kohák, David Novotný nebo Ondřej Vetchý neměli se scénami, kdy si museli vyměňovat ostrá slova při zpackaných přihrávkách, takový problém. Také diváci, kterých dorazilo do Tlustic kolem šesti stovek, se náramně bavili, jak se Jarda Kužel s Jirkou Luňákem titulují a posílají někam.

„Na co jsi tam čekal? Vždyť nemáš jedinej balon, tak si pro něj aspoň choď,“ supěl Vetchý alias Luňák na Novotného neboli Kužela, který se coural po hřišti, jako když ho fotbal nezajímá. Sám Luňák se ale s míčem během zápasu skoro nepotkal. „A co s tím mám asi dělat, chytráku? Se podívej na sebe,“ nečekal s odpovědí dlouho Kužel.

„Kluci, co to hjajete? Naší hju! Nějakou bjanku to chce,“ povzbuzoval se svou typickou vadou řeči Houslice od střídaček populární zdravotník Áda Větvička (herec Leoš Noha), než ho nabroušený Kužel utnul: „Drž hubu, Ádo!“

Hráči Houslic po sobě ale jenom neštěkali jako psi. Protagonisti ukázali i svoje fotbalové umění při čtyřech pauzách během filmování. V hloučku si třeba vzduchem podávali balon. Žádná brazilská reprezentace, ale díky obětavosti některých si herci vyměnili míč až sedmnáctkrát.

„Áááá, to je škoda,“ řval na celý areál Ladislav Hampl, představitel Jarmila, známý ze seriálu jako uživatel marihuany, když se míč dotkl země. „Ale jsme dobrý, kluci,“ dodával. Během natáčení ukázal překvapivě velmi slušné fotbalové schopnosti. Dokonce soupeři šoupnul jediné dva houslické góly. Jeden z penalty, při druhém zakončoval akci přesnou střelou k tyči.

Pozadu nezůstával ani Kohák, seriálový brankář. „Tak pánové, můžete začít,“ pobízel střelce, kteří si před něj stavěli míče a z penalty se nemotorně vyhlížejícího čahouna, který si nezapomněl na natáčení přibalit z nepochopitelných důvodů florbalovou hokejku, snažili překonat. „Zajímavej nástroj. Jsem zvědavej, jak ho využije,“ glosoval artikl v Kohákově ruce jeden z diváků. Podle předpokladů zůstala florbalka jen v kabině.

Kohák pak inkasoval z pokutových kopů jen dva góly! Šest pokusů lapil, nebo skončily na tyči. I Hamplovu bombu, před kterou si sotva stačil uchránit obličej. „Ty vole, ani nevím, jak jsem to chytil,“ povídal otřeseně. Když ale zazněla klapka, plácal se neboze v bráně a jeho výkopy nestály za nic. „Tobě teda dneska jdou,“ popichoval ho Kužel při utkání.

Na poslední obraz se do fotbalového navlékl dokonce i režisér Jan Prušinovský, který spolu s Novotným nastupuje za skutečný tým Zadní Třebaň.

O co půjde ve filmu?

Film Okresní přebor – Poslední zápas Pepika Hnátka časově předchází stejnojmennému seriálu. Vypráví o venkovském fotbalovém mužstvu Slavoji Houslice a o klubové personě, legendami opředené postavě trenéra s licencí Josefu Hnátkovi. Tomu začíná ze stresu vynechávat srdce, což tají. Když ho skolí již sedmnáctý infarkt, musí se rozhodnout, jestli volit život, nebo fotbal. Rozhodne se pro fotbal.

Do zápasu naskočil Prušinovský jako laň. Důrazem se dostal k míči, předal ho Kuželovi a ten mu z jedné naservíroval přihrávku přímo mezi obránce do samostatného úniku. V něm ale „velký šéf“ selhal a netrefil ani soupeřovu bránu.

Tím byl pro Houslice tým Čechovic z prostějovského okresního přeboru. Podařilo se mu totiž vyhrát soutěž pořádanou Gambrinusem „Kopeme za fotbal“. Na stránku soutěže na Facebooku byly automaticky zařazeny všechny celky z Čech a Moravy od okresního přeboru níž. A kdo měl nejvíce hlasů, tedy fanoušků, vyhrál. Nakonec drtivě zvítězily právě Čechovice, jež si ve filmu střihnou roli Doudleb.

Borci z Čechovic se ještě před začátkem natáčení stihli pohádat, kdo půjde do základu. „Jestli nebudu hrát, tak se na to vykašlu,“ zaznělo od jednoho z hráčů. Z hvězd filmu si ale hlavu nedělali. „Možná by si mohl Jarmil zahulit s náma,“ smáli se herečtí debutanti.

Houslice byly v utkání na ručník, Doudleby do jejich brány nasypaly za celý natáčecí den pět gólů, samy inkasovaly pouze dvakrát a vždy z kopačky „huliče“ Jarmila. Jenže kdo ví, co se nakonec ve filmu objeví…

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud