Jakub Dvořák
15. srpna 2017 • 15:47

Přijde pomsta po letech? Hoffenheim podceňují jen neználci, varuje Klopp

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeden prožívá vrcholné období své kariéry, druhý se teprve dostává mezi elitu. Dělí je věkový rozdíl dvaceti let, přesto se vzájemně respektují a fandí. Navíc mají společného manažera. Až dnes večer proti sobě v Rhein-Neckar-Areně nastoupí Hoffenheim a Liverpool, budou si Julian Nagelsmann a Jürgen Klopp soupeři. V osudí je totiž postup do základní skupiny Ligy mistrů.



Oba celky skončily v uplynulém ročníku na čtvrté příčce, oba chtějí hrát Ligu mistrů. Postoupit ze čtvrtého předkola však může jenom jeden. „Champions League je náš cíl. Jsme dva kroky od toho, abychom ji hráli,“ prohlásil trenér Liverpoolu před úvodním kláním v Německu.

Na Hoffenheim však nemá 50letý trenér dobré vzpomínky. V době rozkvětu, kdy miliardář Dietmar Hopp dotoval v té době neznámý klub a skupoval na tehdejší postavení velké posily, přišel Klopp s Mainzem, který trénoval, v roce 2008 o postup do bundesligy.

„Byli jako Paris Saint-Germain – nakupovali a nakupovali,“ rozesmál se Klopp na pondělní tiskové konferenci. V jeho výrazu však bylo znát, že v něm pořád přebývá kus zklamání. 

Nyní je však strategie klubu, kde působí i český obránce Pavel Kadeřábek , zcela odlišná. Velké nákupy? Na to si vedení nepotrpí. Cestu nastavil teprve 30letý trenér Julian Nagelsmann, který i s „no name“ hráči dokázal potrápit špičku německé ligy a po celou sezonu kroužil s kádrem kolem přímého postupu do Ligy mistrů.

Julian Nagelsmann, trenér Hoffenheimu, si se svými hráči zakopal na předzápasovém tréninku
Julian Nagelsmann, trenér Hoffenheimu, si se svými hráči zakopal na předzápasovém tréninku

Nebýt několika zádrhelů a na jaře zpackaného důležitého duelu od sudích s Borussíí Dortmund, možná by se předkoly nemusel ani trápit. To už je však zcela jiný příběh.

I tak Nagelsmannův Hoffenheim budí respekt. A toho si je Klopp moc dobře vědom. „Že nás čeká snadný soupeř, může říct jen někdo, kdo neví nic o německém fotbale - a takových lidí je spousta. Stačí, abychom hráli jen na 95 procent, a budeme mít velké problémy, které mohou dopadnout vyřazením,“ varoval kouč „reds“ všechny pochybovače.

Liga mistrů a sen? Může to být i noční můra, varuje Nagelsmann

Třicetiletý někdejší mládežnický trenér měl sice za svého oblíbence Pepa Guardiolu, ale s Kloppem je pojí vzájemný manažer.

„Julian je velký trenérský talent. Sice se osobně moc neznáme, ale napsali jsme si zprávu po telefonu. Mám rád dobrý fotbal, a proto bedlivě sleduji jeho kariéru. Pro mnoho trenérů v Německu musí být vzorem,“ uvedl Klopp na Nagelsmannovu adresu. „Náš agent si mne ruce. Zatímco já už jsem „starý kůň“ v jeho staji, Julian je mladý a čeká ho velká budoucnost,“ dodal.

Vyřadit Liverpool po zdařilé sezoně v bundeslize, by se Nagelsmannovi rozhodně zamlouvalo. „Všichni se na ten zápas ohromně těšíme. Ale nechci mluvit o snu. Víte, sny se mohou během vteřiny stát noční můrou,“ reagoval Nagelsmann na otázky novinářů. „Nevím, jestli zaskočíme Liverpool, nebo anglické fanoušky, kteří nás podceňují, ale rozhodně mohu říct, že potřebujeme podat top výkon,“ dodal.

Proti je však řeč čísel. Za posledních dvacet let mají anglické kluby 93 procentní úspěšnost v předkolech Ligy mistrů. Němci se drží na 83%. Zda tuto nelichotivou bilanci Nagelsmann a spol. dokážou vylepšit, napoví již dnešní večer.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud