4. listopadu 2008 • 13:56

Šlágr kola: Real - Juventus

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Roboti místo trávníkářů? V bundeslize už tréninková hřiště sečou i automaticky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Až pět týmů se může ve středu večer radovat z postupu do osmifinále fotbalové Ligy mistrů. Účast v jarních bojích mají Arsenal a obhájce titulu Manchester United, španělský Villarreal, Bayern Mnichov a Juventus Turín.



"Stará dáma" se představí v nejostřeji sledovaném zápase večera na půdě Realu Madrid. Bitva dvou tradičních rivalů bude mít jako obvykle velký náboj, "Bílý balet" touží Juventusu oplatit čtrnáct dní starou porážku 1:2.

"Nemůžeme si dovolit selhat. Musíme jakýmkoliv způsobem vyhrát a pokusit se kvalifikovat do dalšího kola z prvního místa ve skupině," uvedl domácí zadák Fabio Cannavaro, který přišel do Realu právě z Turína.

Jeho přání však minimálně tento týden zůstane nesplněno. I kdyby madridský klub ve středu zvítězil, na potvrzení postupu si bude ještě muset počkat. Naopak Juventus už může v případě tříbodového zisku slavit.

Italský celek překonal svoji krizi ve velkém stylu a čtyřzápasovou vítěznou sérií, kterou nastartoval před dvěma týdny proti Realu, nejspíš zachránil trenéra Claudia Ranieriho.

"Potřebujeme uzavřít tenhle cyklus mnoha těžkých zápasů dobrou hrou a příznivým výsledkem. Věřím, že jsme schopni dosáhnout na postup do dalšího kola už ve Španělsku," řekl útočník Alessandro Del Piero, který patřil spolu s Pavlem Nedvědem k hlavním strůjcům domácí výhry.

"Starou dámu" stále sužují zranění, mimo hru jsou brankář Buffon, Trezeguet, Poulsen, Zebina, Salihamidžič, Zanetti a nově také český bek Zdeněk Grygera.

Naopak Real si může oddechnout, protože se stihl uzdravit Van Nistelrooij. V druhém utkání půjde nejspíš o poslední šanci, jak ještě zamíchat postupovými kartami. Běloruský nováček BATE Borisov i hostující Zenit Petrohrad s českým bekem Radkem Šírlem potřebují zvítězit.

Ve skupině E může být po středě jasno o obou postupujících. Manchesteru United i Villarrealu zaručí účast v jarní části tříbodový zisk za předpokladu, že druhý z nich neprohraje. Především utkání v Aalborgu, kam zavítá Villarreal, slibuje gólovou přestřelku, neboť první zápas ve Španělsku skončil divokým výsledkem 6:3.

Obhájce titulu se představí v atraktivním ostrovním derby na půdě Celtiku Glasgow, kam přijel natáhnout sérii bez porážky v soutěži, která čítá už 16 utkání. Trenér Alex Ferguson ale varoval před kvalitou domácího celku. "Za poslední dobu vyhrála v Celtic Parku jen Barcelona, což hovoří za vše," uvedl.

Celtic se ale letos v Lize mistrů trápí. V první polovině základní skupiny jeho střelci mlčeli, a tak mu nezbývá než ve středu naplno bodovat. V myslích fanoušků se vynořují vzpomínky na poslední domácí bitvu s Manchesterem:
Japonec Nakamura zajistil Celtiku před dvěma lety chvíli před koncem nejen nečekané vítězství, ale hlavně premiérový postup do vyřazovacích bojů.

Arsenal bez zraněného záložníka Tomáše Rosického si může předčasným postupem zvednout náladu po neúspěšném týdnu v Premier League.

Londýňané nejprve ztratili proti Tottenhamu dvoubrankové vedení a o víkendu nečekaně padli na hřišti nováčka Stoke City. Ze sobotního zápasu si navíc odnesli šrámy Adebayor, Sagna i Walcott a nad jejich startem proti Fenerbahce Istanbul visí otazník. Arsenal pošle do jarních bojů jakákoli výhra, podpořená porážkou Porta v Kyjevě.

Výkony přemožitele pražské Slavie z třetího předkola Fiorentiny jsou zatím matné. Tým z Florencie má na kontě jen dva body a ty nutně potřebuje rozšířit proti vedoucímu Bayernu. Pokud bývalý zaměstnavatel Tomáše Ujfalušiho znovu selže, mohou na jeho stadionu propuknout mnichovské oslavy.

Bavorský velkoklub však zároveň spoléhá na pomoc Lyonu, který nesmí prohrát se Steauou Bukurešť. "Ale my tohle nechceme vůbec připustit, Bayern prostě porazíme. Je potřeba bleskurychle vyrážet do útoku," naznačil recept domácí útočník Alberto Gilardino. Souboje s reprezentačním kolegou Lukou Tonim se nedočká, neboť obávaný kanonýr zůstal kvůli zranění v Německu.

Středeční program 4. kola (začátky ve 20:45):

Skupina E: Aalborg - Villarreal, Celtic Glasgow - Manchester United.
Skupina F: AC Fiorentina - Bayern Mnichov (ČT4), Olympique Lyon - Steaua Bukurešť.
Skupina G: Arsenal - Fenerbahce Istanbul, Dynamo Kyjev - FC Porto.
Skupina H: BATE Borisov - Zenit Petrohrad, Real Madrid - Juventus Turín (ČT2).

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud