Jiří Fejgl
8. března 2010 • 16:56

5 důvodů, proč může Baník urvat titul

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ta slova lídra modrobílého týmu jsou jasná. „Hrajeme o titul,“ řekl René Bolf, zkušený stoper Baníku. Větu pronesl ještě před duelem s Jabloncem, v němž ostravští fotbalisté smázli jednoho z hlavních kandidátů na mistrovskou korunu 4:1. Po nedělním duelu 18. kola ligy jsou tak Bolfova slova ještě aktuálnější. Může však Baník opravdu opanovat tabulku po 30. kole? Ano! Tady je pět důvodů…



MODROBÍLÁ VLNA
Už je to šest let – ale málokdo na tu euforii zapomněl. Když Baník letěl na jaře roku 2004 za titulem, změnila se Ostrava ve fotbalový střed zeměkoule. Bazaly byly vyprodané každý zápas, soupeře mlela nadšená modrobílá vlna.

Dnes se zdá, že by se podobná pohádka mohla opakovat. Nedělní duel s Jabloncem byl vyprodaný, atmosféra byla skvělá. „Naši fanoušci jsou blázniví, krásně blázniví,“ rozplýval se sedmnáctiletý útočník Matěj Vydra, autor dvou gólů. „Náš dům musí být náš hrad. Lidi nám k tomu můžou pomoci,“ přidal se zadák Bolf.

Daniel Tchuř a jeho radost z gólu.Foto Jaroslav Legner SPORT


NESMLOUVAVÝ KOUČ
Před časem to byl nenápadný muž, trenér za větrem. Málokdo tušil, co se v něm skrývá. I když… Miroslav Koubek zachránil Kladno, s Čáslaví vybojoval postup do ligy. A jak říká trenérský bard Ladislav Škorpil: „Co je těžší? Vyhrát se Spartou ligu, nebo zachránit Hradec?“

Koubek se však předvádí i ve velkém klubu, jímž Baník na české poměry bezesporu je. I tady platí jeho tvrdá ruka, přísnost, tlak na hráče. „Vybral jsem ho sám. Právě pro tyto vlastnosti,“ řekl majitel Baníku Tomáš Petera. Kouč mu důvěru vrací.

KVALITA V ZÁLOZE
Středová řada, to je zřejmě hlavní ostravský klenot. V současnosti hraje ve tříčlenném složení – a každý z hráčů má zkušenosti s reprezentací. Tomáš Marek má na starosti především černou defenzivní práci. Mario Lička zase ostré výpady ze strany. A góly.

Kapitán Martin Lukeš pak tvoří hru. „Je to geniální fotbalista,“ rozplýval se ve svém blogu na klubových stránkách šéf Petera. „Vždycky jsem si říkal, že se tam tak divně plouží, ale pak jsem si udělal párkrát statistiku a ejhle, co nevymyslel on, to nebylo.“

Trio Marek, Lukeš, Lička zkrátka tvoří zálohu, která jen těžko hledá v lize konkurenci.

Mário LičkaFoto Barbora Reichová SPORT
BOLFOVA JEDNOTKA
Jakoby se v Baníku vracely staré dobré doby. Stoper v nich býval opěrný sloup, drsňák, z kterého šla tak trochu hrůza. Obrana a bezpečí především, to bylo heslo pro velitele defenzivy.

„Naše trojice stoperů je nyní určitě nejlepší v lize,“ tvrdí vlastník Petera. Jsou to odvážná slova, vždyť Sparta má Řepku s Brabcem – a to je silná konkurence. Baníkovská jednotka je však opravdu minimálně vyrovnaná.

Zkušený René Bolf, stále se zlepšující Aleš Neuvirth a občas zaskakující Fernando Neves (ten jinak kope levého beka). To je opravdu síla!

NEČITELNÁ ŠPIČKA
Jediný faktor zvenku. Jenže velmi zásadní. Ligu prostě může vyhrát kdokoli z prvních šesti týmů tabulky. Špička je nečitelná, nebývale vyrovnaná. Nikdo nemá na to, aby se utrhl.

A to je šance i pro Baník…

Radost ostravských fotbalistů po vstřelení gólu.
Radost ostravských fotbalistů po vstřelení gólu.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud