27. června 2013 • 09:00

Baník ustál útok Ostravaka. Hnutí chtělo zhatit odkup Bazalů

Autor: riš
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Opakovaně hlasovat o rozhodnutí města koupit za 114 milionů areál Baníku na Bazalech, takový úmysl předestřeli na středečním zasedání ostravského zastupitelstva jeho členové za opoziční hnutí Ostravak. Se svou iniciativou však neuspěli a původní rozhodnutí zůstává v platnosti. Město areál koupí, a Baník tak získá peníze, které potřebuje k sanaci dluhů.



Hnutí Ostravak se od prvopočátku stavělo proti záměru městských radních odkoupit od Baníku stadion na Bazalech. Zastupitelstvo však 20. května navzdory odporu tohoto hnutí záměr schválilo.

Stalo se tak ale až na druhý pokus, při prvním hlasování návrh těsně neprošel. Když o patnáct minut později zastupitelé nejprve schválili záměr hlasovat podruhé a následně tak učinili, město odkoupení Bazalů z majetku Baníku schválilo.

Díky změně názoru dvou členů orgánu, kteří se původně zdrželi hlasování, načež svůj postoj přehodnotili a zvedli ruku pro návrh. Město tím zachránilo existenci klubu, jehož dluhy vůči třetím osobám dosahovaly stomilionové výše a přivedly Baník na úplný pokraj krachu.

Stížnost na ministerstvo

Právě ono dvojí hlasování bylo důvodem, pro který chtěli zastupitelé za hnutí Ostravak vyvolat nové. Město mělo o koupi areálu na Bazalech rozhodnout ještě jednou.

„Právníci se domnívají, že procedura nebyla dodržena a došlo k pochybením,“ citoval deník Právo předsedu klubu zastupitelů za hnutí Ostravak Bohdana Trojaka. „Máme obavy, aby poté, co například odejdou peníze, někdo nezpochybnil vlastní rozhodovací úkon ze strany města,“ řekl Trojak.

Na zrekonstruovaném stadionu ve Vítkovicích bude v budoucnu hrát i Baník, což zřejmě nelibě ponesou fanoušci, pro něž jsou Bazaly tradičním místem
Na zrekonstruovaném stadionu ve Vítkovicích bude v budoucnu hrát i Baník, což zřejmě nelibě ponesou fanoušci, pro něž jsou Bazaly tradičním místem

Hnutí Ostravak podalo také podnět na ministerstvo vnitra, které má zkontrolovat, zda zastupitelé při opakovaném květnovém hlasování postupovali v souladu se zákonem.

Nejvyšší orgán města Ostravy ve středu ale znovu o koupi Bazalů z majetku Baníku nehlasoval. Zastupitelé totiž neschválili ani dodatečné zařazení tohoto bodu na program jednání, a tím naděje Ostravaka zhasly.

O mnoho vyšší nejsou podle všeho ani šance tohoto hnutí, pokud jde o prošetření květnového hlasování ze strany ministerstva vnitra. Zákon totiž nejspíše porušen nebyl.

A to zejména díky tomu, že zastupitelé před tím, než se rozhodli usnesení po čtvrthodině revokovat, o tom, že tak budou moci učinit, svým hlasováním sami rozhodli.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud