10. července 2014 • 01:29

Kličky, pak zklamání. Cillessen nechytil Argentině jedinou penaltu

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve čtvrtfinále MS proti Kostarice vyšel Luisi van Gaalovi geniální tah. Rošádou brankářů před penaltami rozhodil soupeře a Nizozemci slavili postup. Proti Argentině se do experimentů nepouštěl a nechal důvěru jedničce Jasperu Cillessenovi. Ten sice během zápasu předváděl famózní kousky, při rozstřelu ale neměl nárok. Nechytil ani jednu penaltu, na boj o zlato se tak může chystat parta kolem Lionela Messiho.



MATCH OVERVIEW LEGACY
9. 7. • 22:00
Nizozemsko
Nizozemsko
0:0
ONLINE
9. července
22:00
Argentina
Argentina
Góly

Domácí:

Hosté: . Rodríguez

Sestavy

Domácí: Cillessen – Vlaar, De Vrij, Martins Indi (46. Janmaat) – Kuijt, Wijnaldum, Sneijder, de Jong (62. Clasie), Blind – Robben (C), van Persie (C) (96. Huntelaar).

Hosté: Romero – Zabaleta, Demichelis, Garay, Rojo – Biglia, Mascherano, Pérez (81. Palacio) – Higuaín (82. Agüero), Messi (C), Lavezzi (101. Rodríguez).

Náhradníci

Domácí: Vorm, Krul, Janmaat, Verhaegh, Veltman, Kongolo, de Guzmán, Clasie, Lens, Huntelaar, Depay

Hosté: Orión, Andújar, Campagnaro, Fernández, Basanta, Fernández, Álvarez, Gago, Rodríguez, Palacio, Agüero

Karty

Domácí: Martins Indi, Huntelaar

Hosté: Demichelis

Rozhodčí

Çakιr – Duran, Ongun (vš. TUR)

Stadion

Arena Corinthians, São Paulo, Brazílie

Proti Kostarice použil Luis van Gaal nečekaný, ale dlouho připravovaný plán. Ve 120. minutě prodloužení poslal na hřiště místo Jaspera Cillessena náhradníka Tima Krula. Ten v rozstřelu zlikvidoval dva pokusy a pomohl Nizozemcům do semifinále MS.

Proti Argentině skončil vyrovnaný, taktický boj opět bezbrankovým výsledkem. Oranjes tak šli znovu do nevyzpytatelných pokutových kopů.

Celý svět čekal, jestli v prodloužení Luis van Gaal zopakuje svůj trik. Zkušený stratég ale tentokrát zůstal klidný, vystřídal hráče v poli a v brance nechal svou jedničku.

Rozhodující argentinská penalta v rozstřelu s Nizozemskem

Cillesenovi věřil, měl k tomu důvod. Gólman Ajaxu nepustil už druhé utkání po sobě žádnou střelu, pozorně bránil i náznakům jakýchkoliv šancí. Moc práce neměl, ale v prvním poločase třeba s jistotou kryl přímý kop Lionela Messiho.

25letému brankáři navíc nechybí sebevědomí. Během utkání dvakrát drzou zasekávačkou překvapil dotírající útočníky, kteří čekali dlouhý nákop do bezpečí.

Při penaltách ale neměl nárok. Všichni čtyři Argentinci včetně Lionela Messiho pálili přesně, smutní Nizozemci teď pláčou a čeká je boj "jen" o třetí místo s domácí Brazílií. Gólman Romero totiž zlikvidoval dvě střely a pomohl svému týmu do finále.

Cillessen v profesionální kariéře doposud nevyhrál jediný penaltový rozstřel a smutnou bilanci nezlepšil ani v dramatickém souboji s Argentinou. Všichni se teď budou ptát - nebylo by lepší, kdyby Van Gaal opět vsadil na náhradníka Krula?

Martin Keown, komentátor BBC a bývalý anglický reprezentant
"Při posledních penaltách (s Kostarikou) se Tim Krul dostal do hlav hráčů. Zato Jasper Cillessen vypadá jako hodný kluk, který teprve nastoupil do práce. Rozhodit střelce penalty je trochu nesportovní, ale Timu Krulovi to fungovalo. Cítil jsem, že kdyby on dnes stál v brance, Nizozemci by postoupili."

Jasper Cillessen pustil všechny čtyři pokutové kopy Messiho, Garaye, Agüera i Maxiho Rodrígueze
Jasper Cillessen pustil všechny čtyři pokutové kopy Messiho, Garaye, Agüera i Maxiho Rodrígueze

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud