Tomáš Podvín
17. června 2016 • 22:55

MATEMATIKA: Češi si vylepšili pozici! Jak postoupí do osmifinále EURO?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zlatý bod. Vybojovaná remíza 2:2 s Chorvatskem může mít pro českou reprezentaci obrovskou hodnotu. Tým Pavla Vrby totiž značně přiblížila k postupu do osmifinále EURO ve Francii. Vyhráno pochopitelně zdaleka není, ale Češi mají dokonce reálnou šanci na druhé místo. A postoupit mohou i ze třetího. Jak se jim to povede?



Druhé místo ve skupině

V jednu chvíli během zápasu Česka s Chorvatskem by na to pomyslel málokdo, ale díky remíze se objevila reálná šance, že by Češi mohli skončit ve skupině D druzí. Tím by si zajistili postup do osmifinále EURO bez ohledu na ostatní skupiny. A možná i přijatelnějšího soupeře.

Základem pro tuto variantu je, aby Česko porazilo Turecko a Chorvatsko prohrálo se Španělskem. Z dvojice Česko - Chorvatsko, která by měla shodně 4 body, by poté druhé místo slavil ten s lepším skóre. Kdyby měly oba týmy stejný rozdíl vstřelených a obdržených gólů, „vyhrál“ by ten s více vstřelenými.

A kdyby měli Češi i Chorvati skóre úplně stejné, lepší by skončil slušnější tým v žebříčku fair play (1 bod za žlutou kartu, 3 body za červenou, 4 body za žlutou plus poté přímou červenou kartu). Poslední by případně na řadu přišlo umístění v žebříčku UEFA.

Postup ze třetího místa

Díky novému systému letošního EURO je velká šance také na postup ze třetího místa. Přesto Češi potřebují Turecko porazit. Pokud by se jim to povedlo, se čtyřmi body by měli velkou naději na osmifinále.

Ze třetích míst totiž postoupí hned čtyři týmy ze šesti skupin. V případě rovnosti bodů bude opět rozhodovat lepší skóre. Zároveň ale není příliš pravděpodobné, že by se v každé skupině našel třetí s tým s minimálně čtyřmi body.

Pokud by Česko s Tureckem remizovalo, šance na postup bude v tu chvíli minimální. Přesto by existovala. Česku by ale muselo nahrát hned několik výsledků z ostatních skupin. Musely by se najít alespoň dva další týmy ze třetího místa s maximálně dvěma body. Pokud Česko s Tureckem prohraje, na EURO končí.

V případě umístění na třetím místě by napříč skupinami rozhodovala stejná kritéria jako ve skupině. Tedy postupně vyšší počet bodů, skóre, vyšší počet vstřelených branek, žebříček fair play a umístění v žebříčku UEFA.

Postupový klíč na EURO: Co rozhoduje o pořadí ve skupině? Čtěte ZDE »

Skupina D

Z V R P Skóre B
1. Chorvatsko 3 2 1 0 5:3 7
2. Španělsko 3 2 0 1 5:2 6
3. Turecko 3 1 0 2 2:4 3
4. Česko 3 0 1 2 2:5 1

Kompletní servis k EURO sledujte ZDE>>>

Čeští fanoušci v Saint-Étienne: Laxní přístup, ale nakonec dobrý
Video se připravuje ...

Fanzóna v Saint-Étienne: Nejdřív česká deprese, pak euforie
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud