6. března 2010 • 04:59

Tohle není ztracená generace: Bílek vs. Brückner

Autor: Sport
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to opravdu s národním týmem tak špatné? A je současný výběr až příliš mladý a nezkušený v porovnání s předchozími? Kvalita i šířka kádru je nižší, ale pojďme se podívat do roku 2002, a zjistíme, že propast nemusí být tak hluboká. V roce 2002, když se vlády ujal trenér Karel Brückner, se rovněž mluvilo o nové éře. Tehdy došlo k částečné generační obměně a už za dva roky Češi nadchli na EURO 2004. I start éry olomouckého barda provázely potíže a otazníky. A v lecčems se podobaly těm současným.



2002

HVĚZDY


Nedvěd, Poborský, Šmicer. To byli tři nejznámější a nejzkušenější borci, na kterých mohl Brückner stavět. Ovšem ani v případě dnes už legendárních reprezentantů tehdy nebylo vše tak snadné. Při nostalgických vzpomínkách po „starých časech“ zapomínáme, že Nedvěd měl za sebou jeden z nejhorších půlroků v kariéře, protože po letním přestupu do Juventusu se několik měsíců trápil. Navíc musel výkony na hřišti rozmetat výtky fanoušků, že v Itálii odvádí lepší práci než doma. Tehdy devětadvacetiletý Poborský, respektive osmadvacetiletý Šmicer zvažovali po zpackané baráži (2001) reprezentační konec. Za několik měsíců zářili v kvalifikaci, která vyvrcholila v Portugalsku.

ÚTOČNÍCI


„Chyběla jen koncovka. Ale tu hráče v reprezentaci naučit nemůžu.“ Tato slova pronesl Karel Brückner po remíze 0:0 ve Walesu v březnu 2002. Ještě k tomu s nadsázkou dodal: „Svedl bych to na kolegy z klubů.“ A teď se podívejte do vedlejšího rámečku na slova Michala Bílka po Skotsku... Počátky Brücnerovy éry rovněž provázely titulky á la „Ach, ta koncovka“. Když nepočítáme únorový turnaj s Maďarskem a Kyprem, v následujících dvou duelech (Wales a Řecko) Češi dvakrát remizovali 0:0, třebaže jejich hra v určitých fázích vypadala dobře a šance nechyběly (stejně jako ve středu v Glasgow). A to měl kouč k dispozici Kollera, Lokvence, ve formě hrajícího Štajnera či dvacetiletou hvězdičku Baroše.

OBRANA


Když Karel Brückner vstupoval do funkce, snil o vytvoření stabilní stoperské dvojice, která spolu odkope minimálně 30 zápasů jako kdysi angličtí Campbell s Ferdinandem. V jarní fázi to vypadalo, že si místo vybojuje Johana, o němž prohlašoval, že je stoperem podle jeho gusta, ale do kvalifikace vstoupil s párem Ujfaluši-Bolf, z nějž později vyrostla pravděpodobně nejlepší česká stoperská dvojice uplynulé dekády. Do prvního soutěžního duelu v říjnu 2002 přitom vedle sebe odehráli dva poločasy. A zatímco pro prvního z nich to byl 12. reprezentační start, pro druhého teprve pátý. Pár Hubník-Sivok si ve Skotsku připsal sedmou, respektive jedenáctou čárku.

ŠÍŘKA KÁDRU

V tomhle směru může Michal Bílek svému staršímu kolegovi závidět. Trenér Brückner si během sedmi přípravných duelů prověřil celkem 35 hráčů! Kromě stálých reprezentantů se tehdy začali objevovat zástupci liberecké jízdy (Štajner, Holeňák, Johana, Koloušek), šanci dostali i hráči jako Adam Petrouš, Fukal, Jiránek, Mareš, Lukáš Došek, Hübschman či Pikl a Šimák. Ale hlavně se už v týmu usadily opory stříbrné „jednadvacítky“ (Jankulovski, Sionko, Ujfaluši, Baroš, Grygera) a zlatý triumf „lvíčat“ ve Švýcarsku měl přijít za tři měsíce. Do mužstva tak postupně nakoukli i Vachoušek, Rozehnal, Kováč, Polák, Piták či Skácel. Brückner je všechny dobře znal a hráči věděli, co od nich kouč žádá. Tahle ideální kombinace se hned tak opakovat nebude.

TRENÉŘI

Karel Brückner vstupoval do funkce kouče národního týmu ve dvaašedesáti. V porovnání s Michalem Bílkem sice nikdy nezískal mistrovský titul, jenže s provinční Olomoucí dokázal v 90. letech prorazit v evropských pohárech. V sezoně 1991/1992 Sigma vyřadila Hamburk a postoupila do čtvrtfinále Poháru UEFA (vypadla s Realem po remíze 1:1 a porážce 0:1), o rok později skončila ve 3. kole. V lize obsadila začátkem 90. let dvakrát třetí místo, v sezoně 1995/1996 dokonce druhé. Brücknerovou další štací byla „jednadvacítka“, s níž slavil na ME stříbro, s následujícím ročníkem uspěl v kvalifikaci (než tým předal asistentu Miroslavu Beránkovi), zároveň pracoval jako asistent trenéra Chovance u „áčka“. V tomto směru byla jeho volba mnohem logičtější.


2010

HVĚZDY


Čech, Rosický, Baroš. Věkově jsou na tom nyní stejně jako tehdy jejich někdejší parťáci (Čech je dokonce mladší). Z porovnání počtu reprezentačních startů vyznívá dokonce tato trojice lépe, Baroš má na kontě 78 zápasů, což neměl před osmi lety ani pozdější rekordman Poborský (75). A také Nedvěd (61) se Šmicrem (55) se nemohou rovnat Rosickému s Čechem (oba 72). Ani současná trojice neprochází bezproblémovým obdobím. Tvůrce hry je po dlouhém zranění stále ještě na cestě za svou top výkonností, Baroš zůstává mimo trávníky už čtyři měsíce a gólman Chelsea neprožívá tak zářivou éru jako po příchodu do Anglie. Ale v případě všech tří platí, že nejlepší fotbalová léta mají před sebou. Navíc – stejně jako jejich předchůdci – hrají ve velkých klubech.

ÚTOČNÍCI


„Koncovka je to, co nás momentálně nejvíce trápí. Na srazu nelze nic moc udělat. Jde o to, aby hráči zlepšili práci v klubu. Aby nastupovali, začali střílet góly a přijeli v psychické pohodě.“ To prohlásil Michal Bílek den po porážce ve Skotsku. Až se Baroš uzdraví, stane se v týmu opět útočníkem číslem jedna. Věkově na tom bude stejně jako Koller, jen s mnohem většími zkušenostmi, a po dlouhé době bude mít na hřišti Rosického. A pozici vycházející hvězdičky přebírá Necid. Jen pro zajímavost, v tuto chvíli má stejně let (20) jako měl Baroš na jaře roku 2002, stejný počet vstřelených branek (4) a dokonce odehráno o tři utkání víc. A na jakou úroveň se dostal tehdejší forvard Liverpoolu za dva roky?

OBRANA


Už závěr neúspěšné kvalifikace se nesl ve znamení ústupu Rozehnala ze základní sestavy, v níž začali vedle sebe nastupovat Sivok s Hubníkem. Středeční duel pro ně byl čtvrtým společným, do startu kvalifikace si ještě dva tři mohou přidat. Z tohoto pohledu jejich výchozí pozice není horší než v případě dvojice Ujfaluši-Bolf. Odchovanec Sigmy působil v tehdy průměrném Hamburku, Hubník je v trápící se Hertě. Bolf nosil dres Baníku, Sivok nastupuje za Besiktas, tureckého mistra a v Champions League má na kontě 15 startů (Bolf jen 11). Jen pro doplnění, levý obránce Jankulovski měl v březnu 2002 na kontě dvanáct reprezentačních zápasů, Kadlec jich má nyní čtrnáct.

ŠÍŘKA KÁDRU

Dvě květnová přípravná utkání v USA proti domácímu výběru a Turecku ještě může kouč využít k testování, pro srpnový duel s Marokem už se ale sestava musí blížit té, která vyběhne 7. září proti Litvě. Trenér Bílek má k dispozici jen o jeden testovací duel méně než Brückner, ale je jasné, že takovou kvalitu, především z hlediska šířky kádru, mít nebude. Poslední dva ročníky „jednadvacítek“ se velkou zásobárnou nestaly. Z kádru, který v roce 2007 startoval na EURO do 21 let v Nizozemsku, pravidelně reprezentuje Kadlec a v posledních měsících se k němu přidali Hubník, Pudil a Papadopulos. Až se dostane do formy, může je doplnit Kladrubský. Z té uplynulé, jenž nepostoupila ze skupiny, se objevuje pouze Holek. Svítá na lepší časy s tou současnou?

TRENÉŘI

Michal Bílek se stal asistentem Ivana Haška v létě 2009, v listopadu už vedl národní tým na první akci v roli hlavního. Jakými úspěchy si prestižní funkci pětačtyřicetiletý kouč vydobyl?. V Gambrinus lize odkoučoval 150 zápasů, což jej v mezi trenéry řadí na šestnácté místo, patří ovšem mezi čtrnáct koučů, kteří se mohou chlubit titulem v samostatné české lize. A v ročníku 2006/2007 získal navrch hned double. Ve Spartě skončil předčasně poté, co Letenští v ligovém finiši zkolabovali. Předtím vedl Blšany a krátce Plzeň, po sparťanském angažmá našel své uplatnění ve slovenském Ružomberku (5. místo). Po něm už následovala reprezentační štace.

 

Občas se u některé otázky pozastavil. Ale pak opět spustil.
Občas se u některé otázky pozastavil. Ale pak opět spustil.

 

 

 

 

 

 

 

 











Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud