Pavel Janega
25. října 2016 • 18:10

Potíže v Manchesteru: Guardiola zamkl hráče v šatně, Mourinho to schytal

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sezonu anglické Premier League začaly báječně. Sbíraly body, stoupaly tabulkou vzhůru. Pak ale nastal zlom, přišel pokles formy a manchesterské stroje se zasekly. City remizovalo doma 1:1 se Southamptonem a nevyhrálo popáté v řadě, což se kouči Pepu Guardiolovi přihodilo teprve podruhé v trenérské kariéře. A United schytali nečekaný výprask 0:4 na půdě Chelsea, kde se José Mourinho cítil totálně ponížen. 



Už během utkání byli dost nasupení. Neustále gestikulovali, od postranní čáry křičeli pokyny, nelíbilo se jim, že hráči nedodržují své úkoly. José Mourinho si mohl po gólech a šancích Chelsea ukroutit hlavu. „Neuvěřitelné defenzivní chyby,“ čertil se.

Guardiolovi vadilo, že hráči neoperují v prostorech, které jim určil. Navíc ne vždy ho poslechli, to jej vytáčelo nejvíc. A tak po remíze se Southamptonem vzal všechny svěřence, včetně náhradníků, do kabiny a zamkl za sebou dveře. Dlouhou dobu nikdo nesměl ven ani dovnitř. Španělský kouč promlouval k celému týmu i některým aktérům zvlášť. Asi nic příjemného. Britští novináři mezitím stopovali čas Guardiolova proslovu. Trval padesát minut.

„Byli jsme tam všichni a mluvili spolu o nastalé situaci,“ řekl později trenér City. Celou věc se snažil bagatelizovat slovy, že „nešlo o nic zvláštního“. Vychladl a vtipkoval, že s hráči pil kolu a červené víno. „Bylo dobré, tak jsem nalil o trochu víc,“ pousmál se.

SESTŘIH Premier League: Manchester City - Southampton 1:1
Video se připravuje ...

Nicméně tento moment značí, že Manchester City není v pohodě. Něco je špatně. Nejenže v posledních pěti utkáních nevyhrál ani jednou (dvě prohry a tři remízy), ke všemu se zápas co zápas kupí individuální chyby. Jen za poslední týden potopili „citizens“ dva hráči, které si Guardiola přivedl v létě za nemalé prostředky. Brankář Claudio Bravo vyrobil hrubku v Barceloně, v neděli namazal na jediný gól Southamptonu stoper John Stones.

„Jsme lidé, tohle se stává,“ podržel je Guardiola. „Někdy jste schopni vyhrát desetkrát v řadě, a pak nevyhrajete pět zápasů. To je součástí fotbalu, musíme to akceptovat. Teď je důležité, abychom našli příčinu a vyřešili to.“

V táboře United je frustrace ještě větší. Po drtivé porážce 0:4 na Chelsea klesl v tabulce Premier League na sedmé místo a na vedoucí celky ztrácí šest bodů. Záhadou je, proč se přestalo dařit hvězdám, na kterých chce Mourinho stavět.

Legendy kritizují United

Například Gary Neville označil Marouaneho Fellainiho za nejhoršího hráče United. Fanoušci se ptají, zda Paul Pogba odvádí patřičné výkony a naplňuje očekávání, která jsou na nejdražšího fotbalistu na světě kladena. A kde je Zlatan Ibrahimovic z úvodu sezony? Z počátku mu to střílelo, jenže pak se zasekl. Pět ligových zápasů po sobě už nevstřelil branku a od té poslední ho dělí 498 minut. Je to jeho nejčernější série od roku 2006.

SESTŘIH Premier League: Chelsea - Manchester United 4:0. Tvrdá lekce pro Mourinha
Video se připravuje ...

Co však příznivcům „red devils“ vadilo ještě víc, bylo jeho pozápasové chování. „Po prohře se usmívá a mění dres s Edenem Hazardem? Nepřijatelné! Alespoň před kamerou mohl předstírat, že je smutný,“ stěžovaly si na Zlatana stovky fanoušků na Twitteru.

„Říkají o mně, že jsem staromódní, ale měnit si dres po prohře nemám rád,“ přidal svůj komentář Ryan Giggs, legenda United. „Po porážce pogratulujete soupeři, poděkujete fanouškům a jdete pryč. Nemůžete postávat na hřišti, měnit si dresy a smát se.“

Mourinho - specialista na selhání

Ušetřen nebyl britským tiskem ani Mourinho. List daily Mirror spustil polemiku, zda „Special One“ neujel vlak v moderním pojetí fotbalu. The Sun pro změnu napsal: „Stává se z něj specialista na selhání.“ Jako narážku na jeho výroky o Arsénu Wengerovi na jaře 2014, ovšem podloženou statistikou. Mourinho totiž prohrál 13 z posledních 27 ligových zápasů, jaký to rozdíl oproti jeho předchozím třinácti porážkám v 135 ligových duelech...

To pak není divu, že některé prohry neunese. Jako tu poslední, kdy Antoniu Contemu vyčítal, že v závěru utkání „pumpoval“ domácí publikum. „Udělejte to, když vedete 1:0, nemusíte to dělat za stavu 4:0. Je to ponižující,“ řekl Mourinho italskému kolegovi.

Ve středu bude mít ideální příležitost svůj miliardový stroj zase nahodit. Proti City v Ligovém poháru. První střet s Guardiolou prohrál (1:2). Co druhý pokus?

Mourinho domlouvá Contemu po utkání
Mourinho domlouvá Contemu po utkání

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud