Hynek Preisler
20. července 2009 • 15:16

Adebayor nám bude scházet, ví Wenger

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tomáš Rosický se vrací, ale jinou ofenzivní hvězdu Arsenal ztrácí. Útočník Emmanuel Adebayor odchází do Manchesteru City. „Bude nám scházet,“ přiznává kouč „kanonýrů“ Arsene Wenger.



Pohádkově bohatí šejkové vlastnící fotbalový klub Manchester City opět utráceli ve velkém. Jejich dalším esem je africký útočník Emmanuel Adebayor, jehož zlákali z Arsenalu. Přestupovou částku sice kluby nezveřejnily, ale spekuluje se o sumě 750 milionů korun.

Pětadvacetiletý Tožan podepsal s „citizens“ pětiletý kontrakt. Dostávat bude královský plat přesahující čtyři miliony korun týdně. A jako krále ho v Manchesteru také přivítali. Po příletu na něj čekaly na tři stovky fanoušků. A Afričan jim vzkázal slova, která fanouškům musí znít přímo rajsky.

Emmanuel AdebayorFoto Pavel Mazáč (Sport)


„Přišel jsem psát historii tohoto klubu a už se nemohu dočkat, až fandům City ukážu, co umím,“ prohlásil Adebayor. Reprezentant Toga se stane novým spoluhráčem také dvacetiletého záložníka Vladimíra Weisse, jenž je synem slovenského reprezentačního kouče.

Koho už získal Manchester City?
Emmanuel Adebayor z Arsenalu cca 750 milionů Kč Carlos Tévez z Manchesteru United cca 751 milionů Kč Roque Santa Cruz z Blackburnu cca 553 milionů Kč Celkem 2 054 milionů korun
Adebayor během tří let v Arsenalu nastřílel 62 branek. „Samozřejmě nám bude scházet, chceme mu tímto popřát vše nejlepší a poděkovat mu za to, co pro Arsenal udělal,“ rozloučil se s ním kouč Arsenalu Arsene Wenger. „Jsem přesvědčený, že s ním do Manchesteru přijde něco mimořádného,“ dodal trenér londýnského klubu.

Do svého týmu si ho přivedl před třemi roky z Monaka jako relativně
neznámého fotbalistu. V předminulé sezoně už o něm věděl celý svět, když ve 48 zápasech v dresu „kanonýrů“ nastřílel 30 branek. Báječnou sezonu pak Tožan vyšperkoval tím, že byl zvolen nejlepším africkým fotbalistou za rok 2008.

„Naší hře přidá zcela nový rozměr. Už dlouho jsem jeho velkým obdivovatelem. Má vše, co špičkový útočník potřebuje. Je všestranný, silný, rychlý a má patřičný důraz,“ vysekl mu poklonu manažer Manchesteru City Mark Hughes.

Ten s pomocí peněz majetných ropných magnátů buduje z Manchesteru City velkoklub, se kterým se chce v příští sezoně probojovat do Ligy mistrů.
Z konkurenčního Manchesteru United už v letní přestávce získal Argentince Carlose Téveze a z Black burnu paraguayského střelce Roqueho Santa Cruze. A zájem projevil třeba i o klenot Chelsea Johna Terryho.

AdebayorFoto EPA


„Citizens“ tak pokračují ve své politice lákání hvězd. Vloni například z Realu Madrid koupili Robinha či z West Hamu přivedli Craiga Bellamyho. K vytouženému úspěchu to však vůbec nevedlo.

Manchester City, považovaný za jeden z nejbohatších klubů světa, zůstal v minulé sezoně ve stínu slavnějšího městského rivala United. V Premier League skončil až na desátém místě.

Začne Adebayor opravdu psát novou historii „citizens“ a pomůže jim v nadcházející sezoně k lepšímu umístění?

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud