23. srpna 2014 • 04:20

Španělské Blšany mezi elitou! Mají 19krát menší stadion než Barcelona

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jejich stadion by patřil mezi nejmenší i v české první lize. Fotbalisté Eibaru si ale dnes poprvé vyzkouší, jaké to je hrát ve stejné soutěži jako Real Madrid, nebo FC Barcelona. Příběh týmu z nenápadného španělského městečka v Baskicku, který to dotáhl až do Primera Division, oprávněně poutá pozornost. Přestože si v minulé sezoně vybojoval na hřišti postup, málem o něj zase přišel.



Všech 27 tisíc obyvatel Eibaru by zaplnilo barcelonský Nou Camp jen ze čtvrtiny, zdaleka by ho neobsadila ani návštěva na všech druholigových zápasech Eibaru v minulé sezoně (66 000). I druhé nejmenší město v nejvyšší španělské soutěži Villarreal je dvakrát tak větší… Nejen kvůli tomu je jasné, že Eibaru patří úloha největšího outsidera ligy. Je tak trochu v postavení Blšan. Vesnička ze Žatecka to v devadesátých letech dotáhla v Česku do první ligy. Přesto se i v mnohém jejich osudy liší.

S vážnými problémy se Eibar potýkal už před výkopem dnešního prvního zápasu v nové sezoně. Hned poté, co si hráči nejskromnějšího týmu ve druhé

SD Eibar
Založeno: 1940
Stadion: Ipurua (5 250 míst)
Největší úspěchy: 26 sezon ve druhé lize, postup do první ligy (2013/2014)

lize v květnu zajistili účast mezi elitou, ozval se Španělský fotbalový svaz. A místo gratulace hrozil sestupem až do třetí ligy. Důvod? Nováček neměl k dispozici potřebný kapitál a potřeboval urychleně sehnat 1,7 milionu eur. Představitelé Eibaru se bránili tím, že na rozdíl od velkoklubů jsou zcela bez dluhů, ale na jejich argumenty nikdo neslyšel.

Zásluhou kampaně na sociálních sítích se podařilo tuto sumu sehnat. „Nevím, jestli se opravdu dějí zázraky, ale tohle k němu má hodně blízko,“ tvrdil prezident klubu Alex Arazabal. Do akce se zapojili i slavní hráči, kteří klubem na půl cesty mezi Bilbaem a San Sebastianem, v minulosti prošli. A to třeba záložník Manchesteru City David Silba, nebo Xabi Alonso z Realu Madrid. Dnes tak patři podíl v klubu přes osmi tisícovkám lidí z 48 zemí.

V Eibaru se na rozdíl od ostatních klubů na podobné úrovni drží při zemi již tradičně. Outsiderem budou v každém zápase. „Na druhou stranu nebudeme pod absolutně žádným tlakem. Tato sezona je jako dárek pro všechny naše příznivce,“ slibuje šéf klubu.

Eibar je týmem bez hvězd s nálepkou největšího outsidera nového ročníku španělské ligyFoto Profimedia.cz

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

33. kolo
Články odjinud


Články odjinud