spo
8. března 2010 • 10:35

AUDIT: Štědré odměny, pro Károlyiho milion

Autor: spo, Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
7
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Být zaměstnancem bývalého vedení fotbalového svazu se vyplácelo. Takový předseda disciplinární komise Alexandr Károlyi si přišel na roční odměnu jeden milion korun. A během dvou let si pouze na prémiích vydělal 1,54 milionu korun.



Auditory odměny zaujaly. Tehdejší předseda disciplinárky Alexandr Károlyi sice částku 175 tisíc (a neví se proč) vrátil, zbylých 825 tisíc mu ovšem za rok 2006 zůstalo. „Tuto sumu hodnotíme jako velmi nestandardní a nepřiměřenou,“ píše se v auditu.

Aféra ČMFSFoto Anton Dorokhov

Podle bývalého místopředsedy svazu Jiřího Kubíčka byl Károlyi už v roce 2005 odměněn vysokou prémií 715 tisíc korun. A měl tedy od ČMFS vyinkasovat celkem 1,54 milionů.

Celkově byly odměny pro funkcionáře dobrým výnosem. A když přiteklo do svazové pokladny 143 milionů korun za start na světovém šampionátu 2006, odměny stouply meziročně o 49 procent.

„V porovnání s rokem 2008 rostly odměny v roce 2007 dokonce o 117 procent. Tento výkyv ale nebyl nikdo z finančního oddělení schopen uspokojivě vysvětlit,“ píše se v auditorově zprávě, kterou zveřejnily Hospodářské noviny.

Ty mimo jiné zveřejnily, že si bývalý předseda Pavel Mokrý vyplatil roční odměnu 90 tisíc, hlavní legislativec Marcel Petrásek dokonce 95 000 a pracovník logistického úseku František Sahula 85 000 korun.

Ono samotné sestavování rozpočtu ČMFS bylo velice podivné. Rozpočtové náklady na rok 2006 se překročily o 78 milionů, o rok později o 98 milionů a v roce 2008 o 69 milionů korun.

„Od samého počátku bylo sestavení rozpočtu nastaveno nesprávně a nekvalitně, neodpovídalo skutečnému významu uvedené věci a byla porušena základní zásada pro sestavování rozpočtu – zásada vyrovnanosti,“ upozornili auditoři.

Vlastimil KošťálFoto Michal Beránek

Před několika dny se zjistilo, že se ČMFS v „košťálovské“ éře zbytečně připravilo o 45 milionů korun. A podle dalších stránek auditu, které zveřejnily Hospodářské noviny, způsobilo škodu dalších 8 milionů prodejem domu v Kozí ulici.

Košťalovské vedení prodalo nemovitost až páté nejvyšší nabídce, což se auditoři marně snažili pochopit. Přitom dobře situovaný dům v Kozí ulici na Starém Městě představoval rezervu, na kterou se bývalá vedení ČMFS neodvážila sáhnout ani v nejhorších časech.

„Pak ale přišla trojice Mokrý, Košťál, Vacek a dům prodala. Navzdory tomu, že pokladna byla zrovna plná peněz z MS 2006,“ píší HN.

Když se na situaci snažil v lednu 2006 na schůzi moravských delegátů upozornit Jiří Kubíček, tak byl potrestán zastavením výkonu svazových funkcí na dobu dvaadvaceti měsíců. Podle něj přitom existovalo podezření, že „košťálovci“ chtějí prodat dům hluboko pod cenou. „Zhruba za 35 milionů,“ připomněl list.

Košťál s Vackem se při prodeji hájili tím, že dům je v havarijním stavu. „Bylo by neekonomické investovat do něj další peníze,“ vysvětloval Košťál.

Audit však upozorňuje na znalecké posudky, jež říkaly zcela něco jiného. „Technický stav objektu je uspokojivý. Konstrukce a prvky dlouhodobé životnosti nevykazují závady havarijního charakteru, naopak jsou zjevně schopny plnit svou funkci,“ řekl znalec Jaroslav Novotný.

Dům se nakonec prodal Agropodniku Olešná za 120 milionů korun a auditory překvapuje rychlost, s jakou Košťál pracoval. „Vyhodnocení realitní kanceláře RAK CZ, která prodej zprostředkovala, dostal totiž v den zasedání výkonného výboru – a hned na něm byl prodej odhlasován,“ píší Hospodářské noviny.

„Přitom dle dokumentace bylo podle auditora zjevné, že firma Agropodnik Olešná nevykonává žádnou činnost a veškeré finanční prostředky na uvedenou transakci si půjčila,“ dodávají.

Auditoři viní Košťála, že dokumentaci nevěnoval dostatečnou pozornost. A přijetím až páté nejvyšší nabídky připravil svaz zhruba o 8 milionů korun před zdaněním.

Vlastimil Košťál
Vlastimil Košťál

Vstoupit do diskuse
7

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud