11. května 2010 • 21:18

Díky, Štístko! Se Šmicerem se loučil Nedvěd i Masopust

Autor: Václav Hanzlík
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rozlučka se vší parádou! Tak to v úterý vypadalo v Edenu, kde se s profesionální kariérou loučila jedna z nejblyštivějších postav české fotbalové historie – Vladimír Šmicer. Spolu s ním vyběhli na hřiště borci, kteří dohromady nastřádali přes tisícovku reprezentačních startů. Poděkovat „štístkovi“ přijeli osobně i dva držitelé Zlatého míče Josef Masopust a Pavel Nedvěd.



Do půl šesté, kdy mělo oficiálně odstartovat slavností loučení, chybí tři minutky. Vladimír Šmicer zrovna napřahuje ke střele. Pravačkou a mezi nohama obránce posílá míč za záda zkoprnělého gólmana Stanislava Čerčesova.

Branka, jež posílá výběr trenéra Dušana Uhrina ze skupiny mistrovství Evropy do čtvrtfinále. Od tohoto okamžiku uplynulo neuvěřitelných čtrnáct let! Přesto z něj i po takovém čase pořádně mrazilo v zádech. Na dvou barevných velkoplošných obrazovkách se promítají další velké okamžiky Šmicerovy kariéry.


Nesmí chybět ani vítězství Liverpoolu v Lize mistrů, či báječné tažení nároďáku Portugalskem. V sestřihu jsou k vidění i záběry ze starého Edenu, kde si začal současný manažer fotbalové reprezentace vyšlapávat ligovou cestičku.

Poté se již moderace ujímá Leoš Mareš, mimochodem velký fanoušek červenobílých barev, a začíná ta pravá show. Jako první vystupuje z útrob stadionu na májovým deštíkem zmáčený pažit brankář Petr Kouba, následovaný svými spoluhráči.

Vladimír Šmicer děkuje fanouškům a po své rozlučce jim hází dres
Vladimír Šmicer děkuje fanouškům a po své rozlučce jim hází dres


Ač mají na sobě sparťanské dresy, vítá je potlesk. A vůbec největší aplaus sklízí muž s číslem 4 na dresu a nepřehlédnutelnou blonďatou hřívou. Při příchodu Pavla Nedvěda poprvé povstává celý stadion. „Budeme bojovat jako vždycky,“ slibuje „Méďa“ natěšenému publiku.

Patnáct minut před sedmou přichází na trávník muž, kvůli kterému se všichni v Edenu sešli. A fanoušci obou táborů jsou podruhé na nohou. „Vlááááďa Šmicer,“ skanduje kotel slávistických příznivců. „Díky, že jste přišli v takovém počtu. Dali jste mi nejhezčí dárek, jsem dojatej.“
Po státní hymně vyjíždí na trávník dva nablýskané stříbrné vozy. V prvním z nich sedí Josef Masopust. Na hřišti se v tu chvíli setkávají dva majitelé Zlatého míče France Footballu.

Rozlučka Vladimíra Šmicra v EdenuFoto Michal Beránek (Sport)


Ten starší, tedy z roku 1962, provádí čestný výkop. Během krátké chvíle je patnáct tisícovek diváků potřetí vestoje. „Setkali se tady lidé, kteří mají rádi fotbal a je jedno, zda jsou slávisté nebo sparťané,“ pochvaluje si Masoupust.

Přesně o sedmé foukl sudí Lubomír Puček poprvé do píšťalky a mohlo se začít hrát! Hned v první minutě explodovali příznivci Slavie nadšením, když se po pěkné kombinační akci trefil Ivo Ulich.

Sparta se nenechala zahanbit a parádní trefou se prezentoval Pavel Nedvěd. Bylo na něm vidět, že i po roční pauze je ve skvělé formě. Ve druhém, na čtyřicet minut hraném poločase, zase nádherně zatřásl břevnem. Pokud viděl jeho výkon někdo z Juventusu, musel zalitovat....

Zleva Ivan Hašek, Vratislav Lokvenc, Pavel Nedvěd a Karel Poborský slaví gólFoto Michal Beránek (Sport)


Střelecky nejaktivnější byl Vladimír Šmicer se dvěma trefami. Jméno Šmicer se vlastně ve střelecké listině objevilo třikrát. Jednou se totiž trefil Jiří Šmicer, syn vítěze Ligy mistrů, vítěze poháru UEFA, českého a francouzského mistra, vicemistra Evropy...

Ve chvíli, kdy Šmicer střídal a symbolicky jej na trávníku nahradil jeho syn, se většině přítomných v očích zaleskly slzy. Stylově k tomu z reproduktorů vyhrával známý hit Con te partiró, jenž má ve svém repertoáru Andrea Bocelli. Anglický název písně je „Time to Say Goodbye“, tedy čas říci sbohem...

Rozlučka Vladimíra Šmicera, zvaného štístka, se povedla. Fanoušci mu připravili ovace ve stoje. Během zápasu vytáhli choreo, na němž byl vyobrazen čtyřlístek v červené barvě. Doprovodili jej sloganem: Ať tě štěstí nadále provází...

Benefiční utkání fotbalových internacionálů v Edenu:
Slavia Praha - Sparta Praha 6:6 (3:2)
Branky: 28. a 54. z pen. V. Šmicer, 1. Ulich, 17. Berger, 67. Kuka, 74. J. Šmicer - 49. a 66. I. Hašek, 9. Nedvěd, 11. Baranek, 44. Siegl, 70. Lokvenc. Rozhodčí: Puček - Draštík, Zvonič. Diváci: 15.014.
Slavia: Černý - Ašanin, Kozel, Suchopárek, Šmejkal - Ulich, Kubík, Bejbl, Berger - Kuka, V. Šmicer. Střídali: Vaniak, P. Novotný, Krištofík, Rada, Vágner, J. Šmicer. Trenér: Cipro.
Sparta: Kouba - Horňák, Němeček, J. Novotný, Vrabec - Poborský, I. Hašek, Nedvěd, Baranek - Siegl, Lokvenc. Střídali: Mistr, Svoboda, Frýdek. Trenér: Uhrin starší.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Články odjinud


Články odjinud