František Suchan
29. prosince 2014 • 12:00

S Pavelcem i bez. Winnipeg střídá gólmany a nečekaně válí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jsou jako dva písty motoru, který pohání nečekaně úspěšný tým. Jednou je nahoře ten první, pak druhý, pak zase první, pak zase druhý… Ondřej Pavelec už nemá neotřesitelnou pozici v brance Winnipegu, dělí se o prostor s kolegou Michaelem Hutchinsonem. Jets to ale jde k duhu, oběma se daří.



Pro kabinu Jets to byla nečekaná zpráva. Když v úvodním povánočním duelu proti Minnesotě nastoupil do branky Michael Hutchinson, přerušila se dosud neměnná série gólmanské střídačky. Čtrnáct zápasů v kuse se předtím česká jednička Ondřej Pavelec a jeho 24letý parťák pravidelně točili po jednotlivých utkáních.

A vycházelo to.

Tentokrát Hutchinson naskočil dvakrát po sobě. V obou případech, rámujících svátky, ale vyhrál a zvlášť v předchozím vítězném duelu na ledě Chicaga, kde pod palbou inkasoval jen jednou, byl výtečný. „S tím ale jeho následné nasazení nemělo co dělat. Všechno je součástí toho, jak to máme naplánované,“ odmítal kouč Paul Maurice potvrdit předpoklad, že mladší z dvojice získává v souboji o místo v brankovišti navrch. Na Hutchinsona by prý tenhle rytmus vyšel, kdyby nebyla Vánoční pauza. Proto chytal.

Ondřej Pavelec si připsal devátou výhru sezony.Foto Reuters / Bruce Fedyck-USA TODAY Sports

Dál by tedy měla dál pokračovat fungující rotace. Pavelec, v posledních letech jeden z nejvytíženějších – a kvůli výsledkům i nejkritizovanějších – gólmanů NHL i díky ní zažívá statisticky podobně úspěšnou sezonu, jako byla jeho dosud nejlepší 2010-11 ještě když klub sídlil v Atlantě. Hutchinson pro změnu vlastní aktuálně nejlepší čísla z NHL. S 1,77 vede průměr branek na zápas, kde je Pavelec patnáctý (2,34) a má i nejlepší procentuální úspěšnost zásahů, 93,9 (Pavelec solidních 91,3).

Kanaďan přitom ještě v minulém ročníku získával zkušenosti na druhé farmě v ECHL a před tím současným neměl nic jistého, když nepředvedl bůhvíjakou přípravu a klub na poslední chvíli přivedl zkušeného Petera Budaje. Poté, co Pavelec odtáhl start sezony, se ale záskok chytil a během listopadu a prosince zůstal během 12 zápasů tým s ním v zádech jen jednou bez zisku. Zkušenější český kolega má pracovní výkaz pestřejší, ale i on ze šesti posledních startů pomohl alespoň k bodu. V součtu takové příspěvky usadily Jets na pátém místě nadupané Západní konference. Zažívají nejlepší období, co se do Manitoby vrátila NHL.

„Každý gólman chce chytat furt, ale utkání jdou tak rychle po sobě a nám se daří vyhrávat, já i Hutch si vedeme dobře, takže vlastně není co řešit. Pro mě se nic nemění, není to tak, že bych nechytal třeba tři čtyři zápasy v kuse, proto rozdíl oproti dřívějšku nevnímám,“ vysvětloval Pavelec v nedávném rozhovoru pro Sport, proč mu pravidelné střídání nevadí.

Hutchinson mluví úplně stejně. Takže se budou dál točit? „Není to tak, že bych byl zastáncem takové rotace. Ale nám se líbí, jak nám to zatím takhle klape,“ nechal se slyšet kouč Maurice. „Nic není napevno, jediné, co je pravda, je to, že oba naši gólmani chytají výborně a vědí, že i kdyby měli slabší zápas, nepoloží je to. Prostě půjdou zpátky do branky. Oba ukázali, že si to zaslouží.“

A koho tedy Maurice nasadí v pondělí, až se Jets utkají znovu s Minnesotou? Bude to Pavelec, jak by velel program? „Mám jasnou představu, ale zatím to nebudu říkat. Takhle je to větší sranda, ne?“ nadhodil.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud