3. července 2009 • 10:45

Havlát, nebo Hossa? Chicago vybralo špatně

Autor: Tomáš Bělonožník
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

"Byl jsi náš nejproduktivnější hráč v základní části i v play off? Tak děkujeme a nashledanou." Překvapivě snadno se Chicago rozloučilo s českým útočníkem Martinem Havlátem navzdory tomu, že osmadvacetiletý křídelník prožil svou životní sezonu.



"Martin dostal nabídky víceletých kontraktů od několika týmů, jen od Chicaga ne. Po třech měsících jednání mu Blackhawks stále nabízeli jen jednoletou smlouvu," svěřil se médiím Havlátův agent.

Český forvard tak v noci ze středy na čtvrtek raději podepsal šestiletou smlouvu v Minnesotě, než aby přijal nedůstojný jednoletý kontrakt, který by pasoval spíše k pětatřicetiletému veteránovi.

Martin Havlát se stěhuje do Minnesoty >>>

Platový strop přitom v jednání pravděpodobně nehrál velkou roli. To by totiž Blackhawks nenabídli Mariánu Hossovi dvanáctiletý megakontrakt s průměrným ročním platem 5.3 milionu dolarů. Ve chvíli, kdy k veřejnosti prolákla informace, že slovenský útočník nabídku přijal, bylo už jasné, že na Havláta místo nezbyde.

Martin Havlát se svým spoluhráčem.Foto ČTK/AP


Je přitom Hossa na ledě lepší hráč, než Havlát? To je téma na dlouhou diskuzi. Oba dva se bezesporu řadí mezi elitní útočníky a jejich hra je v mnoha aspektech podobná. V neprospěch Martina Havláta hrají jeho častá zranění, Hossovi zase škodí to, že až na loňskou sezonu v dresu Pittsburghu Penguins vždy herně vyhořel v play off. 

Chicago každopádně rozhodnutím odepsat Havláta chybovalo. Za pět milionů ročně (a dost možná i méně), mohlo mít vynikajícího hráče, který si jedinkrát nepostěžoval na to, že hraje až ve třetí útočné řadě. Jeho spolupráce s křídly Bollandem a Laddem navíc fungovala na výbornou - pro všechny tři to byla nejproduktivnější sezona v kariéře. To všechno Blackhawks zahodili a rozhodli se zariskovat s Hossou.


Marián HossaFoto anc


Havlát teď patří Minnesotě a nezbývá, než držet českému útočníkovi palce. Jeho budoucnost vypadá rozhodně nadějně. Klub ze snad jediného státu USA, kde je hokej sportem číslo jedna, letos vstupuje do nové éry, čeká ho první sezona v historii bez trenéra Jacquese Lemaira, který týmu vtisknul nezaměnitelný defenzivní rukopis. Wild v průběhu léta pravděpodobně projdou radikální přestavbou a Martin Havlát by se měl stát základním kamenem nového týmu.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud