František Suchan
11. března 2010 • 13:57

Frolík, Voráček... Malí Jágrové útočí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jednoho přirovnávali k Jágrovi, sotva začal jako žáček sázet branky po tuctech. Druhý nejlepšího českého hokejistu historie připomínal dlouhými kudrnatými vlasy. A skvělými výkony, samozřejmě. Michael Frolík a Jakub Voráček.



Dva mladíci. Dva Kladeňáci. Dva kamarádi. Dva borci, kteří se v NHL momentálně nejvíc starají o to, aby zámoří registrovalo české hráče...

Vyrůstali spolu, váleli hokej odmalička. A dneska, každý v jiné části Ameriky, po večerech vždycky sednou k počítači a jeden druhému dávají vědět, jak se zrovna mají.

V poslední době letí na obě strany samé dobré zprávy.

Michael FrolíkFoto Michal Beránek SPORT
Dvaadvacetiletý Michael Frolík z Floridy se po šestnáctizápasovém půstu rozparádil, za tři utkání v řadě nasázel čtyři góly. Jakub Voráček, dvacetiletý centr Columbusu, hodil za hlavu hluché období z přelomu roku a za posledních osm zápasů posbíral jedenáct bodů.

Jestli teď něco může českým hokejovým fanouškům dělat radost, je to současná forma talentovaných chlapíků z Kladna. V úterý večer se předvedli oba naráz.

Frolík v Minnesotě prolomil nemohoucnost svého týmu. Na začátku třetí třetiny pláchnul obraně, povedeným rychlým blafákem započal obrat Floridy z 0:2 na konečných 3:2 po nájezdech.

Z jeho pohybu šlo poznat, jak si zase věří. Od začátku roku do března se trefil jedinkrát, ztrácel sebevědomí. Teď je zase tou pravou hrozbou, jakou by křídlo prvního útoku mělo být. „Michaelův gól byl obrovsky důležitý. Kdyby skvělého Bäckströma nepřekonal, nedali bychom branku doteď,“ pochválil jej po utkání kouč DeBoer.

Všechny čtyři Frolíkovy poslední zásahy pomohly Panthers k výhrám, ani ty ale moc nemění bídnou pozici Floridy v tabulce. Na dvanáctém místě ztrácí šest bodů na play off . Je pravděpodobné, že do Stanley Cupu se ani na devátý pokus v řadě nedostane.

Dobrá zpráva pro trenéry národního týmu. Frolík, který se loni do sestavy reprezentace pro mistrovství světa nevešel na poslední chvíli, by mohl startovat na květnovém šampionátu.

Jakub Voráček v reprezentačním dresuFoto Jaroslav Legner (Sport)
Stejně jako jeho mládežnický parťák Voráček, s nímž vytvořil elitní dvojku při předloňském juniorském mistrovství světa v Pardubicích. Jeho Blue Jackets zase ztrácejí na postupovou osmičku Západní konference už 12 bodů.

Nespasí je ani skvělá fazona českého mladíka. V úterý ji potvrdil gólem a dvěma asistencemi v Anaheimu, kde Columbus vyhrál 5:3.

Od 6. února Voráček nebodoval v jediném utkání, už teď si o bod vylepšil výsledek z minulé, nováčkovské sezony (38 bodů). „Poslední dobou se cítím dobře, dostávám hodně prostoru,“ pochvaloval si v pondělním rozhovoru pro Sport.

A kdyby po sezoně přišla pozvánka do národního týmu, neváhal by s přijetím. I přesto, že jej trenéři opomenuli i v širší nominaci pro olympijské hry. „Když mě pan Růžička pozve, pojedu s velkou úctou,“ vzkázal.

Zase by se tak mohli sejít s Frolíkem v jednom týmu. Tentokrát ale už ne jako „Baby Jágr“ a „ten s dlouhými vlasy jako Jágr“. Tedy tak, jak si je v NHL zaškatulkovali při jejich vstupu do ligy.

Teď už by válel „CzechJet“, český tryskáč z Floridy, a „Jake“, tahoun Blue Jackets.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud