11. května 2009 • 09:46

MS: Rusko vládne, Češi se propadají

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Ruska se po mistrovství světa ve Švýcarsku opět mohou nazývat světovou velmocí číslo jedna. Loni tým Vjačeslava Bykova ukončil v Québeku patnáctileté čekání na zisk zlatých medailí, letos je v Bernu obhájil.



Hokejisté Sborné si připsali rekordní pětadvacátý triumf na vrcholné akci sezony. Rusko, nástupce Sovětského svazu, v obou finálových duelech těsně porazilo Kanadu.

Sborná na světovém šampionátu opět uspěla s týmem, který z nadpoloviční většiny tvořili hráči z domácí soutěže.

Zatímco před rokem na MS startovalo 11 ruských hokejistů z NHL, mezi kterými byla i superhvězda Alexandr Ovečkin, letos národní tým posílilo jen sedm hráčů působících za Atlantikem.

I s hokejisty z Kontinentální ligy, z nichž však řada v minulosti v kanadsko-americké soutěži hrála, Rusové dokázali Kanadu porazit.

Také tentokrát však měl Bykov k dispozici jednu velkou hvězdu NHL - Ilju Kovalčuka, jenž před rokem rozhodl finálové drama gólem v prodloužení a letos byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem a nejlepším útočníkem turnaje.

Saprykin měl důvod k radosti. Saprykin měl důvod k radosti.Foto ČTK


Rusko se díky nedělnímu triumfu posunulo i do čela žebříčku Mezinárodní hokejové federace (IIHF), kde vystřídalo Kanadu.

Kanadě k návratu na trůn pro mistry světa nepomohlo ani devět světových šampionů z minulých let v čele s Danym Heatleym, Shanem Doanem či hvězdami NHL Martinem St. Louisem, Jasonem Spezzou nebo jedničkou loňského draftu Stevenem Stamkosem.

St. Louis sice vyhrál kanadské bodování MS, Shea Weber byl nejlepším obráncem a brankář Chris Mason měl nejlepší statistiky, přesto Kanada opět prohrála ve finále s Ruskem o gól.

Zatímco před rokem v Québeku skončil zápas o zlato 4:5 v prodloužení, letos Kanaďané podlehli 1:2 v normální hrací době.

Dlouhodobou příslušnost ke světové špičce v Bernu potvrdili Švédové, kteří od roku 2001 ani jednou nechyběli v semifinále.

V předešlých dvou letech sice olympijští vítězové z Turína a mistři světa z Rigy 2006 skončili bez medaile čtvrtí, letos se však svěřenci trenéra Bengta-Akeho Gustafssona vrátili domů s bronzem.

V sérii čtvrtfinálových nezdarů pokračovali čeští reprezentanti, kteří se potřetí za sebou nedostali do semifinále a v konečném hodnocení turnaje skončili šestí.

Bělorusko dlouho vedlo Bělorusko dlouho vedloFoto ČTK


Stejná pozice Česku patří i v žebříčku IIHF, v kterém přitom ještě v roce 2006 bylo druhé. Oproti loňsku jej přeskočily Spojené státy americké. Ještě hůř než výběr kouče Vladimíra Růžičky dopadli Slováci.

Někdejší federální partner před rokem nečekaně bojoval o záchranu v elitní skupině MS, letos na tom byl jen o málo lépe.

Tým vedený koučem Jánem Filcem, který je podepsaný pod velkými úspěchy slovenského hokeje včetně zisku titulu mistra světa v roce 2002, nedokázal postoupit do čtvrtfinále a od Kanady a Česka inkasoval vysoké porážky.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud