10. května 2016 • 05:00

Kdo je hrdina Birner? Lev i Tygr, kterého nechtěla NHL. Na MS ale září

Autor: jab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Olomouc - Sparta 1:4. Kanonáda hostů, rozhodl skvělý Krejčí
SESTŘIH: Hradec Králové - Slavia 1:2. Zemětřesení v sestavě a drama v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nominaci musel mít na paměti, krotil se. Zatímco ostatní spoluhráči z mistrovského Liberce divoce slavili první titul v historii klubu a alkohol všech chutí i barev tekl proudem, Michal Birner měl zataženou brzdu. Sezonu si poprvé v kariéře prodloužil o účast na seniorském světovém šampionátu. A v Rusku forvard Bílých Tygrů září, v pondělí dvěma góly a přihrávkou srazil Švédy a se třemi brankami je druhým nejlepším střelcem turnaje.



Laine. Laine. A zase Laine. Favorit novinářů i fanoušků na probíhajícím šampionátu je jasný, 18letý finský supertalent ve třech utkáních skóroval čtyřikrát (4+2). Nejlepší střelec dosavadního průběhu šampionátu už ale na zádech cítí dech dvou vlčáků. Tři góly dal kanadský sniper Taylor Hall, to se čekalo. Třikrát vypnul síť i Čech Michal Birner , tady je mírné pozvednutí obočí na místě.

VIDEO | Podívejte se na sestřih zápasu Česko - Švédsko


První gól vstřelil 30letý útočník v úvodním zápase proti Rusku (3:0). Žádný problém, zívala na něj prázdná branka. Druhý a třetí byly z těžšího ranku, v cestě stál 198 centimetrů vysoký švédský brankář Jacob Markström. Birner ale dvakrát zacílil do horní poloviny branky a udržel českému týmu na turnaji neporazitelnost a vedení ve skupině A. Co je zajímavé, Birner v seniorské reprezentaci odehrál před šampionátem 22 zápasů, ve kterých vstřelil dva góly.

Michal Birner

Datum a místo narození: 2. března 1986, Litoměřice

Výška a váha: 183 cm, 83 kg

Post: útočník

Klub: Bílí Tygři Liberec

Největší úspěchy: vítěz české extraligy (2016), vítěz finské ligy s TPS Turku (2010); finalista KHL se Lvem Praha (2014); bronz na MS do 18 let 2004

Starty v seniorském národním týmu: 25 zápasů (5 gólů)

"Před utkáním jsem se radil s naším trenérem brankářů, říkal mi, ať to střílím nahoru, že Markström hodně rychle chodí do kolen. Tak jsem mu to vyslal dvakrát kolem hlavy a vyšlo to," culil se nováček v národním týmu, který v zápase přidal asistenci a byl vyhlášen českým mužem zápasu.

"Máme tu hodně kluků, co na mistrovství nikdy nehráli, a všichni se chtějí ukázat. Všichni chceme, aby na nás lidi v Čechách byli pyšní," hlásil nadšený střelec a nejproduktivnější český hokejista na šampionátu (3+1).

Titul z Finska i stříbro se Lvem

Až do letoška přitom byly pro Birnera světové šampionáty zakleté. Loni před turnajem v Praze byl majitel bronzu z MS do 18 let z roku 2004 vyřazen jako poslední hráč z týmu, kvůli zranění v minulosti přišel také o zlato z roku 2010. Pech, smůla!

"Řekl bych, že jsem možná ještě vyrůstal jako poslední ročník té generace, pro kterou národní mužstvo je víc než NHL. Takže jsem strašně rád, že si na MS konečně zahraju," řekl před startem šampionátu v rozhovoru pro iSport.cz.

Se zámořím má přitom rodák z Litoměřic své zkušenosti. Bohaté, ale negativní. Na NHL.com má sice založený hráčský profil, v kolonce odehraných zápasů ale zdraví čtenáře nula. Hráč, který byl v roce 2004 draftován ve čtvrtém kole na 116. pozici organizací St. Louis Blues, na led nejlepší hokejové ligy světa nikdy nevyjel. Z působení v Severní Americe si alespoň přinesl recept na letní přípravu, kterou už sedm let provádí individuálně a podle plánů amerických expertů. 

Puk z hole Michala Birnera skončil v šibenici švédského brankáře Jacoba Markstroma
Puk z hole Michala Birnera skončil v šibenici švédského brankáře Jacoba Markstroma

Pět let se Birner potloukal po juniorce a nižších zámořských soutěžích. Barrie Colts, Saginaw Spirit, Peoria Riverman, Iowa Chops, věru samé prestižní adresy v OHL a AHL. V sezoně 2008/09 pohár přetekl, Birner dal zámoří sbohem a zamířil do Finska, nejprve do týmu Pelicans Lahti, pak do TPS Turku, se kterými v roce 2010 získal ve finské SM lize titul.

To ví ale jen fajnšmekři, do širšího povědomí se Birner dostal až při tažení Lva Praha do finále KHL v roce 2014. A letos, kdy suveréna základní části Liberec dotáhl jedenácti body ve třinácti utkáních play off k historickému titulu. S věrným libereckým parťákem Michal Řepíkem pak v národním týmu utvořil údernou druhou formaci.

Bílí Tygři Řepík a Birner: Liberecká herní pohoda se promítla i do reprezentace
Video se připravuje ...

"Hrajeme spolu strašně dlouho, víme o sobě. Přesně vím, co udělá, snad to takhle bude pokračovat," zadoufal po utkání se Švédy Birner, jehož lajnu s Řepíkem a Janem Kovářem na centru chválil po zápase i asistent trenéra Jaroslav Špaček . "Druhá lajna hrála výborně, předchozí zápasy jim úplně nesedly, ale dnes předvedli neskutečný pohyb a pořádně za to vzali, tři góly mluví jasně," těšilo Špačka.

Další utkání na MS čeká Čechy až ve čtvrtek proti Norům. "Doufám, že proti Švédům to nebyl můj životní zápas, že ten ještě přijde," smál se Birner. "V národním týmu to ale byl jeden z těch lepších. Jsem ale hlavně rád, že jsme podali fantastický výkon. Tým má soudržnost, otáčet se Švédskem stav 0:2 je strašně těžký. Ukázali jsme, že i když jsme hodně podceňovaní, vnitřní sílu máme, už se těším na Nory," uzavřel odchovanec slávistického hokeje. 

TOP góly týdne hokejové extraligy: Michal Birner
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud