Jan Barák
10. května 2016 • 12:50

Elvis v hitparádě MS. K zákroku snů pomohl Lotyšovi i český dril

Autor: Jan Barák
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
SESTŘIH: Florida - Boston 1:5. Zacha dvěma asistencemi přispěl ke kanonádě, Pastrňák nahrával jednou
VŠECHNA VIDEA ZDE

Znáte americkou hlášku "Elvis has just left the building"? Suché konstatování promotéra, že Král Rock 'n' Rollu Elvis Presley v roce 1956 už opustil koncertní prostory v Louisianě, za mořem časem zmutovalo v označení velké akce. Sváteční události, po které nic nebude jako dřív! Na hokejovém MS v Rusku něco podobného předvedl v zápase s domácím celkem lotyšský brankář s výmluvným jménem - Elvis Merzlikins.



Neznáte ho? Synonymem strážce lotyšské branky na světových šampionátech je roky legendární Edgars Masalskis, 36letý borec se zkušenostmi s českou extraligou, chytal za Karlovy Vary a Jihlavu, startoval na posledních třinácti mistrovstvích světa.

Na ruském turnaji zatím zapsal jeden start, porážku 3:4 po nájezdech s českým týmem, o čtrnáct let mladší Merzlikins chytal dva zápasy. Dochází k výměně stráží? Může být, Merzlikins se předvádí v úžasném světle, proti Švédům (1:2 v prodloužení) chytil 42 puků a proti domácí sborné (0:4) předvedl 31 úspěšných zákroků. Jeden byl geniální.

Dvě minuty před závěrečným klaksonem uchránil Merzlikins parťáky od nepopulárního bůra luxusním tygřím skokem, snajpr Magnitogorsku a vítěz KHL Sergej Mojzakin cílil do prázdné klece, ale rodák z Rigy nastavil do dráhy puku vyrážečku s hokejkou.

VIDEO: Podívejte se na senzační zákrok brankáře Lotyšska

"Ty porážky hodně bolí. Se Švédy jsme mohli v prodloužení dát vítěznou branku my, za to nasazení jsme si zasloužili vyhrát. A Rusko? Také hodně dobrý zápas, výsledek je pro náš tým až příliš krutý," hodnotil skromně své duely Merzlikins, který od mládežnických let působí ve Švýcarsku a je jedničkou Lugana. Na mistrovství zatím s procentuální úspěšností zákroků 92.51% drží šesté místo.

Z obránce udělal brankáře český trenér

Nechybělo moc a ze 191 centimetrů vysokého Merzlikinse byl řízný bek. Do branky ho zatáhl až trenér mládeže v Luganu a rodák z Československa Karel Blažek, který vycítil potenciál. "Karel byl v začátcích mé kariéry naprosto skvělý. Po každém duel mi radil. Kde mám mezery, co mám zlepšit a tak, mnohokrát mě také po tréninku odvezl vozem domů. Myslím, že se postupem času stal mým druhým otcem. Teď je na mě velmi hrdý," rozplýval se Merzlikins v rozhovoru před třemi lety.

Více o MS v hokeji 2016 čtěte ZDE>>>

Svého mládežnického mentora potěšil Merzlikins i letos, když ve švýcarské lize pomohl Luganu až do finále, kde ale nechal spadnout neprodyšné závory přízrak z Bernu. Osmý tým základní části vyhrál řežbu o titul jasně 4:1 na zápasy. A ano, Bern je ten tým, kde zářil český brankář Jakub Štěpánek.

Pokud si Merzlikins udrží na šampionátu výkonnost, mohl by nakouknout do NHL, draftovaný je. V roce 2014 po něm ve třetím kole sáhl Columbus Blue Jackets, kde i absolvoval dva nováčkovské kempy. Smlouvu si ale nevysloužil, změní to letošní MS?

Pokud ano, stane se vysoký sympaťák čtvrtým vyslancem vínových lotyšských barev, který by hájil branku týmu NHL. Před ním se v NHL prosadil na čtrnáct let legendární Arturs Irbe, 146 odchytaných zápasů má Peter Skudra a v posledních dvou ročnících si dva starty v dresu Tampy Bay připsal Kristers Gudlevskis.

Možná nejlepší zákrok MS v Rusku předvedl proti Švédům lotyšský brankář Elvis Merzlikins
Možná nejlepší zákrok MS v Rusku předvedl proti Švédům lotyšský brankář Elvis Merzlikins

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Tabulky Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud