Adam Sušovský
14. listopadu 2016 • 18:40

Manažer Varů odkryl platy hráčů a říká: Agenti jsou mexičtí banditi!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Elitní formaci, která vám bude vyhrávat extraligové zápasy, si pořídíte za třicet milionů korun. V Karlových Varech za takovou sumu poskládali celý tým. Alespoň to tvrdí Miroslav Vaněk. Generální manažer Energie svolil k neobyčejně upřímnému rozhovoru pro úterní deník Sport. Zveřejnil platy hráčů, tvrdě zabrousil do hráčských agentů a pak překvapil: I když se jeho Energie střemhlav řítí do baráže, extraligu by nejraději zúžil.



Jeho rozlehlou kancelář v jedné z nejmodernějších hokejových arén v Česku zdobí obrazy připomínající oslavy extraligových šampiónů. Sedá na ně prach. Ne, Miroslav Vaněk u sebe nemá nepořádek, to jen od nejslavnější sezony Energie uteklo dlouhých sedm let, během kterých se klub sesunul na ekonomické i sportovní dno.

V létě Karlovy Vary málem přišly o licenci, nyní se znovu střemhlav řítí do baráže. „Jsem pořád optimista, buď se jí vyhneme, nebo ji zvládneme jako posledně,“ tvrdí šéf klubu v upřímném rozhovoru pro Sport, ve kterém odtajil i to, kolik si hráči v jeho týmu měsíčně vydělají.

„Náš současný kádr je na první ligu. Majitel v létě rozhodl, abych extraligu prodal. Mluvil jsem tehdy se Slavii, Jihlavou i Budějovicemi… Jihlava řekla, že do toho jde, takže jsme podle toho začali skládat tým,“ říká Vaněk, jehož Energie se extraligy nakonec nevzdala jen díky štědré podpoře města. Jenže teď je v tabulce poslední, nejspíš bude soutěž znovu těsně zachraňovat.

Možná proto vás i tato Vaňkova slova překvapí. „Budu mluvit sám proti sobě, je to kacířská myšlenka a mnozí mě možná nebudou mít rádi, ale extraliga by se měla zúžit. Česká republika nemůže utáhnout tolik profesionálních týmů, je to vidět každý rok. Ať je v extralize i první lize dvanáct týmů a hraje se o přímý sestup a postup,“ řekl Vaněk a jmenoval i další problémy českého hokeje.

„Juniorská extraliga má nízkou úroveň, musí jít kvalitně někam úplně jinam, jinak se nepohneme. Druhá věc jsou agenti a rodiče, z toho jsem vytočený. Drtivá většina z nich nejsou agenti, ale banditi! Za mrzký peníz odvedou hráče kamkoliv bez pomyšlení na to, co s ním bude. Řada z nich nehrála hokej, nemají právní vzdělání. Dají vám návrh smlouvy a vy se pět minut budete smát, jaké tam mají pravopisné chyby. Dobrých agentů je v Česku maximálně pět, zbytek jsou mexičtí lotři, kteří nic pro výchovu hráčů nedělají, jen se na nás přiživují,“ tvrdí Vaněk.

Velký rozhovor s manažerem Karlových Varů čtěte v úterním deníku Sport

O čem všem ještě mluví?

O tom, kolik si hráči v jeho týmu vydělají

O tom, proč tým opustil Radek Duda nebo Rostislav Marosz, který letos válí v Třinci

O tom, co Karlovy Vary potřebují k tomu, aby zase hrály o titul a proč se tam tak často mění trenéři

O tom, které subjekty v extralize vydělávají, kdo je živí a kdo stahuje český hokej dolů

Kometa Brno - Karlovy Vary: Hosté se přece jen prosadili. Flek snížil stav utkání, 5:1
Video se připravuje ...

Karlovy Vary - Vítkovice: Kindl po krásné spolupráci s Gorčíkem přidal pátý gól domácích, 5:3
Video se připravuje ...

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud