Ivo Pospíšil
19. února 2013 • 18:30

Kdy jindy se dá mluvit o úspěchu? Biatlon přinesl zisk i pozitivní pověst

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kuchta už může být u Haška nad čárou. Ale triko Belmondo je výsměch
Po zlatém gólu jsem nevěděl, co mám dělat, vzpomíná Hlaváč
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ne, nechci se nechat strhnout emocemi. Nechci ani brát ohledy jen proto, že se tak významná akce konala u nás. Jenže když se prostě něco povedlo, proč to nepřiznat? Dovoluji si tvrdit, že biatlonový šampionát v Novém Městě na Moravě byl v letošním roce zřejmě nejvýznamnější sportovní událostí konající se v Čechách. A po jeho konci musím přiznat, že se vydařil!



Čtyři roky staré memento ztrátového MS v lyžování v Liberci se neopakovalo. Místo drahé show se šampionát pojal skromněji, ale tak, že nic podstatného nechybělo.

Biatlon navíc umně využil euforie, o k která se po úspěších českých závodníků n ve Světovém poháru vytvořila. Ať už mezi diváky organizátory, dobrovolníky nebo samotnými sportovci. Po šampionátu je tu nový moderní areál, pozitivní pověst vydařeného podniku i vygenerovaný mírný zisk. Řekněte, kdy jindy by se mělo mluvit o úspěchu.

Vlastně jedna věc trochu zamrzet může. Čeští biatlonisté nevyšli z MS naprázdno, ale přeci jen se doufalo, že úvodní bronzový den smíšené štafety nebude posledním úspěchem. Byl - a svým způsobem nebyl! V žádném případě totiž nepovažuji za zklamání dvě čtvrtá místa Ondřeje Moravce. Ani další tři umístění v desítce Veroniky Vítkové.

Ano, Češi ukázali letos výkonnostní vzestup a potvrdili, že příchod do širší špičky nebyl po letech čekání náhodou. Elita je však řádně nabitá, a pokud nejste jo fenomény, jako jsou Svendsen, Fourcade či Bergerová, není medaile samozřejmostí. Na úroveň zmíněných hvězd čeští reprezentanti ještě nedorostli. Ale výrazně se jim přiblížili! A až bude za rok olympiáda v Soči, bude biatlon brán za jednu z těch větších medailových nadějí. Tuhle vyhlídku jsme si před MS všichni přáli, ne?

Velkou zkouškou bravurně prošli i Češi jako takoví. Přes dvě stě tisíc fanoušků za devět dní je hlavní chloubou, o níž se budou provozovatelé areálu opírat, až budou žádat o zopakování biatlonového MS (2019 či 2021) nebo kandidovat na MS v horských kolech.

Zprvu se spekulovalo, kolik zavítá Němců, Rusů nebo Norů, ovšem byli to Češi, kteří tvořili prý až osmdesát procent návštěvníků. Maximální kvóta 27 tisíc padla hned čtyřikrát. A bez kolapsu zkoordinovat takovou masu, zajistit dopravu, parkování a další služby to je další úspěch organizátorů.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud