29. července 2014 • 15:33

Ještě mám hodně práce, brzdí optimismus desetibojař Sýkora

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Po několika hubených letech roste českému desetiboji podle všeho opět závodník světového formátu. Devatenáctiletý Jiří Sýkora z Třebíče si dnes do Prahy přivezl zlatou medaili z juniorského mistrovství světa v Eugene, kde triumfoval nejlepším součtem světové historie s juniorskými náčiními 8135 bodů a má nakročeno jít ve stopách slavného českého tria Robert Změlík, Tomáš Dvořák a Roman Šebrle.


"Já bych to ale tak neurychloval, je to ještě sakramentský kus práce udělat o dalších 900 bodů víc, abych se jim dorovnal. Je toho strašně moc, co je potřeba ještě udělat, aby došlo na takové výsledky," brzdil po dnešním příletu z USA svěřenec Pavla Svobody optimismus. "Takový zájem jsem nečekal, myslím, že to je zatím unáhlené. Ale jsem rád, že si mi podařilo ukázat, že umím i na mezinárodní scéně," prohlásil.

Už v minulých letech vystrkoval růžky a na dorosteneckém MS v Lille v roce 2011 toužil po medaili, ale osmiboj se mu nepovedl a skončil sedmý. Loni se potýkal se zraněním, ale letos na domácím šampionátu překonal třiadvacet let starý Dvořákův juniorský český rekord a při následném Evropském poháru na Madeiře se kvalifikoval výkonem 7927 bodů na seniorské ME.

"Na těch dorostencích před dvěma lety to byla disciplína za disciplínou hrůza, takže jsem se bál, aby se to letos neopakovalo. Ty dva povedené letošní desetiboje dopadly dobře a pomohlo mi trochu si věřit," prohlásil Sýkora. "Po prvním dnu jsem si říkal, že by to mohlo být přes 8000 bodů, jestli jsem trochu závodník. To se nakonec povedlo," řekl a radoval se zejména z běhu na 1500 metrů, což je jeho slabina. "Ukázal jsem, že nejsem jen ten plaz vzadu, ale že se umím i držet vepředu a bojovat," pousmál se.

Sýkora až do letošní sezony trénoval v Třebíči, ale přesunul se do Prahy. Loni chvíli dokonce byla ve hře myšlenka, že by trénoval ve skupině s Romanem Šebrlem, který o roli kouče uvažoval, ale nakonec dal přednost golfu. "Můj trenér chtěl jít do důchodu, tak jsem hledal možnosti. Kouč ale nakonec řekl, že půjde do Prahy, takže tím se to všechno vyjasnilo," uvedl Sýkora. Přestoupil do pražského Olympu, kde se mu kromě Pavla Svobody věnuje také jeho jmenovec Luděk Svoboda (překážky) a Nikolaj Goroškov (tyč). "Takže je to ideální," pochvaloval si.

Sýkora není ten typ, který by začal s desetibojem právě kvůli české vícebojařské škole a jejím slavným propagátorům. Hrával fotbal a vůbec měl rád jakýkoliv sport. "Fotbal mě přestal bavit, protože i když jsme hráli dobře, neměl jsem za to nic, žádnou medaili," vzpomínal. Když na základní škole šel na atletické závody, byl to zlom. "Dostal jsem medaili na krk, že jsem skočil do výšky 140 cm. To se mi líbilo, že jsem za to konečně něco měl, tak jsem se tomu začal věnovat," usmíval se. "Ale nenapadlo mě, že bych se měl na něco specializovat, chtěl jsem dělat všechno," řekl.

Vrcholem letošní sezony byl pro něj právě povedený závod v Eugene, takže na ME do Curychu pojede Sýkora hlavně na zkušenou. "V tabulkách jsem nějaký dvacátý, takže budu rád, když to ve zdraví dokončím. Osobák by byl super, ale když se to nepovede, tak si z toho nic dělat nebudu. Letos máme splněno," prohlásil.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud