28. prosince 2014 • 20:21

Hokejisté Hradce udolali Litvínov a sesadili ho z druhého místa

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Hokejisté Hradce Králové porazili ve 32. kole extraligy Litvínov 2:1 a sesadili tak Severočechy z druhého místa v tabulce. Na první výhře Mountfieldu v sezoně na Litvínovem se góly podíleli Tomáš Mertl a Bohumil Jank.


Oba týmy neprožívají nejplodnější období. Hradec vyhrál jen dvakrát z posledních jedenácti duelů, naposledy padl v pátek v Karlových Varech. Litvínov byl před dneškem sice druhý, jenže už čtyřikrát v řadě nedokázal vyhrát s plným bodovým ziskem. V této sérii zvítězil jen v jednom utkání, proti Mladé Boleslavi zvládl po nerozhodném duelu samostatné nájezdy.

První třetina byla perfektní, hrál se atraktivní hokej, který začal bleskovou brankou. Hned v patnácté vteřině zápasu se totiž prosadil centr prvního hradeckého útoku Mertl, jenž rychlým blafákem oklamal gólmana Francouze. "Je paráda dát hned v patnácté vteřině gól, pomůže to celé lajně i mně. Přijel lídr, měli jsme v plánu ho zaskočit, což se nám podařilo," radoval se Mertl.

Hradec byl od začátku utkání lepší, aktivnější. Trefit se mohl i Skokan, puk ale napálil jen do tyče. Hosté však domácí zmrazili. V 6. minutě Jánský dorazil Kubátovu střelu. Brankář Kantor vyrazil puk přímo před něj a pak už neměl šanci zakročit. Branka ale Mountfield nezastavila, tým kouče Draisaitla se tlačil do útoku a měl i šance. Kukumberg ujel sám v oslabení, ale Francouz zasáhl, Knotek v přesilovce netrefil odkrytou branku.

Východočechům se nakonec podařilo skórovat, ale zásah kapitána Šimánka neplatil. Spoluhráč Mertl totiž chvíli předtím sekl Francouze do ruky a byl vyloučen. Přesto domácí soupeři odskočili, dorážkou v 18. minutě je poslal do vedení obránce Jank. "Nebýt Pavla Francouze v bráně, mohlo to být po po první třetině klidně 5:1 nebo 6:1," přiznal trenér hostů Miloslav Hořava.

Druhá dvacetiminutovka už nebyla tak rušná, nebezpečnější byl v jejím průběhu Litvínov. Pomohly mu také dvě přesilovky, které hrál v úvodu. V jejich průběhu se však předvedl domácí Kantor. Gólman zastavil dvě veliké šance, skórovat nedovolil Hüblovi ani z bezprostřední blízkosti Petružálkovi. Šikovný útočník měl jasnou příležitost také na konci třetiny, jenže nestřílel přesně.

Hradec hrál ve druhé i třetí třetině hokej, který mu přinášel úspěchy v minulé sezoně a na začátku té současné. Vycházel z precizní defenzivy, již kryl záda velmi dobrý Kantor. Verva se snažila překonat tento blok, ale příliš se jí to nedařilo. Možnosti si přesto vytvořila - Jánský však nedokončil gólově výpad ze strany a kapitána Trávníčka vychytal Kantor. K tomu přidali domácí také tvrdost, v čemž vynikal především Skokan. Po jednom jeho zákroku byl notně otřesený Chaloupka, po dalším odešel zraněný z ledu Frolo.

Litvínov tlačil, dobře kombinoval, nakonec mu ale nepomohlo ani odvolání brankáře Francouze 71 vteřin před koncem. "Začali jsme špatně, pak jsme sice dali gól, ale pak to bylo zase špatné. V půlce zápasu jsme začali konečně víc bruslit, ale ten jeden gól tomu chyběl. Lehkost nám v poslední době chybí, to je fakt. Musíme prostě hrát dál," řekl útočník Vervy Peter Jánský.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud