27. ledna 2015 • 18:45

Kolařík dosáhl jako desátý na 1000 startů v nejvyšší soutěži

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Hokejový obránce Pavel Kolařík ze Slavie dosáhl jako desátý hráč v historii domácí nejvyšší soutěže na hranici 1000 startů. K jubilejnímu utkání nastoupil dnes ve 42. kole extraligy proti Pardubicím, ale zhořklo mu po porážce 1:6. Dvaačtyřicetiletý Kolařík debutoval v sezoně 1992/93 ještě ve federální lize v dresu Popradu.


"Byl zápas jako každý jiný, nijak extra jsem to nebral. Děkuju klukům, že mě tu tak dlouho podrželi a doufám, že tu ještě nějaký zápas odehraju," řekl po utkání novinářům Kolařík. Před zápasem byl oceněn a dostal od majitele Slavie Vladimíra Pittera i dres s číslem 1000, který mu bude jubileum připomínat. "Kluci říkali, že je to velký úspěch. Tolik zápasů skoro v jednom mančaftu. Já se to dozvěděl, až když jsem si natahoval brusle."

S výjimkou tří duelů za Poprad a deseti za Kladno strávil celou svou extraligovou kariéru ve Slavie. Jak dlouho ještě bude v kariéře pokračovat, zatím netuší. "Záleží na zdraví a domluvě s vedením," uvedl s tím, že věk je trošku cítit. "Začátky sezon jsou vždycky krušný. Všichni mají plno energie a jsou rozlítaní. Teď už to tak nějak jde."

Naplno se do nejvyšší soutěže prosadil až ve 24 letech, předtím sbíral starty sporadicky. "V Popradu jsem moc nehrál. Byl jsem tam asi do prosince, kdy se dělily republiky. Na Kladno jsem jezdil z Berouna na střídavý start, tam toho taky tolik nebylo. Ale těch startů si vážím, byly to začátky," vzpomínal Kolařík, který do Slavie v sezoně zamířil v ročníku 1996/97 také z prvoligového Berouna.

"Když jsem sem přišel, byli tu kluci jako Vláďa Růžička, Jaromír Látal, ten respekt k nim si asi nejvíc vybavuju," uvedl Kolařík. Od té doby zůstal červenobílým barvám věrný. Odešel jen na dva roky do zámoří, kde v letech 2000 až 2002 sehrál 23 utkání v NHL za Boston, ale převážně nastupoval na farmě v Providence v nižší AHL.

"Měl jsem pak celou dobu štěstí na spoluhráče a trenéry. Vyhýbala se mi zranění, díky tomu je ta tisícovka," prohlásil obránce, který získal se Slavií oba její tituly v letech 2003 a 2008. Nejkrásnější vzpomínky se mu vybaví na na první triumf. "Asi ten zápas, kdy jsme vyhráli 1:0 v Pardubicích," připomněl rozhodující sedmé finále z roku 2003.

Ve stejném roce si zahrál ve Finsku na mistrovství světa, kde Češi skončili čtvrtí. "Nic víc než mistrovství světa není, jsou to krásný zážitky na celý život," prohlásil Kolařík. Za šanci v NHL byl také vděčný. "To je zase jiná kapitola. Je to nejlepší klubová soutěž. Jsem rád, že jsem to taky zkusil a mohl jsem tam pár zápasů odehrát."

V současné době ale prožívá ve Slavii nejhorší období kariéry. "Je to jednoznačně největší krize, kterou jsme tu měli. Já doufám, že se ještě rozehrajeme a zkusíme něco vymyslet," řekl po postavení Slavii, která je poslední o 11 bodů za Karlovými Vary a na únik baráži o udržení ztrácí ještě o dva body více.

Po výhrách s Olomoucí a V Liberci dnes Slavia opět neuspěla a připsala si desátou porážku z posledních dvanácti duelů. "Doufám, že se vrátíme k těm předešlým dvěma zápasů. V těch jsme hráli obětavě. Doufám, že výhry budou přibývat a ještě se pokusíme v play out něco udělat," přeje si Kolařík.

S Pardubicemi přitom podle něj Slavia dneska nezačala špatně. "První třetinu jsme odehráli perfektně. Pak jsme ale začali dělat fauly a Pardubice odehrály přesilovky výborně. Ty rozhodly, ve hře pět na pět to bylo vyrovnané," litoval Kolařík, že jeho tým třikrát inkasoval v oslabení.

Rekordmanem nejvyšší soutěže je s 1182 duely v nejvyšší soutěži současný obránce Komety Brno František Ptáček. Magickou hranici pokořili také Jan Peterek, Petr Leška (oba 1139 zápasů), Petr Kadlec (1097), Jiří Burger (1066), Marek Melenovský (1043), Jiří Hanzlík (1036), Josef Řezníček (1035) a Radim Tesařík (1022).

Přehled hokejistů s největším počtem startů v nejvyšší soutěži:

1. František Ptáček (Sparta Praha, Karlovy Vary, České Budějovice, Hradec Králové, Kometa Brno) 1182 zápasů, 2. Jan Peterek (Vítkovice, Trenčín, Havířov, Třinec) a Petr Leška (Plzeň, Sparta, Zlín) oba 1139, 3. 4. Petr Kadlec (Plzeň, Slavia) 1097, 5. Jiří Burger (Kladno, Vsetín, Vítkovice) 1066, 6. Marek Melenovský (Jihlava, Havířov, Vítkovice, Znojmo, Třinec, Karlovy Vary, Zlín) 1043, 7. Jiří Hanzlík (Liberec, Karlovy Vary, Plzeň) 1036, 8. Josef Řezníček (Plzeň, Jihlava, Olomouc, Sparta Praha, Karlovy Vary) 1035, 9. Radim Tesařík (Vsetín, Vítkovice, Třinec, Znojmo, Zlín) 1022, 10. Pavel Kolařík (Poprad, Kladno, Slavia) 1000.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud