1. června 2015 • 20:58

Suchan má rád výzvy, tou je nyní pro něj prosadit se v Plzni

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Hrát na jistotu, to ho nebaví. Naopak má rád výzvy. Ačkoli devatenáctiletý fotbalista Jan Suchan ví, že nyní je pro něj hlavní, aby pravidelně nastupoval, tak ho láká zkusit se co nejdříve prosadit do kádru Viktorie Plzeň, která ho koupila z Příbrami. Nad nabídkou ligového mistra neváhal, i když ví, že na sobě bude muset ještě hodně pracovat, aby oblékl jeho dres v soutěžním utkání. Přesto se toho nebojí.


"Proč volit jistotu? Já mám rád výzvy a tou Plzeň je. Strašně se těším na boj o místo v našlapané sestavě, jaká tu je," řekl Suchan při dnešním oznámení přestupu. "Vím, že na mě bude tlak, ale já se na to těším. Je to výzva hrát každý zápas před vyprodaným stadionem a takovou atmosférou, jaká v Plzni panuje. Teď jsem to zažil v sobotu jako soupeř, ale moc se těším, až ve Štruncových sadech nastoupím v dresu Viktorie. Snad se mi to povede," dodal.

Vedení Plzně zatím stále řeší, zda Suchana i druhého talentovaného hráče Aleše Matějů už nyní zařadí do přípravy, nebo zda je ještě na rok vrátí sbírat ligové zkušenosti do Příbrami. "Vím, že pro mě je nejdůležitější hrát. Rád bych se pral o místo v Plzni, ale abych půl roku seděl na lavičce, tak to pro mě bude v 19 letech lepší, když budu pravidelně hrát v Příbrami, které patří dík, že mi dala šanci. Uvidíme, jak se kluby domluví," nebrání se Suchan ani jedné variantě.

Pokud by se však měl vrátit do Příbrami, lákalo by ho alespoň na chvíli absolvovat přípravu v Plzni. "Bylo by to pro mě velké povzbuzení tu s klukama trénovat, mohou mi toho v mém věku hodně dát a určitě by mi to hodně pomohlo. Ale nechám to na klubech, jak se dohodnou," dodal.

Ačkoli od mala vyrůstal jako fanoušek hlavního plzeňského rivala Sparty, nad nabídkou Plzně neváhal a nelituje, že jeho profesionální kroky nevedou na Letnou. "Nebylo nad čím váhat. Plzeň má teď nejlepší tým v lize, hraje skvělý fotbal a je pro mě čest, že i přes moji krátkou ligovou kariéru o mě měla zájem. Rozhodl jsem se během jediného dne," popsal autor 15 ligových startů a dvou vstřelených gólů.

V lize už se mu tak částečně podařilo naplnit pověst gólového záložníka, kterou si vydobyl skvělými výkony v dorostenecké lize, kde v posledních dvou sezonách nastřílel 33 a 20 gólů. Vedení Plzně proto doufá, že by na podhrotové pozici mohl v budoucnu nahradit jednu ze současných opor Daniela Koláře, který byl s 13 góly nejlepším střelcem Viktorie v sezoně.

"Je pro mě velká čest, že mě k němu někdo přirovnává. Patří mezi nejlepší hráče v lize, nastupuje za reprezentaci. Snad se mi bude dařit a jednou na něj navážu," řekl Suchan. "Právě Dan Kolář či Martin Pospíšil jsou teď pro mě v lize vzory a snažím se od nich něco odkoukat. V zahraničí je to pak Mario Götze. Líbí se mi, jak pracuje. K němu mám z těch světových hvězd typově asi nejblíž," dodal nadějný záložník, který si kvůli tomu v příbramské kabině vysloužil přezdívku "Götze".

Dal mu ji Martin Zeman, který v minulosti rovněž prošel Plzní a mohl tak mladému spoluhráči radit. "Probíral jsem možnost jít do Plzně jak s Martinem, tak i s Martinem Fillem či Pavlem Fořtem, kteří tu také byli. Všichni mi to doporučovali, hlavně kvůli kabině, protože parta je tu skvělá. Reference byly jen skvělé," dodal Suchan.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud